ΣΆΝΤΡΟ ΜΠΟΤΙΤΣΈΛΙ

Η αναγέννηση πρωτοεμφανίστηκε στην Φλωρεντία και μέσα σε 2 περίπου αιώνες εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την περίοδο της αναγέννησης οι άνθρωποι του πνεύματος στράφηκαν στην μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού. Η ιδέα της αναγέννησης εξαπλώθηκε γρηγορότερα χάρη στην ανακάλυψη της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο. Μεγάλη ακμή γνώρισαν οι τέχνες όπως η ζωγραφική, η γλυπτική αλλά και η αρχιτεκτονική.

αναγεννηση 01

Ακόμη και η λογοτεχνία γνώρισε μεγάλη άνθηση. Βελτιώθηκε και η ιατρική.Η Αναγέννηση ήταν μια πολύ σημαντική περίοδος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέσα από αυτήν επήλθαν αλλαγές σε πολλούς τομείς και έτσι οδηγηθήκαμε στον Διαφωτισμό και στις μεγάλες επαναστάσεις που θα άλλαξαν τον κόσμο!

αναγγενηση 02

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα  για την ζωή του Μποτιτσέλλι το αληθινό του όνομα δεν ήταν το Σαντρο Μποτιτσελλι με το οποίο έγινε γνωστός.  Στην πραγματικότητα ονομάζονταν Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι. Ο γνωστός ζωγράφος γεννήθηκε στην Φλωρεντία στις 6 Νοεμβρίου το 1445 και ήταν ο μικρότερος γιος της οικογένειας βυρσοδέψη Μαριάνο ντι Βάνι. Όταν ο Σαντρο βρίσκονταν ακόμη σε νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως χρυσο τέχνης. Αργότερα όμως και αφού συμπλήρωσε το 18ο έτος της ηλικίας του αποφάσισε να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Για περίπου 6 χρόνια o Μποτιτσέλι ήταν μαθητής του Φρα Φίλλιπο Λίπι ενός από τους διασημότερους ζωγράφους της Φλωρεντίας . Η πρώτη ολοκληρωμένη δημιουργία του Μποτιτσελλι χρονολογείται περίπου στο 1465-67 και ο τίτλος του πίνακα αυτού ήταν η «Προσκύνηση των Μάγων». Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Πατρο, ο Σαντρο επιστρέφει στην πόλη του, όπου αποκτά το δικό του εργαστήριο ζωγραφικής. Ο θάνατός του έχει καταγραφεί στις 17 Μαΐου το 1510.

Ο Μποτιτσέλι από πολύ μικρός φαινόταν ότι ήταν χρυσοχέρης. Στην ηλικία των 18 ετών εγκατέλειψε την βιοτεχνία και ασχολήθηκε με την ζωγραφική. Ένα από  τα πιο γνωστά του εργα είναι:

 1. »Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» που δείχνει την θεά Αφροδίτη πάνω σε ένα κοχύλι. Ο Ζεφύρας και η Αυρα την οδηγούν στην στεριά όπου μια  από τις ώρες την περίμενε για να την ντυσει με έναν μανδύα.

αναγεννηση 03

2. »Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ» που ο Σάντρο Μποτιτσέλι καταβροχθίζει τα παιδιά του.

αναγγενηση 04jpg

Ενα σημαντικο έργο του Μποτιτσελι ειναι η “Πρωτοπορία της Πανσελήνου”. Αυτο το εργο ειναι μια από τις πιο γνωστες εικαστικές απεικονίσεις της Πανσελήνου και έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες. Ο Μποτιτσελι χρησιμοποιεί έναν μοναδικό  συνδυασμό χρωμάτων και φωτεινών αντιθέσεων για να δημιουργησει ενα εντυπωσιακο αποτελεσμα. Ο Μποτιτσελι απεικονιζει μια λαμπερη πανσεληνο σε ενα σκοτεινο νυχτερινο τοπιο. Οι χρωματικές αντιθέσεις και σκιες προσδιδουν βαθος και αισθηση κινησης. Η εικόνα μεταδιδει μια μυστηριώδης και μαγευτική ατμόσφαιρα

ΠΗΓΕΣ:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF_%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%84%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B9#

https://www.lifo.gr/culture/eikastika/santro-mpotitseli-o-zografos-tis-anoixis

Η τέχνη την περίοδο της Αναγέννησης | PPT (slideshare.net)

ΣΤ ΤΑΞΗ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΖΩΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ – Στ΄τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης