Ιερός Ναός Νέας Παναγίας
Ο Ιερός Ναός της Νέας Παναγίας βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα της παλιά πόλης της Θεσσαλονίκης σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Πύργο. Είναι ένα κεραμοσκεπές κτίσμα που κτίσθηκε το 1727. Παλαιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία «Τρανή Παναγία».
Από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή γύρω από τον ναό θεωρείται πως εκεί κατά την βυζαντινή περίοδο βρισκόταν ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Θεοτόκο. Σύμφωνα με έναν Γάλλο περιηγητή η Μονή της Θεοτόκου καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1620.
Ο Ιερός Ναός της Νέας Παναγίας βρίσκεται στην οδό Δημητρίου Γούναρη, στη Θεσσαλονίκη.
Ιερός Ναός Παναγίας της Αχειροποιήτου
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίας Σοφίας, περίπου στη συμβολή της με την Εγνατία οδό. Αποτελεί το σημαντικότερο σωζόμενο δείγμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Ελλάδα.
Από γραπτές πηγές προκύπτει ότι ο ναός από την ίδρυσή του, στα μέσα του 5ου αιώνα, ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Η επωνυμία Αχειροποίητος, εντοπίζεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1320 και σχετίζεται με την εικόνα του ναού της Παναγίας δεομένης που υπήρχε στον ναό.
Στον ναό τιμόταν επίσης ο άγιος Δημήτριος. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε κατά τους βυζαντινούς χρόνους ο ναός αποτελούσε απαραίτητο σταθμό της λιτανευτικής πορείας την παραμονή της εορτής του Αγίου.
Το 1430, αμέσως μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, ο σουλτάνος Μουράτ μετέτρεψε την εκκλησία σε τζαμί, γνωστό με το όνομα Eski Camii (Παλαιό Τζαμί).
Το 1917 το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως καταυλισμός των πυροπαθών της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλάζοντας το πρόσωπό της και σημαδεύοντας την ιστορία της. Αργότερα, το έτος 1922 βρήκαν καταφύγιο στον ναό πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ύστερα από μερικά χρόνια και έπειτα από εργασίες αποκατάστασης, η Αχειροποίητος λειτούργησε ξανά ως εκκλησία.
Ο σπουδαίος αυτός ναός και μοναδικό δείγμα της πρωτοχριστιανικής αρχιτεκτονικής υπέστη σημαντικές φθορές από τον μεγάλο σεισμό του 1978, οι οποίες έχουν πλέον αποκατασταθεί πλήρως.
Εργασία: Κουρουτζίδου Σεβαστή Δ΄τάξη Σαββίδου Νεφέλη, Δ΄τάξη