Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς παρθένου

Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου ήταν γλυπτό-έργο τέχνης του Φειδία. Ήταν το πλέον αναγνωρίσιμο λατρευτικό άγαλμα της αρχαίας Αθήνας και ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα γλύπτη στην αρχαία εποχή.

2 (2)

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Παυσανία η Αθηνά Παρθένος έστεκε όρθια. Είχε ύψος περίπου 12 μέτρα. Τα γυμνά μέρη του σώματος της θεάς ήταν φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο, ενώ το ένδυμά της από χρυσό. Ήταν ντυμένη με μακρύ χιτώνα ως τα πόδια. Φορούσε πέδιλα, τα οποία ήταν  διακοσμημένα με ανάγλυφες παραστάσεις που εικόνιζαν τη μάχη των Λαπιθών και των Κενταύρων. Στο κεφάλι φορούσε κράνος διακοσμημένο με σφίγγα και δύο γρύπες. Στο ένα χέρι κρατούσε μια φτερωτή Νίκη και ακουμπούσε το άλλο στην ασπίδα της, κρατώντας δόρυ που ήταν διακοσμημένο με δράκο. Τέλος, στην ασπίδα της υπήρχαν ανάγλυφες παραστάσεις που εικόνιζαν την Αμαζονομαχία στην εξωτερική και τη Γιγαντομαχία στην εσωτερική πλευρά, ενώ στη βάση υπήρχε ανάγλυφο που εικόνιζε τη γέννηση της Πανδώρας.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς πιθανόν να καταστράφηκε τον 3ο αι. π.Χ. από μία πυρκαγιά που ξέσπασε στο εσωτερικό του ναού.

6

Το αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος ανακαλύφθηκε το 1880 στο Βαρβάκειο Λύκειο γι΄ αυτό ονομάζεται Αθηνά του Βαρβακείου.

Πηγές:

www.mixanitouxronou.gr

el.wikipedia.org

Σεβαστή Κουρουτζίδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης