Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών – Έκθεση Γιαννούλη Χαλεπά: «Από το δούναι στο λαβείν»

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. είναι ίδρυμα και μουσείο τέχνης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1972 από το ζεύγος Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου με τη δωρεά ολόκληρης της περιουσίας και των έργων τέχνης που είχαν στην κατοχή τους και τα επόμενα χρόνια εμπλουτίστηκε με διάφορες δωρεές πολλών φίλων της τέχνης, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι Τώνης και Ιωάννα Σπητέρη, Γεώργιος Μουρέλος, Δημήτριος Τσάμης και άλλοι.
1
Κύριοι στόχοι του Τελλόγλειου είναι η επαφή του κοινού με την τέχνη και τις συλλογές του ιδρύματος (με ιδιαίτερη έμφαση στους μαθητές και τους φοιτητές μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων) και η ενίσχυση της καταγραφής και μελέτης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Πυρήνας της συλλογής είναι η αρχική δωρεά των Τέλλογλου που αριθμεί περισσότερα από 5000 έργα τέχνης από ποικίλους πολιτισμούς. Αποτελείται κυρίως από έργα ζωγραφικής και περιλαμβάνει επιπλέον ελληνιστικά και ρωμαϊκά αγγεία, εδώλια της ελληνιστικής εποχής, κομμάτια κινεζικής και αραβικής τέχνης (βάζα, πιάτα κοκ) και περσικές μινιατούρες. Σημαντικό κομμάτι της συλλογής αποτελούν είναι έργα σημαντικών Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 19ο και 20ό αιώνα: γλυπτά, λάδια, σχέδια, χαρακτικά και ακουαρέλες.
7Η Ζωή Του Χαλεπά

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς ήταν γόνος οικογένειας φημισμένων Τήνιων μαρμαρογλυπτών. Ο πατέρας του, Ιωάννης, και ο θείος του είχαν μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση μαρμαρογλυπτικής με παραρτήματα στο Βουκουρέστι, τη Σμύρνη και τον Πειραιά. Ο Γιαννούλης, ο μεγαλύτερος από τα πέντε αδέλφια του, είχε έφεση στην μαρμαρογλυπτική και βοηθούσε τον πατέρα του στα έργα που ετοίμαζε ο τελευταίος για διάφορες εκκλησίες. Οι γονείς του τον προόριζαν για έμπορο, αλλά ο ίδιος τελικά αποφάσισε να σπουδάσει γλυπτική. Από το 1869 έως το 1872, μαθήτευσε στο Σχολείο των Τεχνών (τη μετέπειτα Ανώτατη σχόλη καλών Τεχνών) με δάσκαλο τον Λεωνίδα Δρώση. Το 1873 έφυγε για το Μόναχο με υποτροφία τού Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία καλών Τεχνών Μονάχου με δάσκαλο τον Μαξ Φον Βίντμαν (Max von Windmann). Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Μόναχο, εξέθεσε τα έργα του «Το παραμύθι της Πεντάμορφης» και «Σάτυρος που παίζει με τον Έρωτα», για τα οποία και βραβεύθηκε. Παρουσίασε, επίσης, τον «Σάτυρο που παίζει με τον Έρωτα», μαζί με το ανάγλυφο της Φιλοστοργίας, στην Έκθεση των Αθηνών το έτος 1875.

3 4

Γιαννούλης Χαλεπάς: Δούναι και λαβείν

Την Τρίτη 5 Απριλίου επισκεφτήκαμε την έκθεση του Γαννούλη Χαλεπά μαζί με τα τμήματα της Πέμπτης τάξης. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάνω στο έργο του μεγάλου αυτού γλύπτη. Η εκπαιδευτικός που μας ξεναγούσε μας μιλούσε για τα έργα του και τη ζωή του καθώς περιηγούμασταν μέσα στο Τελλόγλειο. Κάθε τόσο μας έκανε ερωτήσεις ώστε να διαπιστώνει αν κατανοούμε όσα βλέπουμε και η συμμετοχή μας ήταν μεγάλη.

6

Εντυπωσιασμένοι φύγαμε από το Τελλόγλειο έχοντας κερδίσει πολύ σημαντικές γνώσεις για τον μεγάλο αυτόν Έλληνα!

Περάσαμε υπέροχα!!!

Μια φανταστική ιστοσελίδα

Παρακάτω είναι μια ιστοσελίδα που βρήκαμε και δείχνει μέσα το Τελλόγλειο σε 3D!
Παρουσιάζει έργα που δεν προλάβαμε να δούμε.
Κατά την επίσκεψή μας στο Τελλόγλειο είχαμε μία αγωνιά για το τι μπορεί να έχει ο πάνω όροφος…. Το ξέρατε εσείς ότι έχει και 3ο όροφο? Εμείς όχι.

https://costisgeorgiou.com/el/

Πηγές:

Κωνσταντινιά Δόκα, Ελεάνα Μπουρλή, Μαρία-Μαρίνα Μπαξεβάνου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης