Πώς ένας αγώνας ποδοσφαίρου γίνεται αφορμή για την προσέγγιση του κριτικού γραμματισμού σε παιδιά Δ΄ Δημοτικού

Στη σύγχρονη κοινωνία με τις πολλές προκλήσεις και την τεράστια ανάπτυξη του διαδικτύου η διδασκαλία του κριτικού γραμματισμού κρίνεται σημαντική και επιβεβλημένη από το Δημοτικό ακόμα. Η καθημερινή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά του δημοτικού, που αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, αποτέλεσε την έκρηξη φαινομένων όπως διαδικτυακή αποπλάνηση, ψευδών ειδήσεων και cyberbulling.

Ο κριτικός γραμματισμός στοχεύει στην κατανόηση ότι κάθε γραπτό ή προφορικό μήνυμα μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς δημιουργείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Μέσω της διδασκαλίας του κριτικού γραμματισμού τα παιδιά μαθαίνουν πώς να επεξεργάζονται αυθεντικά κείμενα δίνοντας έμφαση στη λειτουργία τους σε σχέση με τις ιδεολογικές θέσεις που μεταδίδουν.

Η κριτική προσέγγιση του κειμένου μαθαίνει τα παιδιά να κοιτάνε όχι μόνο την επιφάνεια των κειμένων αλλά και τον σκοπό, τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ή που υπονομεύει.

Έτσι, με αφορμή τον τελικό κυπέλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, στο μάθημα της Μελέτης «Διαβάζουμε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία» έγινε μία συζήτηση για τις διαφορετικές οπτικές που παρουσιάζουν από τα ΜΜΕ οι ειδήσεις. Ανάλογα με την εφημερίδα και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

Δόθηκε ως εργασία στους μαθητές και στις μαθήτριες να εντοπίζουν άρθρα με το ίδιο θέμα που όμως παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο.

Η παρακάτω εργασία είναι της μαθήτριας της Δ΄ τάξης  Ζωής Περχανίδου.

Το Σάββατο 24/05/2022 ο ΠΑΟΚ, ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης, και ο Παναθηναϊκός, ποδοσφαιρική ομάδα της Αθήνας, βρέθηκαν αντίπαλες στον τελικό αγώνα κυπέλλου .
Η ηλεκτρονική εφημερίδα του ΠΑΟΚ (https://www.frontpages.gr/d/20220522/457/Forza) γράφει ότι η νίκη του Παναθηναϊκού ήταν στημένη .
Αντίθετα η ηλεκτρονική εφημερίδα του Παναθηναϊκού (https://panathinaikos24.gr/2022/05/23/465617/krystallino-to-kypello-ntropi-na-fonazoun-gia-diaitisia-ta-paidia-tou-kyza/ ) αναφέρει ότι…
«Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν έκλεψε, αλλά πήρε μια πεντακάθαρη νίκη. Κρυστάλλινη! Δίκαιη πέρα ως πέρα. Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο; Αν κάποια ομάδα θα έπρεπε να έχει παράπονα, αυτή είναι μόνο ο Παναθηναϊκός και όχι ο ΠΑΟΚ.»
Ενώ η sportday (https://www.sportday.gr/Article/Podosfairo/panathhnaikos—paok-telikos-ntrophs-apo-thn-epo-polemos-hoyligkanwn-sto-oaka-sta-apodythria-oi-paiktes/21-5-2022/57860 ) ουδέτερη αθλητική εφημερίδα περιγράφει αλλιώς τα γεγονότα:
«Η ΕΠΟ διαφήμιζε εδώ και εβδομάδες έναν τελικό γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά για πολλοστή φορά η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποδείχτηκε ανίκανη να διοργανώσει με ασφάλεια το μοναδικό μεγάλο παιχνίδι της σεζόν για το οποίο είναι υπεύθυνη. Εκτός από τις εξέδρες που μεταβλήθηκαν σε πεδίο μάχης πριν από την έναρξη του αγώνα, οπαδοί του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ εισέβαλλαν ακόμη και στο
ταρτάν του σταδίου, ανταλλάσσοντας φωτοβολίδες και παλεύοντας σώμα με σώμα με τους άνδρες των ΜΑΤ που πάλευαν να αποσοβήσουν τα χειρότερα. Οι ρίψεις δακρυγόνων έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα με
αποτέλεσμα ο Λαόθ, ο διαιτητής της αναμέτρησης να ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές να φύγουν άρον άρον
για τα αποδυτήρια. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Δείτε την εικόνα που εμφάνιζε το Ολυμπιακό Στάδιο τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου με τους παίκτες και τους διαιτητές παρατεταγμένους στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ.»

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης