9th of May – Europe Day

9th of May : EUROPE DAY

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου οι μαθητές/ήτριες της Δ τάξης συγκέντρωσαν σε συνεργατικό έγγραφο τις παρακάτω πληροφορίες και τις παρουσίασαν στην ΣΤ τάξη του σχολείου τους. Στη συνέχεια οργανώθηκε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι μαθητές/ήτριες της ΣΤ τάξης έψαχναν σε ομάδες τις κάρτες με τις χώρες στην αυλή του σχολείου. Η νικήτρια ομάδα που βρήκε τις περισσότερες πήρε αναμνηστικά δώρα σχετικά με την ΕΕ.

 europe

AUSTRIA

austria flag

Capital city: Vienna Nationality: Austrian Language: Austrian

Η Αυστρία είναι ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική δημοκρατία με αρχηγό κυβέρνησης —τον καγκελάριο— και αρχηγό κράτους —τον πρόεδρο. Η χώρα αποτελείται από 9 ομόσπονδα κρατίδια (Bundesländer). Τόσο οι περιφερειακές κυβερνήσεις όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ασκούν εκτελεστική εξουσία. Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αποτελείται από 2 σώματα: την Κάτω Βουλή (Nationalrat) —που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες— και την Άνω Βουλή (Bundesrat) —που εκλέγεται από τα περιφερειακά κοινοβούλια.

Παλάτι Schönbrunn

austria site

Το 1996, έγινε ένα μνημείο UNESCO. Οι κήποι του παλατιού είναι εξίσου εντυπωσιακοί με το εσωτερικό του και περιλαμβάνουν πολλά δέντρα,  εντυπωσιακά λουλούδια και άφθονο πράσινο τοπίο, μέσα στο οποίο υπάρχει και ο γνωστός λαβύρινθος.

Μερσάντα Μαρκάι

 

BELGIUM

belgium flag

Capital city: BRUSSELS Nationality: BELGIAN

Language: GERMAN, FRENCH, DUTCH

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΖΙΚΟΥ:

belgium site

Χρυσοβαλάντης

 

BULGARIA

bulgaria flag

Capital city: Sofia Nationality: Bulgarian

Language: Bulgarian

bulgaria site

Πρόκειται για ένα ογκώδες μνημείο, οι “Καμπάνες” το οποίο αποτελείται από βάσεις μπετόν, πάνω στις οποίες έχουν αναρτηθεί 107 διαφορετικές καμπάνες από όλο τον κόσμο και αποτελεί σύμβολο ειρήνης, συνεννόησης και πίστης.

Το 1979 κατά τη διοργάνωση της Διεθνούς Παιδικής Συνέλευσης έφτασαν στη Σόφια 135 αντιπροσωπείες, η κάθε μια από τις οποίες έφερε μαζί της από μια καμπάνα σαν σύμβολο της πατρίδας της.

 

FRANCE

france flag

Capital city: Paris  Nationality:French  Language:French

france site

Ο Πύργος του Άιφελ   είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γκουστάβο Άιφελ. Έχει  ύψος 324 μέτρα και βάρος 10,000 τόνους.  Έχει 3 επισκέψιμα επίπεδα και τα 3 είναι προσβάσιμα με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Κατασκευάστηκε για την διεθνή έκθεση αλλά και για την επέτειο της Γαλλικής επανάστασης. Ο Πύργος στην αρχή επικρίθηκε πολύ από το κοινό, τον θεωρούσαν αντιαισθητικό. Η άδεια για τον Πύργο ήταν για 20 χρόνια και μετά θα τον γκρέμιζαν, αλλά επειδή αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας επετράπη η παραμονή του.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ

 

ITALY

italia flag

Capital city: Rome

Nationality: Italian Language: Italian

italia site

Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι. Πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε. Ο τελευταίος όροφος προοριζόταν για τις γυναίκες και τις κατώτερες τάξεις των πολιτών, ενώ ο πρώτος για τους επιφανείς πολίτες. Είχε 80 εισόδους, Οι πολλές πύλες έδιναν στο Κολοσσαίο τη δυνατότητα να γεμίσει μέσα σε 15 λεπτά, και να αδειάσει μέσα σε μόλις 5. Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της.

Αθανασία

 

GERMANY

germany flag

Capital city: BERLIN

Nationality: GERMAN  Language:GERMAN

germany site

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου έχει ύψος 26 μ., μήκος 65,5 μ. και πλάτος 11 μ. Θυμίζει τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών. Πρόκειται για οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού, Πάνω στην στέγη της Πύλης του Βρανδεμβούργου στέκεται το άγαλμα της θεάς νίκης, η οποία επανδρώνει μια ρωμαϊκή πολεμική άμαξα, την οποία σέρνουν τέσσερα άλογα. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου κατασκευάστηκε μεταξύ 1788 με 1791.

28 χρόνια μετά το χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου, στις 22 Δεκεμβρίου 1989, και παράλληλα με την πτώση του Τείχους, η Πύλη του Βερολίνου άνοιξε, ενώνοντας τα δύο τμήματα της πόλης. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου απoτέλεσε το επίκεντρο των πανηγυρισμών, το σύμβολο της ένωσης της Γερμανίας και το σύμβολο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Στις 3 Οκτωβρίου 2002 η Πύλη του Βρανδεμβούργου ανασκευάστηκε πλήρως, έπειτα από εργασίες 22 μηνών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

 

DENMARK

denmark flag

Capital city: Copenhagen Nationality: Danish

Language: Danish,German

denmark site

Ο Βοτανικός Κήπος & Βασιλικός Κήπος  (Κοπεγχάγη).

Ο Βοτανικός Κήπος της Κοπεγχάγης είναι ένα απίστευτα όμορφο φυσικό πάρκο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το κάστρο Rosenborg. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή ζωντανών φυτών στη Δανία – περίπου 10 χιλιάδες είδη. Σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όσον αφορά τις Περιβαλλοντικές Δράσεις και μοναδικό στολίδι ανά το κόσμο. Στη συλλογή του κήπου το κωνοφόρο δέντρο της οικογένειας των Κυπρίων. Έχει αναπτυχθεί εδώ από το 1806 και είναι ο τίτλος του παλαιότερου δέντρου. Ακόμη διαθέτει συλλογή βοτάνων και αποξηραμένων μανιταριών που έφεραν στη βοτανική γωνιά από όλο τον κόσμο. Ίσως αξίζει να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη – μόνο εδώ μπορείτε να βρείτε τόσα βιβλία για τη βοτανική. Για πάντα ανθισμένα χόρτα, συναρπαστικές κρήνες ομορφιάς και περίεργα αγαλματίδια – όλα αυτά δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ένα γυάλινο πολυώροφο θερμοκήπιο φοινικών, έκτασης 3.000 τ.μ., σχεδιάστηκε το 1874 μετά το μοντέλο του Crystal Palace από την Παγκόσμια Έκθεση του Λονδίνου το 1854.

Γεωργιάδου Χριστίνα

 

GREECE

greece flag

Capital city:Athens           Nationality: Greek           Language: Greek

greece site

Μνημείο “Ειρήνη”

Βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Αθήνα.

Είναι έργο του γλύπτη Μεμά Καλογηράτου.

Στο βάθρο του γλυπτού σε μαρμάρινη πλάκα είναι γραμμένα τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου:

“ Αδέρφια μου μες την ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο  κόσμος με όλα τα όνειρά του. Δώστε τα χέρια αδέρφια μου. Αυτό ΄ναι η ειρήνη.”

Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος

 

ESTONIA

estonia flag

Capital city:Tallinn Nationality:Estonian

Language:Estonian

estonia site

Η Εσθονία μπηκε στην Ε.Ε στις 1 Μαΐου το 2004. Ο πληθυσμός της ειναι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ένα από τα μνημεία της ειναι ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στο Ταλίν, αφιερωμένος στον Άγιο που το 1242 κέρδισε τη Μάχη των Πάγων στη λίμνη Πέιπους.

Ανδρεάνα

 

(REPUBLIC OF) IRELAND

ireland flag

Capital city: Dublin  Nationality: Irish

Language: Irish

ireland site

Εθνικό Πάρκο Κιλάρνεϊ

Είναι μια έκταση από άγρια ​​ορεινή χώρα.

Πρόκειται για έναν ξεχωριστό συνδυασμό βουνών, λιμνών, δασών και καταρρακτών και δίνει στην περιοχή μια ιδιαίτερη γραφική ομορφιά.

Περιλαμβάνει πολλά χαρακτηριστικά εθνικής και διεθνούς σημασίας, όπως τις αυτόχθονες βελανιδιές και τα δάση χήνας μαζί με ένα πλήθος αειθαλών δέντρων και θάμνων και μια πληθώρα από βρυόφυτα και λειχήνες που ευδοκιμούν στο ήπιο κλίμα Killarney. Τα ιθαγενή κόκκινα ελάφια είναι μοναδικά στην Ιρλανδία με παρουσία στη χώρα από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων.

 

SPAIN

spain flag

Capital city: Madrid Nationality: Spanish

Language: Spanish

spain site

Η  Ισπανία εγινε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  από την 1η Ιανουαρίου 1986.

Το Αλκάθαρ της Σεγόβια, όπως και πολλές άλλες οχυρώσεις στην Ισπανία, ξεκίνησε ως αραβικό οχυρό, το οποίο με τη σειρά του χτίστηκε πάνω σε ένα ρωμαϊκό οχυρό, από το οποίο όμως σώζονται λίγα δομικά χαρακτηριστικά.Το κτίριο χωρίζεται σε δύο τμήματα: το εξωτερικό, με την αυλή, την τάφρο με μία ανασηκώμενη γέφυρα και τον πύργο, και τα εσωτερικά δωμάτια, τα οποία περιλαμβάνουν ένα παρεκκλήσι με πολλές αίθουσες για τους ευγενείς (αίθουσα του Θρόνου, της Γαλέρας, του Ανανά, των Βασιλιάδων και άλλες), οι οποίες σήμερα είναι επισκέψιμες.

Κωνσταντινιά

 

CROATIA

croatia flag

Capital city:  Zagreb  Nationality:CROATIAN

Language:Croatian

croatia site

Η Κροατία μπήκε στην Ε.Ε στις 1 Ιουλίου το 2013 και ο πληθυσμός της είναι 4,29 εκατομμύρια.

Stavros

 

CYPRUS

cyprus flag

Capital city: Nicosia Nationality: Cypriot

Language: Greek (Cypriot dialect)

Η Κύπρος με πρωτεύουσα την Λευκωσία είναι μέλος της Ε.Ε. από τις 1η Μαΐου 2004 . Το νόμισμα της είναι ευρώ από τον Ιανουάριο του 2004 ,η εθνικότητα της είναι τα κυπριακά (cypriot).

cyprus site

‘’ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ –ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ’’:

Είναι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αυτός ο υπέροχος νεολιθικός οικισμός ανακαλύφθηκε καλά διατηρημένος. Η τοποθεσία παρουσιάζει την Νεολιθική περίοδο στην Κύπρο, προσφέροντας γνώσεις σχετικά με το νεολιθικό πολιτισμό στην περιοχή. Αυτή η τοποθεσία περιέχει 5 κτίρια τα οποία έχουν ανακατασκευαστεί με βάση το καλούπι Νεολιθικής κατασκευής. Στην ανοικοδόμηση χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι κατασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τα πολλά αντικείμενα που βρέθηκαν στα σπίτια κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Αυτό έγινε για να εξασφαλιστεί μια πραγματική και ακριβή εικόνα του χωριού, όπως ήταν τότε, όλα αυτά τα χρόνια.

Ζωή

 

LATVIA

latvia flag

Capital city: Riga Nationality: Latvian Language: Latvian

latvia site1latvia site2

Στο κέντρο της Ρίγα στη λεωφόρο της Ελευθερίας ανεβαίνει το κύριο σύμβολο της κυριαρχίας και θέλησης των Λετονών – το μνημείο της ελευθερίας ( Λετονία ). Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στη μνήμη εκείνων που, χωρίς σκέψη, θυσιάστηκαν για την ευημερία του κράτους και για χάρη της ελεύθερης ζωής των μελλοντικών γενεών σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Για τους τουρίστες είναι ενδιαφέρον ως πολιτιστικό ορόσημο της χώρας.

 

LITHUANIA

lithuania flag

Capital city: Vilnius Nationality: Lithuanian

Language: Lithuanian

 

LUXEMBOURG

luxemburg flag

Capital city: Luxembourg Nationality: Luxembourger

Language: Luxembourgish, French, German

luxemburg site1luxemburg site2

Το Λουξεμβούργο μπήκε στην Ε.Ε. στις 1 Ιανουαρίου 1958. Το νόμισμα τους ειναι το ευρώ.Ο πληθυσμός του είναι 0,5 εκατομμύρια. Η Εθνική Επέτειος είναι 23 Ιουνίου εορτασμός των γενεθλίων του Μεγάλου Δούκα. Επίσης η έκταση του είναι 2.590 τ.χλμ.

Χριστίνα Γράβαλη

 

MALTA

malta flag

Capitalcity: Valletta Nationality: Maltese

Language: Maltese & English

malta site

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη είναι μια εκκλησία του 16ου αιώνα.Το πλούσιο εσωτερικό του ναού με την επιχρυσωμένη διακόσμηση ειναι πολυ εντυπωσιακό. Ο ναός βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μάλτας στην πόλη Βαλέτα. Οι ιππότες ίδρυσαν μια πρωτεύουσα με κύρος.

Ελεάνα

 

HOLLAND (THE NETHERLANDS)

holland flag

Capital city: Αmsterdam   Nationality: Dutch

Language: Dutch

holland site

Το πιο σπουδαίο άγαλμα της Ολλανδίας είναι του Εράσμου και βρίσκεται στο Ρότερνταμ.

Λουκάς

 

HUNGARY

hungary flag

Capital city: Budapest Nationality: Hungarian

Language: Hungarian

 

POLAND

poland flag

Capital city: Warsaw Nationality: Polish Language: Polish

poland site1

Η Πολωνία μπήκε στην Ε.Ε. 1η Μαΐου 2004. Η Πολωνία θα υιοθετήσει το ευρώ. Ο πληθυσμός της είναι 447,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Πολωνία έχει 51 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

poland site2

Το μνημείο παρουσιάζει τον Κοπέρνικο με ακαδημαϊκή ενδυμασία. Στο αριστερό του χέρι κρατά έναν αστρολάβο και ο δεξιός δείκτης δείχνει τον ουρανό. Αυτό συμβολίζει τη σύνδεση του Κοπέρνικου με την αστρονομία και τις ουράνιες μελέτες. Το μνημείο περιβάλλεται από πέτρινα παγκάκια και ένα παρακείμενο πέτρινο πηγάδι νερού.

Νεφέλη

 

PORTUGAL

portugal flag

Capital city: LISBON   Nationality: PORTUGUESE   Language:PORTUGUESE

portugal site1portugal site2

Κουίντα ντα Ρεγκαλέιρα (Quinta da Regaleira)

Ρομαντικό παλάτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το Κουίντα ντα Ρεγκαλέιρα, εκπνέει μία ιταλική αύρα. Στολισμένο με παγκάκια, πηγάδια, λίμνες και συντριβάνια, σαν σκηνικό ταινίας. Το πραγματικό αξιοθέατο, όμως, κρύβεται μέσα στο παλάτι. Στην Σίντρα, μέσα στον καθολικό ναό του Ρεγκαλέιρα, βρισκόταν ένα πηγάδι (initiation well) με σκάλες που οδηγούσαν σε σκοτεινές κατακόμβες. Εκεί, γίνονταν οι τελετές μύησης των ιπποτών, καθώς και άλλες τελετές θρησκευτικού χαρακτήρα. Τελικά, μέσα από υπόγειους δρόμους, οι μυητές έβγαιναν και πάλι στο φως. Το νόημα που έδιναν στην κατασκευή αυτή ήταν απλή, αλλά αρκετά συμβολική: “δεν υπάρχει φως χωρίς το σκοτάδι”.

ΡΑΦΑΗΛ

 

SWEDEN

sweden flag

Capital city: Stockholm Nationality: Swedish

Language: Swedish

sweden site

Το «No Violence» είναι ένα μνημείο που ανεγέρθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης το 1985. Υπάρχουν 16 τέτοια μνημεία στον κόσμο, αλλά το πιο διάσημο είναι εδώ στη σουηδική πρωτεύουσα.  Το «Χωρίς βία» είναι ένα τεράστιο χάλκινο αντίγραφο ενός όπλου, του οποίου η κάνη δεν μπορεί να πυροβολήσει, καθώς είναι δεμένη με έναν κόμπο. Ο δημιουργός του ασυνήθιστου μνημείου είναι ο Carl Fredrik Reutersword.

 

CZECH REPUBLIC

czech rep flag

Capital city: Prague Nationality: Czech

Language: Czech

 

FINLAND

finland flag

Capital city: Helsinki Nationality: Finn Language: Finnish

finland site

Μνημείο Σιμπέλιους

Το Μνημείο Σιμπέλιους αποτελείται από 600 χαλύβδινους σωλήνες, ζυγίζει 30 τόνους και βρίσκεται στο ομώνυμο Πάρκο του Ελσίνκι. Φτιάχτηκε προς τιμήν του Ζαν Σιμπέλιους, του σημαντικότερου Φινλανδού συνθέτη και υπέρμαχου της ανεξαρτησίας της πατρίδας του από τη ρωσική αυτοκρατορία. Το έργο της Έιλα Χίλτουνεν παραπέμπει σε αυλούς εκκλησιαστικού οργάνου που κυματίζουν πάνω από το έδαφος και παράγει ήχους όταν ο άνεμος φυσάει.

ΙΩΑΝΝΑ

 

ROMANIA

romania flag

Capital city: Bucharest  Nationality: Romanian

Language: Romanian & Russian

romania site

Το κάστρο Μπραν είναι κάστρο το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Μπραν, Κομητεία Μπρασόβ, στην κεντρική Ρουμανία. Το κάστρο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας. Βρίσκεται στα όρια Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Συχνά αναφέρεται ως το «κάστρο του Κόμη Δράκουλα», αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Μπραμ Στόκερ αναφερόταν σε αυτό το κάστρο και η σχέση του κάστρου με τον Βλαντ Γ΄ Τσέπες, έμπνευση του μυθιστορήματος, είναι ισχνή. Το κάστρο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ.

 

SLOVAKIA

slovakia flag

Capitalcity: Bratislava Nationality: Slovak

Language: Slovak

 

SLOVENIA

slovenia flag

Capital city: Ljubljana Nationality: Slovenian

Language: Slovenian

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης