Τέχνη και συναισθήματα

Τι συναισθήματα δημιουργεί μία εικόνα ή ένας πίνακας ζωγραφικής;
Εσάς τι συναισθήματα σας δημιουργούν;

«Ωραία γιαγιά»  του Μαξ Ρέντελ

 Ωραία γιαγιά - Κωνσταντίνος

Σ΄αυτόν τον πίνακα υπάρχουν δύο πρόσωπα, μια γιαγιά και μια εγγονή.

Στα πρόσωπά τους φαίνεται, κυρίως, η αγάπη που έχει η μία για την άλλη και η χαρά που έχουν γιατί είναι μαζί. Διακρίνεται η λαχτάρα της εγγονής να ακούσει ένα παραμύθι και η ευχαρίστηση της γιαγιάς που της το διαβάζει. Επίσης εκπέμπεται η ασφάλεια που νιώθει η εγγονή κοντά στη γιαγιά της.

Η εγγονή χαϊδεύει το μάγουλο της γιαγιάς θέλοντας να δείξει εκτός από την αγάπη της, ίσως και την ευγνωμοσύνη της που ακούει ένα παραμύθι, ή την ανυπομονησία της να ακούσει ένα παραμύθι ακόμα.

Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος

Παιδική συναυλία,  Γιώργος Ιακωβίδης

 Παιδική συναυλία - Αναστασία

Αυτός ο πίνακας ονομάζεται «Παιδική συναυλία» και τον είδα στο σπίτι της γιαγιάς μου.

Τον ζωγράφισε ο Γεώργιος Ιακωβίδης. Ο συγκεκριμένος ζωγράφος συνήθιζε να ζωγραφίζει παιδικές σκηνές . Αυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά του έργα.

Σε αυτό τον πίνακα βλέπουμε πέντε παιδιά ξυπόλυτα να παίζουν μουσική με διάφορα όργανα, ακόμη και με ένα ποτιστήρι . Επίσης, αντικρίζουμε μια μαμά που κρατάει το μικρό της παιδάκι από τη μέση, το οποίο προσπαθεί να πάει κοντά στα άλλα παιδιά.

Ο πίνακας είναι μουντόχρωμος. Παρόλα αυτά κυριαρχεί το φως. Τα χρώματα που επικρατούν είναι η ώχρα, το καφέ και το λαδί.

Αυτό το έργο ζωγραφικής  εκπέμπει χαρά και ενθουσιασμό. Όλα τα πρόσωπα είναι φωτεινά και λαμπερά. Βλέπουμε τα παιδιά με όρεξη και ευχαρίστηση να προσπαθούν να διασκεδάσουν την μικρή τους αδερφή, η οποία το χαίρεται πολύ! Η μητέρα κοιτάζει με τρυφερότητα και φαίνεται να το απολαμβάνει. Όταν κοιτάζω αυτόν τον πίνακα νιώθω χαρά και θέλω να συμμετέχω κι εγώ σ΄ αυτή τη συναυλία.

 

Αναστασία Κατσαούνη 

 

Η σφαγή των νηπίων, Γκουίντο Ρένι
εικόνα Χρυσοβαλάντη- Η σφαγή των νηπίων του Γκουίντο Ρένι

 

Αυτός ο πίνακας απεικονίζει μια μητέρα με το παιδί της αγκαλιασμένοι, για να προστατευτούν από την καταστροφή που γίνεται στην πόλη τους.

Στον πίνακα αυτό ο ζωγράφος θέλει να μας δείξει τη στοργή της μητέρας προς το παιδί της και τον φόβο που νιώθουν αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ο τρόμος της μητέρας  φαίνεται στα μάτια της, όπως και του παιδιού της. Επίσης, ένα άλλο συναίσθημα που εκπέμπει ο συγκεκριμένος πίνακας είναι η απελπισία από την σκέψη της ότι πιθανόν να μην ξαναδεί το παιδί της. Τέλος, τα ίδια συναισθήματα βλέπουμε ότι έχουν και οι άλλοι γονείς για τα παιδιά τους. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τρέχουν μακριά για να τα σώσουν από τον θάνατο και την καταστροφή τα παιδιά τους.

 Θεοφάνης – Χρυσοβαλάντης Αρμουτσής

Εικόνα

555

Τα συναισθήματα που εκπέμπονται από αυτή τη φωτογραφία είναι σίγουρα ευχάριστα.

Το πρόσωπο της κοπέλας βγάζει έναν δυναμισμό και ταυτόχρονα μία ηρεμία.

Επίσης, το πρόσωπο της κοπέλας βγάζει σιγουριά και ασφάλεια.

Ιωάννα Κύργια

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης