Η ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ

Η Αψίδα του Γαλερίου γνωστή και ως Καμάρα χτίστηκε το 305  μ.Χ..

Είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, δείχνοντας την αίγλη της πόλης στη δύση της ρωμαϊκής περιόδου. Βρίσκεται σε επαφή με την σύγχρονη Εγνατία οδό εντός του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και σε κοντινή απόσταση νοτιοδυτικά ενός άλλου εμβληματικού θρησκευτικού κτιρίου της περίφημης Ροτόντας, με την οποία είχε άμεση πολεοδομική σχέση.

ΤΑ ΑΝΑΓΛΥΦΑ

2

•Τη νίκη λοιπόν του Γαλερίου εναντίον του Ναρσή αφηγούνταν οι τέσσερις κύριοι πεσσοί του μνημείου. Τα εικονογραφικά θέματα αναπτύσσονται σε ζώνες, από τέσσερις στις τρεις πλευρές κάθε πεσσού και από δύο σε κάθε πλευρά που βρίσκεται απέναντι από τους δευτερεύοντες πεσσούς. Κάθε ζώνη έχει διαφορετικό πλάτος. Η πρώτη ζώνη από πάνω έχει πλάτος 1,00μ. η δεύτερη 1,20μ. η τρίτη 1,19μ. και η τέταρτη 1,21μ. Οι ζώνες των ανάγλυφων χωρίζονται από ζωνάρια που εξέχουν σαν μαξιλάρια, διακοσμημένα είτε με πλοχμούς από δαφνόφυλλα, που τους συγκρατούν ταινίες δεμένες κατά διαστήματα, είτε με γιρλάντες από κλαδιά και λουλούδια (ρόδακες). Επάνω ο διάκοσμος τελειώνει μ” έναν «κοσμήτη» (γείσο) από κυμάτια, ανθέμια κλπ. Κάτω, η τελευταία ζώνη των αναγλύφων ορίζεται από τις βάσεις των πεσσών, οι οποίες στην κατατομή τους μοιάζουν με βάσεις ιονικών κιόνων. Τίποτα δεν έχει σωθεί από τα ανάγλυφα των δύο κύριων πεσσών που λείπουν, των οποίων τώρα μόνο τα θεμέλια διατηρούνται κάτω από το κατάστρωμα του πεζοδρομίου.
3
•Η τέχνη των ανάγλυφων της Καμάρας είναι αφηγηματική και συγχρόνως διακοσμητική. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ο πληθωρισμός των παραστάσεων και των μορφών. Και η παραμικρή επιφάνεια γεμίζεται με θέματα που πολλές φορές είναι επουσιώδη. Και αν έλειπαν δηλαδή αυτά δε θα είχαμε ζημιά στη σαφήνεια του αφηγηματικού μέρους.  Γενικά η τέχνη των αναγλύφων αποβλέπει περισσότερο στις οπτικές αξίες παρά στις πλαστικές, ή όπως λένε οι ιστορικοί της τέχνης, τις απτικές, που χαρακτηρίζουν ιδίως την κλασική εποχή. Όλα αυτά είναι γνωρίσματα της τέχνης της Ύστερης Αρχαιότητας στην οποία ανήκει και η εποχή της Πρώτης Τετραρχίας.
ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ:

Αθανασία Βασειλιάδου

Καλλιόπη Γιαμπουράνη

Χριστίνα Γεωργιάδου

Χριστίνα Γράβαλη

Ε” Τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης