Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

Εισαγωγή

Το Ρωμαϊκό ωδείο είναι δημιούργημα άγνωστου, αλλά σπουδαίου αρχιτέκτονα. Κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ  από τον Οκταβιανό Αύγουστο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηπείρου και γενικότερα της Ελλάδας.

Τοποθεσία

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στη δυτική πλευρά του παλαιοχριστιανικού τείχους και συνορεύει με τη ρωμαϊκή αγορά.

Εικόνα2

Περιγραφή – Διάταξη

Κοίλο

Το ωδείο με χωρητικότητα 1600 θεατές  αποτελείται από το κοίλο, την ορχήστρα και τη σκηνή. Στο κοίλο υπήρχαν 19 σειρές εδωλίων- καθισμάτων που χωρίζονταν από έναν οριζόντιο διάδρομο. Τα εδώλια ήταν φτιαγμένα από πλάκες ασβεστόλιθου. Στη πρώτη σειρά ήταν οι θέσεις των επισήμων. Στη δέκατη σειρά των καθισμάτων υπήρχαν μικρά ανοίγματα που βοηθούσαν στην ακουστική του θεάτρου.

Εικόνα3

Ορχήστρα

Η ορχήστρα είχε ημικυκλική μορφή και ήταν διακοσμημένη με πολύχρωμα μάρμαρα, τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα.

Εικόνα4

Σκηνή

Η σκηνή είχε τρεις εισόδους. Μεταξύ της σκηνής και του προσκηνίου υπήρχε ένας στενός διάδρομος, ο οποίος χρησίμευε για την ανύψωση της αυλαίας σε κάθε θεατρική παράσταση.

Εικόνα5

Χρήση του Ρωμαϊκού Ωδείου

Γινόταν ομιλίες, φιλολογικοί και μουσικοί αγώνες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών αγώνων που τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα. Τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργούσε ως βουλευτήριο.

Από τα ευρήματα και τα νομίσματα που ανακαλύφθηκαν φαίνεται ότι το ωδείο χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τον δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ.

Εικόνα6

Σήμερα το μνημείο έχει ανασκαφεί και έχουν γίνει εργασίες στα εδώλια, στο κοίλο, στο προσκήνιο και στη σκηνή.

Στο Ρωμαϊκό ωδείο κάθε χρόνο ανεβαίνουν σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.

Εικόνα7

Πηγές

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης