ΚΟΙΝΑ ΦΑΓΗΤΑ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗ
ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Θεσσαλονίκη είναι φημισμένη για τα φαγητά και τα γλυκά της όπως: γεμιστά, ντολμαδάκια, παστίτσιο, μουσακάς, κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπουγάτσα με κρέμα, τρίγωνα Πανοράματος, σιροπιαστά κ.α.
ΦΑΓΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλές επιλογές σε όλα τα είδη φαγητών, από αλμυρά, γλυκά, μέχρι και πικάντικα όπως:
- Manti (τουρκικό Ravioli). Το Μάντι είναι χειροποίητα ζυμαρικά όπου είναι γεμιστά είτε με αρνίσιο κιμά ή κάποιο άλλο είδους κρέατος, στη συνέχεια, ολοκληρώνεται με μια κρεμώδη σως γιαουρτιού.
- İskender Kebab(Ισκέντερ κεμπάπ) αυτό το πιάτο αποτελείται από λεπτές φέτες αρνί και σερβίρετε με ζεστή σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι.
- Gözleme (Γκόσλεμε) Το Gözleme είναι ένα από τα πιο απλά και γρήγορα φαγητά που θα βρεις στην Τουρκία. Μοιάζει με μια κρέπα, και είναι χειροποίητο ζυμάρι με διάφορα είδη γέμισης, που μοιάζουν με τις δικές μας πίτες.
- Όπως και στη Θεσσαλονίκη, πολύ γνωστά είναι τα τυροπιτάκια και τα σπανακοπιτάκια,, καθώς και η μπουγάτσα.
Το Γαλακτοπωλείο του Χατζή
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Εδώ η ιστορία συνεχίζεται και γράφεται με σιρόπια και ντελικάτες πολίτικες γεύσεις, που μόνο στο άκουσμά τους το μυαλό ανασύρει γλύκα και αναμνήσεις: εκμέκ καταΐφι με καϊμάκι, χανούμ μπουρέκ, καζάν ντιμπί, μαλεμπί. Η λίστα -όπως και το ταξίδι- συνεχίζεται!»
Το Γαλακτοπωλείο του Χατζή είναι ένα κατάστημα με γλυκά που άνοιξε τέλη Ιουλίου του 2020 στη γωνία Τσιμισκή και Παύλου Μελά όπως ακριβώς και το πρώτο που είχε ανοίξει, το 1908, απέναντι από το Παλιό Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Βενιζέλου.
Τα βασικά τους προϊόντα είναι κυρίως τα γλυκά με γάλα, όπως καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα, γαλακτομπούρεκα, κιουνεφέ κ.α.
Η κουζίνα της Κωνσταντινούπολης έχει επηρεάσει την κουζίνα της Θεσσαλονίκης, όπως είναι φυσικό, κάτι που αποδεικνύει το κοινό ιστορικό πλαίσιο που ενώνει τις δύο αυτές πόλεις!
ΠΗΓΕΣ:
Αθανασία Βασιλειάδου – Χριστίνα Γράβαλη, Στ΄ τάξη