Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, πόλεις των γεύσεων και των αρωμάτων

Ο πολιτισμός κάθε τόπου συνδέεται με τα εδέσματα και την κουζίνα του, με τις γεύσεις και τις μυρωδιές που ξυπνούν μνήμες και εικόνες!

 

ΚΟΙΝΑ ΦΑΓΗΤΑ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

Εικόνα2
Τα κοινά φαγητά μεταξύ αυτών των δυο πόλεων είναι πολλά όπως: σιροπιαστά, κιουνεφέ, καζάν ντιπί, προφιτερόλ, λουκούμια, Simit (κουλούρι), κεμπάπ, καλαμπόκι βραστό ή ψητό, ψημένα κάστανα, σουβλάκια αρνίσια, μοσχαρίσια και κοτόπουλου, γεμιστά μύδια και μπακλαβάς όπου στην Τουρκία το φτιάχνουν διαφορετικά, καθώς αντί για μέλι χρησιμοποιούν σιρόπι ζάχαρης. Επίσης, τον μπακλαβά θα τον συναντήσεις με διάφορες γεύσεις, όπως με φιστίκι, σοκολάτα, κρέμα, αμύγδαλο και καρύδι.

 

ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εικόνα3

Η Θεσσαλονίκη είναι φημισμένη για τα φαγητά και τα γλυκά της όπως: γεμιστά, ντολμαδάκια, παστίτσιο, μουσακάς, κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπουγάτσα με κρέμα, τρίγωνα Πανοράματος, σιροπιαστά κ.α.

ΦΑΓΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Εικόνα1

Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλές επιλογές σε όλα τα είδη φαγητών, από αλμυρά, γλυκά, μέχρι και πικάντικα όπως:

  • Manti (τουρκικό Ravioli). Το Μάντι είναι χειροποίητα ζυμαρικά όπου είναι γεμιστά είτε με αρνίσιο κιμά ή κάποιο άλλο είδους κρέατος, στη συνέχεια, ολοκληρώνεται με μια κρεμώδη σως γιαουρτιού.
  • İskender Kebab(Ισκέντερ κεμπάπ)  αυτό το πιάτο  αποτελείται από λεπτές φέτες αρνί και σερβίρετε με ζεστή σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι.
  • Gözleme (Γκόσλεμε) Το Gözleme είναι ένα από τα πιο απλά και γρήγορα φαγητά που θα βρεις στην Τουρκία. Μοιάζει με μια κρέπα, και είναι χειροποίητο ζυμάρι με διάφορα είδη γέμισης, που μοιάζουν με τις δικές μας πίτες.
  • Όπως και στη Θεσσαλονίκη, πολύ γνωστά είναι τα τυροπιτάκια και τα σπανακοπιτάκια,, καθώς και η μπουγάτσα.

Το Γαλακτοπωλείο του Χατζή

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Εδώ η ιστορία συνεχίζεται και γράφεται με σιρόπια και ντελικάτες πολίτικες γεύσεις, που μόνο στο άκουσμά τους το μυαλό ανασύρει γλύκα και αναμνήσεις: εκμέκ καταΐφι με καϊμάκι, χανούμ μπουρέκ, καζάν ντιμπί, μαλεμπί. Η λίστα -όπως και το ταξίδι- συνεχίζεται!»

Το Γαλακτοπωλείο του Χατζή είναι ένα κατάστημα με γλυκά που άνοιξε τέλη Ιουλίου του 2020 στη γωνία Τσιμισκή και Παύλου Μελά  όπως ακριβώς και το πρώτο που είχε ανοίξει, το 1908, απέναντι από το Παλιό Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Βενιζέλου.

Τα βασικά τους προϊόντα είναι κυρίως τα γλυκά με γάλα, όπως καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα, γαλακτομπούρεκα, κιουνεφέ κ.α.

Screenshot_1Η κουζίνα της Κωνσταντινούπολης έχει επηρεάσει την κουζίνα της Θεσσαλονίκης, όπως είναι φυσικό, κάτι που αποδεικνύει το κοινό ιστορικό πλαίσιο που ενώνει τις δύο αυτές πόλεις!

ΠΗΓΕΣ:

 

Αθανασία Βασιλειάδου – Χριστίνα Γράβαλη, Στ΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης