Γουόλτ Ντίσνεϊ

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είναι το αγόρι που ζωντάνεψε τα όνειρα του δημιουργώντας απίστευτους ήρωες. Το ρητό που ταιριάζει για τη ζωή του είναι το «Αν μπορείς να ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις».

Ένα όνομα που αγγίζει την καρδιά κάθε παιδιού και φέρνει στο μυαλό μας εικόνες μαγικών κόσμων και ατελείωτης φαντασίας. Γεννημένος στο Σικάγο στις 5 Δεκεμβρίου 1901.

Το πλήρες όνομά του είναι Ουόλτερ Ελάιας Ντίσνεϊ Τζούνιορ, αλλά όλοι τον αποκαλούν Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Όταν ήταν μικρός βοηθούσε την οικογένεια του πουλώντας εφημερίδες. Μάλιστα, πέρασε ένα καλοκαίρι μπαινοβγαίνοντας στα τρένα και πουλώντας γλυκά και περιοδικά. Τον συνάρπαζε η τυπογραφία και οι ατμομηχανές. Επειδή από παιδί του άρεσε να ζωγραφίζει, παρακολούθησε μαθήματα στο Καλλιτεχνικό Ινστιτούτο του Σικάγο. Τότε όμως ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και θέλησε να συνεισφέρει. Έτσι λοιπόν, παράτησε το σχολείο και έγινε εθελοντής οδηγός ασθενοφόρου στο γαλλικό μέτωπο στον Ερυθρό Σταυρό. Αφού ήταν ανήλικος για να τα καταφέρει, αναγκάστηκε να πλαστογραφήσει τα χαρτιά του.

Εικόνα1

Μετά τον πόλεμο έπιασε δουλειά σε μια διαφημιστική εταιρεία όπου άρχισε να εξοικειώνεται με τα κινούμενα σχέδια, μια τέχνη  που τον ενδιέφερε πάρα πολύ.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ίδρυσε με τον αδερφό του Ρόι το 1923 την εταιρεία Disney Brothers Cartoon Studio, με στόχο την παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων. Η σημερινή εταιρεία Walt Disney συνεχίζει το έργο του δημιουργού της, έχει όμως επεκταθεί και στο θέατρο, στο ραδιόφωνο, στη μουσική, στις εκδόσεις και στα ψηφιακά μέσα.

Ο πρώτος χαρακτήρας του Γουόλτ ήταν ο Όσβαλτ ο Τυχερός Λαγός. Όταν χάνει τα δικαιώματα αυτού του καρτούν, δημιουργεί μαζί με τον ανιμέιτορ  Ουμπ Άιγουερκς τον Μίκυ Μάους, δίνοντάς του μάλιστα και την πρώτη του φωνή. Το αγαπημένο σε όλα τα παιδιά ποντίκι είναι ίσως η πιο διάσημη φιγούρα κινουμένων σχεδίων. Ακολουθεί ο Γκούφι, ο Ντόναλτ Ντακ και άλλοι πολλοί χάρτινοι χαρακτήρες. Ως παραγωγός ταινιών έχει κερδίσει 26 Όσκαρ από 59 υποψηφιότητες, τρεις Χρυσές Σφαίρες και ένα βραβείο Έμμυ.

Εικόνα2

Οι σημαντικότερες ταινίες του είναι : «Μίκυ Μάους» (1928), «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» (1937), « Πινόκιο» (1940), «Ντάμπο το ελεφαντάκι» (1941), «Σταχτοπούτα» (1950), «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» (1951), «Η Πεντάμορφη και το τέρας» (1991), «Ο Βασιλιάς των λιονταριών»   (1994).

Ο Ντίσνεϊ αναδύθηκε ως ένας προβληματικός άνθρωπος, μοναχικός, απομονωμένος  και καταθλιπτικός. Επίσης, κακομεταχειριζόταν διαβόητα το προσωπικό και τους στενούς του φίλους και ήταν ένας άγριος, δεξιός αντικομμουνιστής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’40 και του ’50.

Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1966.

Εικόνα4

Μια μεγάλη επιθυμία του Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν να φτιάξει ένα μεγάλο θεματικό πάρκο, όπου θα κυριαρχούσαν οι ήρωές του. Και το  1955 το δημιουργεί στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια. Είναι το πρώτο Disneyland Park. Από τότε έγιναν και άλλες Disneyland, με γνωστότερη αυτή του Παρισιού, η Euro Disney, που ιδρύθηκε το 1922 και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό, που μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

Εικόνα5

Πηγές εικόνων:

https://el.wikipedia.org

https://www.female-g.com

https://www.pagenews.gr

https://www.fortunegreece.com

Λουκάς Βογιατζής, Κωνσταντίνος Καραλιόλιος, Ραφαήλ Μέτσιος, Χρήστος Τσακίρης – Στ΄ τάξη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης