Τα χρώματα στη διατροφή

Πίσω από το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών κρύβονται πολλά υγιεινά οφέλη. Συναντάμε τα κόκκινα, τα πράσινα, τα κίτρινα, τα μοβ, τα πορτοκαλί, άλλα λίγο σκουρόχρωμα και άλλα λίγο πιο ανοιχτόχρωμα φυσικά προϊόντα. Καθώς δεν έχουν όλες οι τροφές  το ίδιο χρώμα  άρα δεν έχουν και τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες. Ακόμη όμως και όταν έχουν το ίδιο χρώμα και πάλι μπορεί να μην έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

Ας δούμε λοιπόν τι υπάρχει  πίσω από τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών. 

Φυτοχημικά – Φυτικές χρωστικές

Όλες οι τροφές περιέχουν μακροθρεπτικές ουσίες (υδατάνθρακες, λιπίδια, και πρωτεΐνες), αλλά και μικροθρεπτικές ουσίες. Τις γνωρίζετε με τα απλά ονόματά τους, δηλαδή σαν βιταμίνες και μέταλλα. Πέραν αυτών, τα φυτά περιέχουν και άλλα μη θρεπτικά στοιχεία: τα φυτοχημικά.

Τα φυτοχημικά βρίσκονται σε όλα τα φυτά και είναι πολύ ωφέλιμα στο σώμα μας. Τα περισσότερα από αυτά παίζουν σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο και μας προστατεύουν ενάντια σε ασθένειες και τον καρκίνο, όπως ακόμη  σε εκφυλιστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Γίνονται πολλές έρευνες σε αυτό το πεδίο οι οποίες θα μας επιτρέψουν να εμβαθύνουμε στο τι σημαίνει το χρώμα των τροφών για την υγεία μας στο μέλλον.

Τι μας λέει το χρώμα των τροφών

Γενικά, μπορούμε να κατατάξουμε σε 3 ομάδες τα φυτοχημικά που δίνουν χρώμα στις τροφές: στα καροτενοειδή, τις χλωροφύλλες, και τις ανθοκυανίνες.

Καροτίνες

Οι καροτενοειδείς χρωστικές είναι σημαντικές για τον οργανισμό, αλλά δε μπορούμε να τις συνθέσουμε από μόνοι μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τις προμηθευόμαστε από τις τροφές. Εντοπίζονται στα πορτοκαλί, τα κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά.

Έρευνες δείχνουν ότι τα υγιεινά οφέλη τους προέρχονται μόνο από φυτικές τροφές. 

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν παρατηρήσει την ίδια επίδραση στα εμπορικά συμπληρώματα διατροφής.

Οι πλουσιότερες τροφές σε καροτενοειδή είναι:

    Κόκκινα: ντομάτες, κεράσια, σμέουρα, καρπούζι, και κόκκινες πιπεριές.

    Πορτοκαλί: καρότα, παπάγια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κολοκύθα, και γλυκοπατάτες.

    Κίτρινα: κανταλούπε, μάνγκο, και καλαμπόκι.

Χλωροφύλλη

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη αναγνωρίζονται εύκολα χάρη στο πράσινο χρώμα τους. Μας βοηθούν να οξυγονώσουμε τον οργανισμό μας, να προάγουμε την αποβολή βαρέων μετάλλων και συμβάλλουν στην καλή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας μας.

Χλωροφύλλη σε πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως στο σέσκουλο, στο σπανάκι, στο μπρόκολο, στα σπαράγγια, στο λάχανο, και τις αγκινάρες, αλλά και στα ακτινίδια. Αυτά τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, και μαγνήσιο.

Επιπλέον, τα περισσότερα έχουν ένα κρυμμένο μυστικό: είναι πλούσια σε καροτίνες. Αυτό επειδή η κίτρινη απόχρωση βρίσκεται κρυμμένη πίσω από την πράσινη χλωροφύλλη!!!!!!

Μοβ ανθοκυανίνες

Οι ανθοκυανίνες μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα από το μοβ και μπλε χρώμα που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Οι καλύτερες πηγές είναι τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια, και τα κόκκινα λάχανα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και ορισμένα κόκκινα φρούτα, όπως οι φράουλες, που είναι επίσης πλούσιες σε αυτές τις ουσίες.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ανθοκυανίνων συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου σε γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας. Επίσης μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και αποτελεσματική διατήρηση του σωματικού βάρους

Τι συμβαίνει με τα λευκά λαχανικά;

Αυτά τα λαχανικά περνούν συχνά απαρατήρητα επειδή δεν είναι χρωματιστά. Ωστόσο, μας προμηθεύουν με σημαντικές θρεπτικές ουσίες.

Τα πράσα, τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια, και τα σκόρδα είναι πλούσια σε ινδόλες. Τα δύο τελευταία είναι επίσης πηγές κουερσετίνης και αλικίνης, ουσίες οι οποίες βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συνεπώς, όταν πρόκειται να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή, δε θα πρέπει να τρώτε μόνο τροφές ενός χρώματος, αλλά να λαμβάνετε τη θρεπτική αξία κάθε φρούτου, λαχανικού και δημητριακού, καθώς αυτή καθορίζεται και από άλλα στοιχεία. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλά παραπάνω φυτοθρεπτικά στοιχεία στα λαχανικά τα οποία δε μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε μόνο από το χρώμα.

Επίσης, δε μπορούμε να πούμε ότι τα πορτοκαλί φρούτα είναι καλύτερα από τα μοβ. Ούτε ότι για να αποτρέψετε τις καρδιαγγειακές παθήσεις θα πρέπει να τρώτε μόνο κόκκινες τροφές.

Ενδιαφέρον, από πλευράς χρώματος, παρουσιάζει το γεγονός πως οι συνδυασμοί τροφών που μπορούμε να έχουμε καθημερινά είναι ατελείωτοι.

Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία στη διατροφή σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να παρουσιάσετε έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό στοιχείο.

Έτσι, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι υπάρχει ένας ισορροπημένος συνδυασμός όλων των φρούτων και των λαχανικών και ότι καρπώνεστε όλα τα υγιεινά τους οφέλη και ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά που αναφέραμε στο άρθρο μας.

ΠΗΓΕΣ:

https://meygeia.gr/to-chroma-ton-trofon/

https://foodstories.com.cy/xromata-trofon-pos-epireazoun-tin-igia-tou-organismou-mas/

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=_XkTnEGZN2M

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/7837-xromata-kai-i-epidrasi-tous-stin-oreksi

ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.google.com/search?q=%CE%A4%CE%91+%CE%A7%CE%A1%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91+%CE%A4%CE%97%CE%A3+%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97%CE%A3+%CE%92%CE%99%CE%9D%CE%A4%CE%95%CE%9F+%CE%93%CE%99%CE%91+%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%99%CE%91+&sca_esv=98f0236581d1750a&biw=1440&bih=739&tbm=vid&sxsrf=ACQVn0-ClgSirVMKZeQJDeLKkeh8KsWMZw%3A1706960767272&ei=fye-ZeSND6LPxc8P7Z-a0Ac&ved=0ahUKEwikybWxjI-EAxWiZ_EDHe2PBnoQ4dUDCA0&

Ομάδα εργασίας: Χριστίνα Γεωργιάδου, Ιωάννα Κύργια, Μαρία Μαρίνα Μπαξεβάνου – Στ΄ τάξη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης