Αξιοποιούμε τα απόβλητα τηγανέλαια

Το τηγανέλαιο, καθώς δεν διασπάται εύκολα στη φύση, είναι απόβλητο που μολύνει   σημαντικά έδαφος, επιφανειακά ύδατα, αλλά και υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

Έτσι, όταν δε συγκεντρώνεται να ανακυκλωθεί, βλέπουμε :

  • Βουλωμένους νεροχύτες, σιφώνια και σωλήνες αποχετεύσεων.
  • Προβλήματα σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, καθώς χρειάζονται ιδιαίτερη προεργασία των λυμάτων  λίπη και χρονοβόρα.
  • Όταν όμως γίνει συλλογή τους σε δοχεία και καταλήξουν σε χωματερές ή ακόμα  και σε Χ.Υ.ΤΑ. πάντα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διαφύγουν και να μολύνουν τις υπόγειες δεξαμενές  νερού. (Ένα λίτρο τηγανέλαιο μπορεί να μολύνει ως και ένα εκατομμύριο λίτρα νερού).

Όταν, όμως,  το τηγανέλαιο συγκεντρωθεί και μετατραπεί σε βιοντίζελ , διαπιστώνουμε αρκετά περιβαλλοντικά οφέλη:

  • Η καύση του βιοντίζελ σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα δε μολύνει την ατμόσφαιρα με θείο που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή που προκαλεί νέκρωση δασών (ξεραίνει τα δένδρα).
  • Οι εκπομπές του σε μονοξείδιο του άνθρακα(CO)  είναι 50% λιγότερες και του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 78% πάντα σε σχέση με το ορυκτό ντίζελ.
  • Ο άνθρακας (C) του βιοντίζελ (καύσιμο που παράγεται από τηγανέλαια … ) απορροφάται από τα φυτά και ανακυκλώνεται, ενώ ο ορυκτός όχι.
  • Με το βιοντίζελ πετυχαίνουμε μείωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας με βλαβερά σωματίδια  κατά 50% περίπου και μείωση της πιθανότητας να νοσήσουμε από καρκίνο του πνεύμονα σχεδόν 90%.

Με την ανακύκλωση του τηγανέλαιου έχουμε και οικονομικά οφέλη  :

  • Δεν βουλώνουν νεροχύτες, σιφώνια και σωλήνες αποχετεύσεων, άρα λιγότερα έξοδα για τα νοικοκυριά.
  • Δημιουργούνται θέσεις εργασίας τόσο για τη συλλογή του τηγανέλαιου όσο και για τη μετατροπή του σε βιοντίζελ.
  • Επιτυγχάνεται ταχύτερος καθαρισμός των λυμάτων στους βιολογικούς καθαρισμούς με συντομότερες και οικονομικότερες διαδικασίες.
  • Έχουμε καθαρότερη ατμόσφαιρα, άρα πιο υγιεινό περιβάλλον για μας και με λιγότερα έξοδα για νοσήλια.
  • Καθαρότερα επιφανειακά   ύδατα, άρα πολύτιμο πόσιμο νερό και πλούσιες θάλασσες.
  • Λιγότερες εισαγωγές πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων, άρα μικρότερες οικονομικές απώλειες για την πατρίδα μας. 

Για να προβάλλουμε στην πράξη το κέρδος μας υπολογίζουμε :

 

Αν από 1λίτρο τηγανέλαιο παίρνουμε 0,9 λίτρα βιοντίζελ,  τότε για να γεμίσουμε ένα ντεπόζιτο 45 λίτρων θα χρειαστούμε :

45λ. : 0,9λ. =50 λίτρα τηγανέλαιο

Αν  το αυτοκίνητό μας  καταναλώνει κατά μέσο όρο 8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα τότε με τα 45 λίτρα μπορούμε ταξιδέψουμε :

45λ.  : 8λ. = 5,625 x100 χιλιόμετρα = 562,5 χιλιόμετρα διανύουμε με 50 λίτρα τηγανέλαιο.

Πάνω στο χάρτη αυτό σημαίνει ξεκινάμε από Θεσσαλονίκη και με 50 λίτρα τηγανέλαιο πάμε Αθήνα  (Θεσσαλονίκη –Αθήνα είναι 499 χμ.) και συνεχίζουμε άλλα 562χμ. -499χμ. = 63 χμ.  με λίγα λόγια φτάνουμε στον Ισθμό  της Κορίνθου ( Θεσσαλονίκη – Ισθμός = 558χμ.) και συνεχίζουμε για ακόμη 4χμ.

Σαν σχολική κοινότητα είμαστε ευαισθητοποιημένοι εδώ και 3 χρόνια με το πρόβλημα απόβλητων των τηγανέλαιων, συμμετέχουμε τη συλλογή του, έχουμε κάνει καμπάνιες ενημέρωσης  των νοικοκυριών, των καταστηματαρχών, αλλά και των δημοτών μας στον δρόμο.

Τώρα μάλιστα, με τον περιορισμό μας λόγω της πανδημίας, συνειδητοποιήσαμε ότι οι περισσότεροι τρώμε σπίτι μας. Σκεφτήκαμε ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε στάλα τηγανέλαιου. Αμέσως,  αναλάβαμε δράση, γνωρίζοντας πόσο  πολύτιμη για το περιβάλλον και για όλους μας, θα ήταν η προσπάθεια να συγκεντρωθεί αυτή η περίσσεια τηγανέλαιου.

Ετοιμάσαμε υλικό ενημέρωσης και αφίσα για τη συλλογή του στις  πολυκατοικίες  μας.  Φροντίζουμε  τη συγκέντρωσή του στο σχολείο μας, ώστε να παραδοθεί στο τμήμα περιβάλλοντος του Δήμου μας .Θέλουμε μια βιώσιμη πόλη και έναν πλανήτη καθαρό για όλους.

Γεωργιάδου Μαριαλένα, Γκέκα Κωνσταντίνα, Μπελτσίδου Στεφανία, Παπαχριστούδης Παναγιώτης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης