Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Αφιέρωμα στα κόμικ

Βίντεο για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είπε χαρακτηριστικά ότι » τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά  αλλά και για να ξυπνάνε οι ενήλικες».

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2021, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα των ΗΠΑ. Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Η μουσική των λέξεων» υπογράφει η αμερικανοκουβανέζα ποιήτρια Μαργκαρίτα Ένγκλ  και είναι το ακόλουθο:

Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,
πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους,
χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,
φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα
και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα
σου ανήκουν.

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας
γίνονται η μουσική του μέλλοντος,
ειρήνη, χαρά και φιλία,
μια μελωδία ελπίδας.

Στο σημείο αυτό, θα αναφερθούμε σε μία ιδιαίτερη μορφή παιδικού βιβλίου που δεν είναι άλλη από τα κόμικς. Τα κόμικς ή κόμιξ είναι αστείες ή περιπετειώδεις ιστορίες σε σκίτσα , που συνοδεύονται από πολύ σύντομο κείμενο, καθώς και από διαλόγους προσώπων.

Τα κόμικς θεωρούνται ως η 9η τέχνη των καλών τεχνών. Είναι η πιο πρόσφατη και εντυπωσιακή τέχνη του 20ου αιώνα. Είναι εικονογραφημένες ιστορίες, δηλαδή ιστορίες με εικόνες και λέξεις όπου η φωνή του αφηγητή περιορίζεται μέσα σε συννεφάκια ή λεζάντες.

Ο όρος »comics stories» μοιάζει ξενόφερτος, στην πραγματικότητα όμως από πίσω κρύβονται οι ελληνικές λέξεις »κωμικές ιστορίες», επειδή οι πρώτες ιστορίες ήταν κωμικού περιεχομένου.

Το 1966 εισάγεται και κυκλοφορεί το »ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ» και η σειρά του »Αστερίξ». Έπειτα, το 1969 0 »ΜΠΛΕΚ» και το 1975 »ΤΟ ΑΓΟΡΙ». Στις αρχές του ’80 εκδόθηκε το πρώτο ελληνικό κόμιξ »ΟΙ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΆΝΗ» , ενώ το 1984 εμφανίζεται Ο  ΑΡΚΑΣ ένας Έλληνας σατιρικός σκιτσογράφος.

Στον 21ο αιώνα τα κόμικς βρίσκονται στις πρώτες θέσεις λογοτεχνικών καταλόγων σε βιβλιοθήκες, σε σχολεία και Πανεπιστήμια. Γκαλερί και μουσεία φιλοξενούν εκθέσεις κόμικς. Μεγάλες πόλεις πραγματοποιούν φεστιβάλ αφιερωμένα στην 9η τέχνη.

Τα κόμικς είναι μια αναπτυγμένη βιομηχανία με πολλούς δημιουργούς να ελευθερώνουν τη φαντασία τους  και το καλλιτεχνικό τους ταλέντο στο χαρτί, με μόνα όπλα ένα μολύβι και μία γομολάστιχα.

Φτάνοντας στο τέλος του άρθρου μας θα παραθέσουμε μερικές αυτοσχέδιες δημιουργίες σε μορφή κόμικς από τα παιδιά της τάξης μας.

 

IMG_20210413_180732

IMG_20210411_162019CamScanner 04-12-2021 20.22_2

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ΄1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης