ένας ναός με αρχαιολογικό ενδιαφέρον: ο βυζαντινός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Τραχώνων

DSC_0966

Ο ιερός βυζαντινός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Τραχώνων, που βρίσκεται στο δήμο Αλίμου, είναι ένας ναός με μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική αξία. Ο πατήρ Διονύσιος Κατσούλης, ιερέας του ναού, μας παραχώρησε μια συνέντευξη.

«Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων είναι το μοναδικό  ακέραια σωζόμενο αρχαίο μνημείο στα νότια προάστια της Αθήνας. Είναι ναός σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι  ήταν χτισμένος πάνω στα θεμέλια προγενέστερου ναού από τον οποίον σώθηκαν ένα μαρμάρινο ανάγλυφο υπέρθυρο και τμήμα από θωράκιο σαρκοφάγου.

Στην αρχαιότητα υπήρχε στον ίδιο χώρο ταφικό μνημείο, στην κορυφή του οποίου υπήρχε μαρμάρινο λιοντάρι. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν ο μοναδικός ναός που λειτουργούσε στα νότια προάστια της Αθήνας. Κατά  τη διάρκεια του 6ου αιώνα προστέθηκαν γωνιακά διαμερίσματα και επιμήκης νάρθηκας για να αυξηθεί η χωρητικότητα του ναού.

Ο χώρος του κτήματος Γερουλάνου Τραχώνων μέσα στο οποίο υπάρχει ο ναός αντιστοιχεί  στο κέντρο του αρχαίου δήμου Ευωνύμου (Αλίμου), ο οποίος ήταν ο πιο παραγωγικός δήμος της Αθήνας σε σιτηρά και άλλα προϊόντα».

Ευχαριστούμε θερμά τον πατέρα Διονύσιο, που μοιράστηκε τις πολύτιμες γνώσεις του μαζί μας.

Ο ναός είναι ανοιχτός κάθε Σάββατο πρωί 7-12.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα

http://isodiatrachones.blogspot.gr/

 Ελένη Κρητικού, εκπαιδευομένη β” κύκλου

* φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του ναού

DSC_0980

Σχολιάστε

Top