Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που, στις μέρες μας, αντιλαμβάνονται και κατανοούν πλήρως την μαγεία της ποίησης και το πώς αυτή μπορεί να σε ταξιδέψει..

Η ποίηση είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος και χωρίζεται σε έξι κύριες κατηγορίες:

i.     Η επική ποίηση.

ii.     Η λυρική ποίηση.

iii.     Η ελεγειακή ποίηση.

iv.     Η βουκολική ποίηση.

v.     Η δραματική ποίηση.

Επίσης ανάλογα με το περιεχόμενο και την τεχνοτροπία του ποιητή μπορούμε να θεωρήσουμε ότι χωρίζεται και σε κάποιες υποκατηγορίες: 1) Ρομαντική, όπου δεν κυριαρχεί η λογική αλλά το συναίσθημα· 2) Παρνασσιακή, όπου κυριαρχεί η προσπάθεια του ποιητή να πλάσει τέλειους στην εμφάνιση στίχους· 3) Συμβολική, όπου με τη μουσική επεξεργασία του στίχου σε συνδυασμό με το νόημα δημιουργείται συγκίνηση στον αναγνώστη και 4) Υπερρεαλιστική ποίηση στην οποία εισβάλλει το άλογο στοιχείο, οι τολμηρές εικόνες και μεταφορές.

Σημαντικοί ποιητές που έχουν αφήσει εποχή είναι ο Κωστής Παλαμάς, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης και πολλοί άλλοι. Την νεότερη ελληνική ποίηση εκπροσωπούν ο Γιάννης Ρίτσος, η Κική Δημουλά, η Μαρία Πολυδούρη, οι οποίοι είναι και οι αγαπημένοι μου ποιητές. Καταπληκτικά ποιήματα που σε ταξιδεύουν, σε ηρεμούν αλλά και ταυτόχρονα σε προβληματίζουν. Τα ποιήματα αυτών των ανθρώπων, των οποίων το έργο είναι τεράστιο και ευδιάκριτο μέσα στο ταξίδι της ελληνικής ποίησης, έχουν ως επίκεντρο και ως κύριο θέμα αναφοράς τον έρωτα και την αγάπη αλλά και την μοναξιά που σου προκαλεί η στέρηση αυτής.

δημουλα

(Κική Δημουλά-Κονιάκ μηδέν αστέρων)

Ιωάννα Σοφιανού

Σχολιάστε

Top