Περιβάλλον… S.O.S.

image.ashx

Σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας πολλές ομάδες ανθρώπων αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να αλλάξουν τη γη που κατοικούσαν. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις ευθύνεται κάποια φυσική καταστροφή, περιβαλλοντική υποβάθμιση ή οικολογική πίεση. Δε λείπουν και τα σύγχρονα παραδείγματα τόσο στον κοντινό μας χώρο, αλλά και ευρύτερα σε όλη την υφήλιο. Ο σεισμός της Κεφαλονιάς, στις αρχές του 2014, ώθησε πολλούς κατοίκους του νησιού να μεταναστεύσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το τσουνάμι του 2004 στο Ινδικό ωκεανό επέβαλε την απομάκρυνση πολλών ντόπιων από τις εστίες τους. Η οικολογική υποβάθμιση περιοχών της νότιας Ασίας, όπως το Πακιστάν, λόγω της θέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, οδηγεί πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών να μεταναστεύουν προς περισσότερο εύφορες περιοχές.

Στα παραπάνω παραδείγματα, τα προβλήματα που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Όμως αυτά που δημιουργούνται εξαιτίας της επέμβασης  του ανθρώπου, μπορούμε να τα περιορίσουμε. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνεται όλο και περισσότερο εξαιτίας της στάσης του ανθρώπου. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν τα αέρια του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμοί, υποξείδιο του αζώτου, μεθάνιo, που εκλύονται με ανθρώπινη παρέμβαση) παγιδεύουν τη θερμότητα και το φως από τον ήλιο στην ατμόσφαιρα της γης, η οποία προκαλεί αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας (εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου). Το συγκεκριμένο γεγονός επηρεάζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, ανθρώπους, ζώα, φυτά. Όσοι από αυτούς δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, πεθαίνουν.

Συμπερασματικά, όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες αυτού  του προβλήματος. Αντιμετωπίζοντας τις αιτίες του φαινομένου του θερμοκηπίου, δηλαδή μειώνοντας τις εκπομπές αερίων, θα σταματήσει η αύξηση της ποσότητας τους στην ατμόσφαιρα και η υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα να μπορούν όλοι οι οργανισμοί να ζουν στα μέρη που τους ταιριάζει και να μην χρειάζεται να αλλάζουν περιβάλλον ή να εξαφανίζονται…

Στέφανος Καλλιπολίτης

Σχολιάστε

Top