Η επικοινωνία του θεάτρου…!

theater2

 

Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην αναπαράσταση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού. Πρόκειται για την παραγωγή ζωντανών απεικονίσεων, πραγματικών ή φανταστικών συμβάντων, με σκοπό την τέρψη και την επιμόρφωση των θεατών.

Για την βαθύτερη κατανόηση της προσφοράς του θεάτρου χρειάζεται η κατανόηση της τέχνης του ως μέσου έκφρασης του καλλιτέχνη. Ο άνθρωπος έχει την έμφυτη τάση να επικοινωνεί, να εκφράζει επιθυμίες, να εξωτερικεύει συναισθήματα. Ένας από τους δημιουργικότερους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας είναι η τέχνη. Στο θέατρο ο καλλιτέχνης απελευθερώνει την πηγαία εσωτερική ανάγκη έκφρασης μέσω της ζωντανής αναπαράστασης γεγονότων.

Βασικό στοιχείο του θεάτρου, επίσης, είναι η επικοινωνία του καλλιτέχνη-ηθοποιού με τον θεατή. Αυτή έχει ως σκοπό την ενσυναίσθηση, τον προβληματισμό και την κατανόηση από τον θεατή. Η επίτευξη της επικοινωνίας γίνεται μέσω της “κοινής γλώσσας” που είναι τα συναισθήματα, η πραγματικότητα και οι σκέψεις του καλλιτέχνη. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την κατανόηση και τον προβληματισμό του θεατή από τον κοινό λόγο των δικών του βιωμάτων.

Ειδικότερα τα θέματα που προβάλλονται μπορούν να είναι ο θάνατος ή ο έρωτας. Η ζωντανή αναπαράσταση του προβλήματος αγγίζει το θεατή που έχει βιώσει κάτι ανάλογο. Αυτό οδηγεί στην ταύτιση, τη συμπάθεια και τη συναισθηματική συμμετοχή του αποδέκτη. Στο τέλος όμως έρχεται η κάθαρση και ο θεατής ανακουφίζεται και ηρεμεί ψυχικά. Βέβαια όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση, τη σωστή λειτουργία του θεάτρου, δηλαδή τη μη στρατευμένη τέχνη που αποσκοπεί σε αισθητική απόλαυση.

Έλενα Λεάνδρα Στράντζα

 

Σχολιάστε

Top