Οι καλές τέχνες στο σχολείο μας…
Το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου συμμετέχει φέτος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus. Το πρόγραμμα αυτό φέρει τον τίτλο «Μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου και κινηματογράφου» ή SAFTAS (Students Academy Film and Theater Awards) και θα διαρκέσει τρία χρόνια. Εκτός από το λύκειό μας, στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης σχολεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Πολωνία.
Το πρόγραμμα Erasmus, λοιπόν, έχει σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με το χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Αυτό επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω σχετικών δραστηριοτήτων, στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά. Κάποιες από αυτές είναι οι συνεντεύξεις με ερασιτέχνες και επαγγελματίες ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου αλλά και κριτικούς, το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων και η σύνθεση κριτικών για ταινίες, δραστηριότητες οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Μάλιστα κριτικές ταινιών μικρού μήκους από μαθητές στάλθηκαν σε διαγωνισμό ατομικής γραπτής κριτικής, με αποτέλεσμα τη βράβευση της μαθήτριας Αρετής Χρυσανίδου (Α’ Λυκείου), της οποίας η κριτική επιλέχθηκε στις δεκαέξι καλύτερες ανάμεσα σε εκατόν δέκα άλλες. Στον προσεχή μήνα σχεδιάζεται η απόπειρα συγγραφής κινηματογραφικού σεναρίου και η δημιουργία ενός sweded film, βασισμένου στην ταινία «Τοπκαπί», σκηνές της οποίας γυρίστηκαν στην Καβάλα το 1964.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη διοργάνωση διαφόρων εκδρομών, όπως αυτή που έχει ήδη γίνει στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου. Σημαντική, επίσης, εκδρομή είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο στην Ιταλία, στην οποία θα ταξιδέψουν πέντε παιδιά από κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Την άνοιξη του 2017, το σχολείο μας θα διοργανώσει ένα «Spring Festival» θεάτρου στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές από τις υπόλοιπες χώρες του προγράμματος. Συγκεκριμένα όλοι οι μαθητές του προγράμματος, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν από τους δικούς μας μαθητές, πρόκειται να παρουσιάσουν θεατρικά δρώμενα που δούλεψαν στην χώρα τους.
Τέλος, σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία μεταξύ των μαθητών από όλες τις χώρες, η επικοινωνία και συνεργασία μαζί τους με αφορμή το θέατρο και τον κινηματογράφο και ίσως η διατήρηση των καλών σχέσεων τους, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Νίκη Φλωρά
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.