Γαλοπούλα ψητή με αρωματικά

934892_1507699832840180_2183665869823171024_n

 

Για μένα το χρώμα των Χριστουγέννων είναι το άσπρο και το κόκκινο. Λευκό της προσφοράς και κόκκινο της αγάπης. Άσπρο τραπεζομάντηλο, κόκκινα λουλούδια. Άσπρη μαρέγκα, κατακόκκινα ποτά καλωσορίσματος.

Ενδιάμεσα, τα αγαπημένα μας φαγητά ντυμένα αλλιώς, με τους χυμούς και τα αρώματα των εσπεριδοειδών, με ένταση από μπαχαρικά που ζεσταίνουν τη γεύση, με τη γλύκα του μελιού, με κάστανα, ξερά φρούτα και καρπούς της αφθονίας.

Η γαλοπούλα μαρινάρεται σε μπάνιο απίστευτων μυρωδικών για μια νύχτα, ψήνεται γεμισμένη με πορτοκάλια ή μανταρίνια και με μοσχομυριστά και ονειρικά αρώματα. Σερβίρεται τεμαχισμένη και γλασαρισμένη.

Οι πατάτες ήδη βρασμένες, ροδίζουν στο φούρνο περιχυμένες με πορτοκάλι. Τα καροτάκια γλασαρισμένα και τραγανά. Ταιριάζουν τόσο πολύ με το κύμινο και το λεμόνι.

Καλώς ορίσατε σε μια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

Γαλοπούλα ψητή με αρωματικά

Υλικά
1 γαλοπούλα, περίπου 4 κ.
1/2 φλ.τσ. φρέσκο βούτυρο
3 σκ. σκόρδο, λειωμένες
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. φασκόμηλο τριμμένο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 λεμόνια
1 πορτοκάλι
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο 2 ώρες πριν την ψήσουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.

Σ” ένα μπολ δουλεύουμε με πιρούνι το βούτυρο (που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου, να μαλακώσει) με το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, την πάπρικα, χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανασηκώνουμε την πέτσα της γαλοπούλας από το λαιμό και σπρώχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο, βοηθώντας με τα δάχτυλά μας ν” απλώσει όσο γίνεται, κάτω από το δέρμα. Αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο μέσα- έξω.

Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και ένα λεμόνι, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζουμε μέσα στη γαλοπούλα. Την βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, κατά προτίμηση κεραμικό, λαδωμένο καλά. Την περιχύνουμε με λεμόνι, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ώρες, περίπου.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μία ώρα, στους 180 βαθμούς, περιχύνοντας τη γαλοπούλα συχνά με το ζουμί της. Το τελευταίο μισάωρο, την αλείφουμε με μέλι και μουστάρδα και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές, πριν τη βγάλουμε από το φούρνο (σημ. υπολογίζουμε το ψήσιμο της γαλοπούλας μισή ώρα λιγότερο από τα κιλά της, αν είναι πάνω από τρία κιλά).

Μπορούμε να ψήσουμε, συγχρόνως, τις πατάτες μας, που θα προσθέσουμε αργότερα, υπολογίζοντας ότι χρειάζονται 1.30′-2 ώρες.

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης

Μαργαρίτα Τάτση

Σχολιάστε

Top