Το πρώτο κουδούνι μετά τις γιορτές μέσω Webex ;

to proto koudouni

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη συζήτηση γύρω από το θέμα λειτουργίας των σχολείων, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει χαλάσει τις ισορροπίες. Φήμες θέλουν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στις 10 Ιανουαρίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά πως η λειτουργία των σχολείων δεν τίθεται υπό συζήτηση. Τελικά  όμως, πόσο πιθανό είναι να επιστρέψει ο όρος τηλεκπαίδευση;

Γενικά, στηριζόμενοι στα στοιχεία και τις έρευνες, όλοι οι επιδημιολόγοι συμφωνούν ότι η νέα μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική και ότι έχει την ικανότητα να διαφεύγει από τα εμβόλια. Για αυτό θα μπορούσε να απειλήσει το άνοιγμα των σχολείων. Οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν πως η επαναλειτουργία τους δε θα επιβάρυνε τα επιδημιολογικά δεδομένα, επειδή οι μαθητές και οι καθηγητές θα υποβάλλονται σε τακτικούς διαγνωστικούς ελέγχους και θα φοράνε μάσκα. Άρα θα είναι προστατευμένοι και οι πιθανότητες να νοσήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μειώνονται.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη τα οφέλη των ανοιχτών σχολείων και στη ψυχολογία των μαθητών, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Στο σχολείο τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, συναναστρέφονται με συνομηλίκους τους, συνάπτουν φιλίες, με αποτέλεσμα η ψυχολογία τους να επηρεάζεται θετικά. Με τη σειρά της η καλή ψυχολογία ευνοεί και τη σχολική επίδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των μαθητών την περίοδο της τηλεκπαίδευσης δεν είχε και τόσο καλές επιδόσεις, εξαιτίας της άσχημης ψυχολογικής κατάστασής τους. Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι οι μαθητές μετά την τηλεκπαίδευση είχαν κενά, είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων, είτε λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ομοφωνία πάνω σε αυτό το θέμα. Κάποιοι επιστήμονες  υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης, θα προκαλέσουν αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία. Πρέπει να σημειωθεί όμως, πως οι πιθανότητες να επικρατήσουν οι εισηγήσεις τους είναι λίγες.

Το ζήτημα αυτό διχάζει και εμάς τους μαθητές. Μερικοί θεωρούν την τηλεκπαίδευση μια ευκαιρία να μην κάνουν μάθημα και να περάσουν εύκολα την τάξη. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που κατανοούν ότι η τηλεκπαίδευση δεν τους βοηθάει πουθενά, για αυτό και προτιμούν να γυρίσουν στο σχολείο.

Συμπερασματικά, το επικρατέστερο σενάριο με τα σημερινά δεδομένα είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, με την κυβέρνηση να είναι πρόθυμη να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία τους. Όπως και να έχει, το σχολείο δεν μπορεί μεν να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση, αλλά η τηλεκπαίδευση μπορεί να συντηρήσει την επαφή των μαθητών με τη γνώση στις δύσκολες φάσεις της πανδημίας.

Α. O.

Σχολιάστε

Top