Ο αξιοθαύμαστος πολιτισμός της Αιγύπτου

9.-Pyramids

Η Αρχαία Αίγυπτος είχε έναν εντυπωσιακό πολιτισμό που μας κινεί το ενδιαφέρον να τον ψάξουμε περισσότερο.

Ας ξεκινήσουμε με τη θρησκεία τους. Επικρατούσε πολυθεΐα και οι θεοί παρουσιάζονταν  με κεφάλι ζώου και σώμα ανθρώπου. Ο μεγαλύτερος Θεός τους ήταν ο Θεός Ρα που σημαίνει ο Θεός Ήλιος, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του φαραώ στη γη. Μάλιστα ο Ακενατών έκανε μια προσπάθεια για επικράτηση μονοθεϊσμού του Θεού Ρα, αλλά η προσπάθειά του απέτυχε. Οι πιο γνωστοί Θεοί ήταν η θεά Ίσις, ο Όσιρις και ο Ώρος. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν πως μετά τον θάνατο η ζωή συνεχίζεται, και γι” αυτόν τον λόγο ταρίχευαν τους νεκρούς και τους έθαβαν σε ταφικά μνημεία μαζί με όλα τα σκεύη, που θα τους ήταν αναγκαία στη μεταθανάτια ζωή τους.

Οι Αιγύπτιοι είχαν επίσης μια πολύ δύσκολη γραφή. Χρησιμοποιούσαν γραφικά σύμβολα από την 4η χιλιετία, τα  ιερογλυφικά. Η επινόηση και η χρήση της γραφής υποδηλώνει ύπαρξη υψηλού πολιτισμικού επιπέδου. Αυτοί που ήξεραν να χρησιμοποιούν την γραφή ήταν πολύ λίγοι και συγκεκριμένα οι γραφείς, οι οποίοι κατέγραψαν σε παπύρους τα έργα και τη δράση των φαραώ και καθοδήγησαν ειδικευμένους τεχνίτες να σκαλίσουν τα ιερογλυφικά σε πολλά μνημεία. Πολύ σημαντική είναι η στήλη της Ροζέτας, η οποία ήταν κείμενο τρίγλωσσης επιγραφής που υμνούσε τον Πτολεμαίο Ε’. Την αποκρυπτογράφησε ο Σαμπολλιόν το 1822.

Λόγω της δυσκολίας της γραφής υπήρχε ελάχιστη λογοτεχνική παραγωγή, κυρίως ποιήματα θρησκευτικού και λυρικού περιεχομένου και λαϊκές διηγήσεις.

Οι Αιγύπτιοι όμως ανακάλυψαν σπουδαίες επιστήμες, όπως την ιατρική, την γεωμετρία και τα μαθηματικά. Την ιατρική την ανακάλυψαν λόγω της ταρίχευσης των νεκρών. Χρειάστηκαν την γεωμετρία για να μπορούν να μετρούν εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης. Ανακάλυψαν τα μαθηματικά για να κατασκευάζουν πυραμίδες. Επίσης είχαν εμπειρικές αστρονομικές γνώσεις, που αποδεικνύονται από το γεγονός ότι εφεύραν ημερολόγιο 365 ημερών, χώρισαν το έτος σε μήνες και εβδομάδες και προσδιόρισαν την ώρα βάσει της ηλιακής σκιάς.

Κάτι ακόμα που κάνει σημαντικό αυτόν τον πολιτισμό είναι οι τέχνες του. Η αρχιτεκτονική, η γλυπτική και η ζωγραφική πρόβαλλαν τη ζωή και τη δράση των φαραώ. Τα έργα τέχνης που εντυπωσιάζουν περισσότερο είναι τα αγάλματα υπερφυσικών διαστάσεων και οι πυραμίδες. Οι πυραμίδες δείχνουν τις τάσεις επιβολής των ηγεμόνων μέσα από τα έργα τους.

Όλα αυτά πιστεύω πως είναι αρκετά για να χαρακτηρίσουμε αυτόν τον πολιτισμό σπουδαίο και αξιοθαύμαστο!

Πηγή: http://angitan.blogspot.gr/2013/09/o.html

 Βάσω Μυλωνά

Σχολιάστε

Top