Γραικάνικα μιλάτε;

Γραικάνικα ικλάτε_

Στις μέρες μας οι Έλληνες ως επί το πλείστον δεν δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή ώστε να διαφυλάξουμε τη γλώσσα μας ακέραιη και “καθαρή”. Για παράδειγμα είναι συχνό  φαινόμενο να ψαλιδίζουμε τις λέξεις, είτε να τις χρησιμοποιούμε λανθασμένα. Αντίθετα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην γειτονική κάτω Ιταλία ή Μεγάλη Ελλάδα όπως ήταν γνωστή η συγκεκριμένη περιοχή στην αρχαιότητα, πασχίζει να διατηρήσει την δική του ιδιαίτερη διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας, τα Γραικάνικα.

Η ύπαρξη αυτής της γλώσσας οφείλεται στις ποικίλες αποικίες των αρχαίων Ελλήνων και τη μεγάλη μεταναστευτική ροή των Ελλήνων ύστερα από την πτώση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1453). Κοινότητες ομιλητών τής Κατωιταλικής διαλέκτου υπάρχουν σήμερα στη νότια άκρη της Καλαβρίας (καλαβριανή διάλεκτος Γκρίκο) και στην περιοχή Σαλέντο της Απουλίας, κοντά στην πόλη Λέτσε. Στο Σαλέντο βρίσκονται εννέα μικρές πόλεις στην περιοχή Γκρέτσια Σαλεντίνα (Καλημέρα, Μαρτάνο, Καστρινιάνο ντε Γκρέτσι, Κοριλιάνο ντ” Οτράντο, Μαλπινιάνο, Σολέτο, Στερνάτια, Ζολίνο, Μαρτινιάνο), με συνολικό πληθυσμό 40.000 ατόμων. Στην Καλαβρία βρίσκονται εννέα χωριά στην περιοχή Μπόβα, αλλά ο γραικάνικος πληθυσμός εκεί είναι σημαντικά μικρότερος.

Δείτε ένα δείγμα αυτής της ιδιαίτερης διαλέκτου, μέσα από τους στίχους του δημοφιλούς τραγουδιού «Καληνύφτα».

Εβώ πάντα σε σένα πενσέω,

γιατί σένα φσυχή μου “γαπώ,

τσαι που πάω, που σύρνω, που στέω

στην καρδιά μου πάντα σένα βαστώ              .

Και αν χρειάζεστε μετάφραση…

Εγώ πάντα εσένα σκέφτομαι,

γιατί εσένα ψυχή μου αγαπώ,

και όπου πάω, όπου σέρνομαι, όπου στέκομαι,

στην καρδιά μου πάντα εσένα βαστώ

Οι ομιλητές της δηλώνουν πολύ χαρούμενοι που ομιλούν την γλώσσα του Ομήρου και επιθυμούν να μεταδώσουν την γνώση της και στις επόμενες γενιές. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πράξει τίποτα για να διευκολύνει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Κάτω Ιταλία.

Εμείς, ως Έλληνες και ειδικά οι έφηβοι θα πρέπει να καταλάβουμε το καθήκον μας, να διαφυλάξουμε δηλαδή την μοναδική και πανέμορφη ελληνική μας γλώσσα και να μιμηθούμε τον ζήλο και την επιμονή των υπόλοιπων ελληνόφωνων, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες αρνούνται να εγκαταλείψουν τη γλώσσα και κατ’ επέκταση την πολιτισμική τους κληρονομιά.

Πηγές

el.wikipedia.org

https://youtu.be/a0nTkxfneAE

Κ.Δ.

Σχολιάστε

Top