Βίκτωρ Ουγκώ «Οι Άθλιοι»

LES-MISERABLES

 

Το βιβλίο για το οποίο αποφάσισα να γράψω είναι «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ. Πρόκειται για δράμα αλλά έχει και πολιτικό -σε ένα βαθμό- περιεχόμενο. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλα τα έθνη. Γράφτηκε για τους απελπισμένους και αμόρφωτους ανθρώπους, για τη γυναίκα που εκπορνεύεται για ένα κομμάτι ψωμί, για την αγραμματοσύνη και την έλλειψη παιδείας των νέων.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Γαλλία σε διάφορες περιόδους κατά το 19ο αιώνα. Ο συγγραφέας καταφέρνει με λεπτομερή και πολύ ολοκληρωμένο τρόπο να δείξει την αθλιότητα, το μίσος, το φθόνο, την αγραμματοσύνη, την απόγνωση, τον έρωτα, τον πόλεμο, την εξαθλίωση, τον κοινωνικό οχετό, παρουσιάζοντας παράλληλα όσα βαρυσήμαντα γεγονότα συνέβησαν στη Γαλλία του 19ου αιώνα. Στο έργο του προβάλλει η επανάσταση του 1831-1832, καθώς και οι πόλεμοι στο Βατερλώ και κατά την εποχή του Ναπολέοντα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε μεγάλα μέρη και κάθε μέρος χωρίζεται σε υποβιβλία. Συνολικά περιέχει 980 σελίδες. Έχει γυριστεί και ταινία με τον ίδιο τίτλο στα γαλλικά: Les Miserables.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

-  Aνοίξτε μου! Έρχομαι για σας!

«Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που αγωνιά κάτω απ’ όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα, που στενάζει σ’  όλες τις γλώσσες»

Β. Ουγκώ

Προσωπική άποψη

Αν και το βιβλίο αυτό είναι πολύ μεγάλο, δεν γίνεται καθόλου κουραστικό. Οι περιγραφές του συγγραφέα, η πλοκή, οι ήρωες, η τραγική ιστορία του 19ου αιώνα στη Γαλλία με τους τόσους πολέμους, αλλά και τα όσα γράφει ως «συμβουλές»  ο δημιουργός, προσδίδουν κάτι το καταπληκτικό στο βιβλίο.

Το σημαντικότερο μήνυμα είναι πως η φτώχεια, η εξαθλίωση, ο ΞΕΠΕΣΜΟΣ, το κοινωνικό χάος που επικράτησε στην Γαλλία μόλις δύο αιώνες πριν και έχει ισχύ μέχρι και σήμερα, μας βάζουν να αναρωτηθούμε: μήπως κάτι πρέπει να κάνουμε για να σωθούμε από την Αθλιότητα και την κοινωνική απόγνωση;  Μπορούμε να ξεφύγουμε από τα τέρατα του παρελθόντος; Βέβαια δεν αλλάζει ο άνθρωπος…

Χρήστος Ράπτης

Σχολιάστε

Top