Ατμοσφαιρική ρύπανση…κίνδυνος!

Ozonloch über der Antarktis am 17.9.2001

Ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η ρύπανση που προκαλείται από ουσίες ή μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Η ρύπανση αυτή προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος αλλά και ασθένειες στους ανθρώπους, όπως:

-   Αναπνευστικά προβλήματα

-    Καρδιοπάθιες

-    Καρκίνο

-    Βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

-    Νευρολογικά προβλήματα

-    Ακόμη και το θάνατο

* Η ρύπανση μπορεί να προκαλείται από φυσικά αίτια όπως: πυρκαγιές δασών, ηφαιστειακές εκρήξεις, ηλεκτρικές εκκενώσεις·

* Και από ανθρώπινα αίτια όπως: αυτοκίνητα, θέρμανση, βιομηχανία, φυτοφάρμακα.

Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργείται κυρίως από οξείδια, όπως οξείδια του αζώτου, του θείου, του άνθρακα, και από αιθάλη (άκαυστος άνθρακας). Τα οξείδια του αζώτου προκαλούν το φωτοχημικό νέφος. Τα οξείδια του θείου και  του άνθρακα αντιδρούν με τους υδρατμούς των νεφών δημιουργώντας όξινη βροχή, η οποία προσβάλλει τα δάση, ενώ το θειικό οξύ (συστατικό της όξινης βροχής) προσβάλλει τα μάρμαρα μετατρέποντάς τα σε γύψο. Το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με πολιτικές αποφάσεις σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο. Μία απόπειρα έγινε με το Πρωτόκολλο του Κιότο σε διεθνές επίπεδο και άλλες δραστηριότητες του ΟΗΕ. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης καθιερώθηκε ο καταλύτης στα αυτοκίνητα και ο ιονισμός στις καμινάδες των εργοστασίων. Οι καταλύτες αποτρέπουν την εκπομπή των άκαυστων αερίων και οξειδίων που παράγουν οι μηχανές εσωτερικής καύσης, ενώ ο ιονισμός στις καμινάδες μειώνει την εκπομπή των βλαβερών αερίων κατά 90%. Επιπλέον στην αντιμετώπιση της ρύπανσης συμβάλλει και η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας.

Η ατμόσφαιρα διαθέτει βέβαια φυσικοχημικούς μηχανισμούς απομάκρυνσης των ατμοσφαιρικών ρύπων. Επειδή όμως η ρύπανση μεγαλώνει διαρκώς, είναι ανάγκη ο άνθρωπος να αποκτήσει εκείνη την παιδεία που θα τον βοηθήσει να προστατεύσει το ζωτικό του χώρο, το περιβάλλον, και τον ίδιο του τον εαυτό.

Γεωργία Σφόλια

Σχολιάστε

Top