Νόσος Έμπολα

ebola2

Τους  τελευταίους μήνες όλοι έχουμε ακούσει για έναν θανατηφόρο ιό, τον Έμπολα, ο οποίος «έχει καταφέρει» να πάρει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και να αποτελεί απειλή για όλους μας.

Τα συμπτώματα της νόσου Έμπολα, που συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό, είναι τα παρακάτω:

  • πυρετός,
  • πονόλαιμος,
  • μυϊκοί πόνοι και
  • πονοκέφαλος.

Τα παραπάνω, συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου.  Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άντρες επιζώντες είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο μέσω του σπέρματος επί σχεδόν δύο μήνες.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ασθένεια. Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, και καταλήγει συνήθως στον θάνατο. Οι νεκροί από την επιδημία του ιού Έμπολα έχουν φτάσει τους 4.950 σε σύνολο 13.241 κρουσμάτων στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο. Ο Έμπολα φέρεται να είναι πιο απειλητικός για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης ιώσεως είναι μέγιστες στις ηλικίες κάτω των 21 ετών. Από άτομα τα οποία έχουν διασωθεί από τον ιό προσπαθούν να φτιάξουν εμβόλιο, από το αίμα τους. Γάλλοι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα τεστ το οποίο ανιχνεύει τον ιό μέσα σε 15 λεπτά.

Όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτός ο ιός να μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και να μην αποτελεί πλέον απειλή για το ανθρώπινο είδος.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%B9%CE%BF%CF%8D_%CE%88%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B1

 Λίκα Αντέλα και Μελίνα Ξανθοπούλου

Σχολιάστε

Top