Σεισμική Δόνηση. Και τώρα τί;

21

Στις 26 Οκτωβρίου 2018 ισχυρός σεισμός 6.8 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 1:55 πρώτα λεπτά νοτιοδυτικά της Ζακύνθου . Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενώ έγινε πολύ αισθητός. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νησί της Ζακύνθου είχε κοπεί το ρεύμα, ενώ ισχυρές σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 5,1 & 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκαν πριν και μετά το μεγάλο σεισμό.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ήπειρο, ενώ είχε σχετικά μεγάλη διάρκεια. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί στην ίδια σχεδόν περιοχή σεισμός 5 Ρίχτερ αισθητός σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ηλεία, Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, ας μιλήσουμε λίγο για το πως δημιουργούνται οι σεισμοί και ποιά είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα στο ερώτημα γιατί γίνονται σεισμοί. Ένας σεισμός μπορεί να γίνει σε κάποια περιοχή, εξαιτίας κάποιας ανθρώπινης παρέμβασης, όπως, για παράδειγμα εξαιτίας κάποιας κατάρρευσης ορυχείου, εξαιτίας κάποια έκρηξης μεγάλης ισχύος, κλπ

Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για τους σεισμούς που όλοι γνωρίζουμε και πρόκειται για δόνηση ελάχιστης κλίμακας.

Τώρα, οι σεισμοί γίνονται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που έχουν να κάνουν με τα «συστατικά της γης» και τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Η γη αποτελείται από τον εσωτερικό πυρήνα, τον εξωτερικό, τον μανδύα και τον φλοιό, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια. Ο φλοιός αποτελείται από τεράστια κομμάτια κάποιων πλακών, που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες.

Οι τεκτονικές πλάκες  κινούνται, επειδή το μάγμα μέσα στο μανδύα, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και σταδιακά «τις σπρώχνει». Όταν δύο τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και τείνει η μία να πλησιάζει ακόμα περισσότερο την άλλη, τότε δημιουργείται μία πίεση αναμεταξύ τους.

Όσο εντείνεται αυτό το φαινόμενο, τότε εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δημιουργείται, θα υπάρξει σπάσιμο ή θα τριφτούνε σε μία ξαφνική στιγμή για μικρό χρονικό διάστημα, εκτονώνοντας την πίεση που έχει δημιουργηθεί! Αυτή η κατάσταση, δημιουργεί σεισμική δονηση, δηλαδή προκαλείται έτσι σεισμός! Ο σεισμός αυτός, θα διαρκέσει, όση ώρα κινούνται οι τεκτονικές πλάκες ώστε να έρθουνε στην καινούρια τους θέση, έχοντας εκτονώσει μέρος της ισχυρής πίεσης αναμεταξύ τους!
Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πλήττει συχνά την Ελλάδα και άλλες χώρες του πλανήτη. Οι περισσότεροι σεισμοί που γεννιούνται στη χώρα μας δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο μερικοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

 • Προετοιμάσου από τώρα, για να μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του σεισμού και να έχεις την κατάλληλη αντισεισμική συμπεριφορά μετά το σεισμό.
 • Ενημερώσου για τον σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας.
 • Συζήτησε με τα μέλη της οικογένειάς σου και επισήμανε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής σου ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια  είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό.
 • Εφοδιάσου με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κ.λπ.
 • Μερίμνησε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σου. Επισήμανε επικινδυνότητες και προσπάθησε να τις μειώσεις. Τοποθέτησε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στήριξε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά.. Μην κρεμάς βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια. Διόρθωσε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές.
 • Λάβε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότηταςΤι πρέπει να κάνεις ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του σεισμού: Προστάτευσε τον εαυτό σου.
 • Εάν είσαι μέσα σε κτίριο Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή  έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

 • Απομακρύνσου από τις προσόψεις των  κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
 • Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
 • Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ τον σεισμό:

 • Εκκένωσε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσεις τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέσεις κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρεις μαζί σου τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείς απαραίτητα.
 • Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις άσκοπα το τηλέφωνό σου ή το αυτοκίνητό σου. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.
 • Κατάφυγε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.), μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.
 • Περίμενε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.
 • Βοήθησε συνανθρώπους σου που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσεις βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166 )

 

Συντάκτες άρθρου:Αγκόλλι Μ.,Βλαστός Σ., Γεωργιόπουλος Δ., Δημητρακόπουλος Β., Καμπέρι Α., Καραβούλιας Α., Κασελάς Χ., Κάψαλος Α., Χριστόπουλος Χ.,

 

Πηγές: http://www.daskalosa.eu/seismos_webquest/giati_gin%CE%BFntai_seismoi.html

https://www.cnn.gr/focus/explainers/story/113644/ti-prepei-na-kanete-se-periptosi-seismoy-xrisimos-odigos-antiseismikis-prostasias

Σχολιάστε

Top