Έρχεται μαζική εξαφάνιση της βιοποικιλότητας έως το 2100;

Αυστραλοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες χρησιμοποιώντας έναν υπερυπολογιστή, δημιούργησαν έναν «εικονικό» κόσμο για να προβλέψουν την τύχη των ειδών. Τα αποτελέσματα δείχνουν την απώλεια του 10% όλων των ειδών φυτών και ζώων μέχρι το 2050, η οποία θα αυξηθεί στο 27% μέχρι το τέλος του αιώνα. Αιτία; Η υπερεκμετάλλευση των πόρων, η υπερκαλλιέργεια, η αλλαγή χρήσης γης,  η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και οι βιολογικές εισβολές.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο επιστήμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Giovanni Strona και ο καθηγητής Corey Bradshaw του Πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Τα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα γίνουν μάρτυρες μαζικής εξαφάνισης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πλανήτης αντιμετωπίζει ήδη την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής.

https://www.ethnos.gr/World/article/238078/senariotromoyapoyperypologistherxetaimazikhexafanishthsbiopoikilothtaseosto2100

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας θα φτάσει το 6% έως το 2050 και το 13% έως το 2100.

Το χειρότερο σενάριο

Ωστόσο, στο χειρότερο σενάριο διαπίστωσαν ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 10% έως το 2050 και στο 27% έως το 2100. Συνολικά, οι συν-εξαφανίσεις θα αυξήσουν το συνολικό ποσοστό εξαφάνισης των πιο ευάλωτων ειδών έως και 184% μέχρι το τέλος του αιώνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρει η Daily Mail «δείχνουν πως η εξαφάνιση των ειδών θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ζούμε στην πιο ζοφερή εποχή για την παγκόσμια βιοποικιλότητα και οι επόμενες δεκαετίες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στη Διάσκεψη COP15 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα του 2022, όπου οι χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την προστασία της φύσης, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει το 30% του πλανήτη να έχει γίνει προστατευόμενη περιοχή.

charalap
Περί charalap 107 Άρθρα
Βιολόγος ΠΕ04.04 Msc Εφαρμοσμένης Γενετικής και Βιοτεχνολογίας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης