Η αναγνώριση Οδυσσέα – πιστού σκύλου

Άργος

Στη ραψωδία ρ  έχουμε την αναγνώριση του Οδυσσέα από τον σκύλο του Άργο. Είναι μία συγκινητική σκηνή όπου ο Οδυσσέας  συναντά μετά από είκοσι χρόνια τον σκύλο τότε που ήταν στα ένδοξά του και εξουσίαζε την Ιθάκη.

Αρχικά, το συναρπαστικό σε αυτή τη σκηνή είναι ότι ο Οδυσσέας δεν έχει την πραγματική του μορφή,  είκοσι χρόνια μετά,  αλλά έχει τη μορφή ζητιάνου, που του έδωσε η Αθήνα για να επιβραδύνει την αναγνώριση και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των θεατών.

Έπειτα, ο Οδυσσέας βλέποντας τον σκύλο του σε αυτή την άθλια κατάσταση, αφρόντιστο, πάνω σε κοπριές και γεμάτο τσιμπούρια, αμέσως ρωτάει τον Εύμαιο για περισσότερες πληροφορίες.  Επειδή ο σκύλος είναι ο μοναδικός από το παλάτι που αναγνωρίζει το αφεντικό του,  δείχνει τη χαρά του κουνώντας το κεφάλι του και την ουρά του, αλλά δυστυχώς δεν έχει τη δύναμη να τον πλησιάσει περισσότερο.

Στη συνέχεια, ο Οδυσσέας με αυτή την αντίδραση προσπαθεί να κρύψει το δάκρυ του και τα συναισθήματά του με τη δικαιολογία ότι απορεί που ένα τέτοιο σκυλί ράτσας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση,  παραμελημένο.  Αφού παίρνει τις πληροφορίες που ζητάει και μαθαίνουμε πώς ήταν πριν ο Αργος, δηλαδή όμορφος, καθαρός, γρήγορος και πιστός,  ακολουθεί η τραγική σκηνή όπου το σκυλί ξεψυχάει αναγνωρίζοντας τον αφέντη του σε εξαθλιωμένη κατάσταση.

Συμπερασματικά, η παραπάνω σκηνή μας δείχνει τη βαθιά αγάπη που συνδέει ένα ζώο με τον άνθρωπο και αποδεικνύει περίτρανα τη γνωστή φράση «ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου»!

ΣΥΓΓΡΑΦΗ:  Αθανασοπούλου Δέσποινα Α1

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Ulysses Recognized by Argos - Rinaldo Rinaldi ( 1793 - 1873 )

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Η αναγνώριση Οδυσσέα – πιστού σκύλου"

Σχολιάστε

Top