Ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη

Ιθάκη

Στη ραψωδία π θα δείτε μια συγκινητική ιστορία: Ο Οδυσσέας πηγαίνει επιτέλους στην Ιθάκη και θα συναντήσει τον γιο του, τον Τηλέμαχο έπειτα από πολλά χρόνια. Ο πολύπαθος Οδυσσέας ήθελε πολύ να δει την οικογένειά του, γιατί είχε  παλέψει για να φτάσει ως την πατρίδα του  20 χρόνια. Για 10 χρόνια πολεμούσε στον Τρωικό πόλεμο και για άλλα 10 χρόνια βίωσε περιπέτειες στη θάλασσα.

 

Ο Οδυσσέας  ξεκίνησε το ταξίδι προς  την Ιθάκη με τους Φαίακες στο καράβι. Ήταν τόσο κουρασμένος που κατέληξε να έχει αποκοιμηθεί σε ένα στρώμα. Οι Φαίακες  ακουμπήσαν απαλά το στρώμα στην ακτή και τοποθέτησαν δίπλα τα δώρα του και στη συνέχεια σάλπαραν με προορισμό τη χώρα τους. Με την Ανατολή του ηλίου, ο Οδυσσέας άνοιξε τα μάτια του και φοβήθηκε πως βρέθηκε σε ένα άγνωστο  μέρος μακριά από την Ιθάκη μόνος του. Σύντομα όμως , η θεά Αθηνά, με την εμφάνισή της, εμφανίστηκε μπροστά του και του έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στην πατρίδα του. Αμέσως ο άντρας  γονάτισε και με δάκρυα στα μάτια φιλούσε τη γη και αγκάλιαζε το χώμα, λυτρώνοντας την ιδιά του τη ψυχή ,αλλά και τις ψυχές υπόλοιπων αδικοχαμένων συντρόφων του. Μόλις αντιλήφθηκε ότι  μπροστά του βρισκόταν η θεά, εκείνη τον βοήθησε να κρύψει τα δώρα των Φαιάκων και τον ενημέρωσε για την κατάσταση  που επικρατούσε στο παλάτι του. Οι μνηστήρες επιθυμούσαν να παντρευτούν την Πηνελόπη και ένας από αυτούς τελικά να γίνει ο βασιλιάς της Ιθάκης. Η θεά έκρινε σωστό ο Οδυσσέας να περιμένει στην καλύβα του χοιροβοσκού Εύμαιου. Στο μεταξύ, ειδοποίησε τον Τηλέμαχο και του ζήτησε να  επιστρέψει στην Ιθάκη, καθώς οι μνηστήρες επρόκειτο να κλέψουν τα πράγματά του. Τότε τον μεταμόρφωσε σε ζητιάνο προκειμένου να μη γίνει από κανέναν αντιληπτός μέχρι να βρεθεί με τον γιο του.

Πράγματι, έως το επόμενο πρωί που γύρισε ο Τηλέμαχος, ο Εύμαιος τον φιλοξένησε. Μόλις έμειναν μόνοι, η Αθηνά έδωσε στον Οδυσσέα την ίδια του τη μορφή, ώστε να τον αναγνωρίσει ο γιος του. Προσεγγίζοντας το παλάτι, ο σκύλος του ο Άργος αναγνώρισε τον Οδυσσέα παρόλο που είχε τη μορφή του ζητιάνου και μετά από λίγο ξεψύχησε. Ο Οδυσσέας  συγκινημένος αποχαιρέτισε τον πιστό του σκύλο και μαζεύοντας όλο το θάρρος και το κουράγιο του μπήκε στο παλάτι.  Εκεί αντίκρισε μια τραγική εικόνα για την οποία βέβαια είχε ήδη ενημερωθεί. Οι μνηστήρες, τους  οποίους αντίκρισε να απολαμβάνουν το φαγητό και το κρασί του, τον κορόιδευαν, του επιτέθηκαν και  τον καθύβρισαν. Ο Εύμαιος ενημέρωσε την Πηνελόπη για την παρουσία του ζητιάνου και εκείνη του ζήτησε να μιλήσει με τον ίδιο, προκειμένου να μάθει πληροφορίες για τον Οδυσσέα. Το βράδυ που οι μνηστήρες πήγαν να κοιμηθούν, η Πηνελόπη κάλεσε τον ζητιάνο για να συζητήσουν. Μαζί της είχε τη δούλα της, η οποία τήρησε όλο το τυπικό της φιλοξενίας προς  τον ξένο. Σύντομα όμως θα συνειδητοποιούσε κι εκείνη ποιος πραγματικά ήταν ο ζητιάνος αυτός.  Το δεξί  γόνατο του  Οδυσσέα είχε ένα σημάδι και η Ευρύκλεια ήταν σοκαρισμένη. Ο Οδυσσέας σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να γίνει γνωστό ότι επέστρεψε από την Τροία και έτσι ζήτησε από τη δούλα να μην φανερώσει το πραγματικό του πρόσωπο. Ενημέρωσε την Πηνελόπη ότι ο Οδυσσέας επρόκειτο να γυρίσει σύντομα, γεμίζοντάς την  ελπίδα.

 

Στη συνέχεια, ο Οδυσσέας αποκαλύπτει σε όλους την πραγματική του ταυτότητα και είναι έτοιμος να διεκδικήσει το νόμιμο βασίλειό του, σκοτώνοντας πρώτα όλους τους μνηστήρες. Ο πιο κακόβουλος από όλους, ο Αντίνοος είναι αυτός που βρήκε πρώτος τον θάνατό του, με ένα βέλος κάτω από το πηγούνι του. Οι  υπόλοιποι μνηστήρες σοκαρισμένοι άρχισαν να τρέχουν μακριά. Ο Τηλέμαχος και ο Εύμαιος βοηθούν  τον Οδυσσέα να πολεμήσει τους μνηστήρες. Δίχως όπλα, παραδίνονται στην τύχη τους και αιμορραγούν μέχρι θανάτου. Την ίδια τύχη είχαν και οι υπηρέτριες που πρόδωσαν το παλάτι αφού όμως εκπλήρωσαν τη διαταγή να απομακρύνουν όλα  τα πτώματα από το παλάτι.

 

Αφού ολοκληρώθηκε επιτυχώς η μάχη, η Πηνελόπη  ξυπνάει και αντικρίζει τον Οδυσσέα. Δε μπορούσε να πιστέψει πως έχει τον άντρα της δίπλα της και θεωρώντας πως είναι κόλπο από τους θεούς άρχισε να τον ρωτά, αλλά και να κοιτάει τα σημάδια του στο σώμα του. Με δάκρυα χαράς  βρίσκεται πια στην αγκαλιά του αγαπημένου της. Για να βεβαιωθεί για ακόμα μια φορά ότι κρατάει τον σύζυγό της στα χέρια της, μπροστά του διέταξε να βγάλουν το κρεβάτι από το δωμάτιό τους. Ο Οδυσσέας νευριασμένος αντιτάχθηκε σε αυτήν την πρόταση, καθώς αυτό το κρεβάτι φτιάχτηκε από ζωντανή βελανιδιά από τα δικά του χέρια και κανένας στον κόσμο δε θα μπορούσε να το μετακινήσει. Ο Οδυσσέας ήταν  ο μόνος που γνώριζε αυτό το μυστικό και η Πηνελόπη δόθηκε στην αγκαλιά του και μίλησαν για της περιπέτειές τους μέχρι να κοιμηθούν.

ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Ιμπραήμ Azher

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Πήλινο ανάγλυφο από τη Μήλο. Απεικονίζει τον Οδυσσέα με τη μορφή γέρου ζητιάνου να προσεγγίζει την Πηνελόπη. Διακρίνονται ο Λαέρτης, ο Εύμαιος και ο Τηλέμαχος που παρακολουθούν τη σκηνή. - NEW YORK Metropolitan Museum of Art, 5ος αι. π.Χ.

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη"

Σχολιάστε

Top