Ο Οδυσσέας και η μάγισσα Κίρκη

Ο Οδυσσέας συναντάει τη μάγισσα Κίρκη - Ελευθέριος Σαρηνικολάου Α3

Ο νόστος του Οδυσσέα συνεχίζεται από το σημείο όπου αυτός και οι σύντροφοί του φεύγουν από το νησί των Λαιστρυγόνων. Οι Λαιστρυγόνες, γνωστοί και ως γιγάντιοι    ανθρωποφάγοι ξεγέλασαν τον Οδυσσέα και του κατέστρεψαν τα ένδεκα καράβια, από τα οποία μόνο το δικό του σώθηκε.

Επόμενη στάση το νησί Αία ή αλλιώς νησί της Θεάς Κίρκης. Επειδή το νησί αυτό ήταν άγνωστο για τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, αποφάσισαν να χωριστούν σε δύο ομάδες, η κάθε μια των είκοσι δύο ατόμων. Στη μια ομάδα ήταν αρχηγός ο Οδυσσέας και η δεύτερη ομάδα με αρχηγό τον Ευρύλοχο κληρώθηκε να πάει να εξερευνήσει το νησί.

Όσο η μια ομάδα θα το εξερευνούσε, η ομάδα του Οδυσσέα θα επισκεύαζε το πλοίο. Ενώ ο Ευρύλοχος και υπόλοιποι σύντροφοι βρίσκονταν στο δάσος, αντίκρισαν ένα όμορφο παλάτι μέσα σε μια μαγευτική κοιλάδα. Το παλάτι περιγράφεται πως ήταν από μάρμαρο λευκό και ήταν τόσο όμορφο, ως και αντάξιο των θεών,  ενώ ο κήπος που το περιέβαλε περιτριγυριζόταν από λύκους, λιοντάρια, ελάφια και άλλα ζώα, όμως κανένα τους δεν ήταν άγριο.  Μάλιστα τα ζώα πλησίασαν τους άντρες για να τα χαϊδέψουν. Ξαφνικά, οι άντρες άκουσαν μια φωνή να τραγουδάει και έτσι μαγεμένοι, όπως ήταν. πήγαν προς το παλάτι σαν κάτι να τους υπνώτισε. Όμως, όταν μπήκαν στο παλάτι, το τραγούδι σταμάτησε και ακούστηκαν οι σπαραχτικές φωνές των αντρών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Όλα αυτά τα άκουγε ο Ευρύλοχος -ο οποίος από την αρχή κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά- έτρεξε να ειδοποιήσει τον Οδυσσέα. Τότε, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Οδυσσέας πήγε στο παλάτι για να δει τι συνέβη. Όταν βρισκόταν στον κήπο του παλατιού, άκουσε μια φωνή να του λέει κάτι, ήταν ο Ερμής, ο αγγελιοφόρος των θεών και ήρθε για να προειδοποιήσει τον Οδυσσέα για το κακό που τον περίμενε. Ο Ερμής τον δασκάλεψε για τη μοχθηρή μάγισσα και του έδωσε ένα μαγικό φίλτρο, έτσι ώστε το ξόρκι της Κίρκης να μην πιάσει. Ο Οδυσσέας λοιπόν μπήκε στο παλάτι προσποιούμενος έναν ξένο. Η Κίρκη τότε βρήκε την ευκαιρία να του δώσει το μαγεμένο κρασί, αλλά όταν κατάλαβε ότι δεν έπιασε, ήξερε ποιος ήταν εφόσον την είχε ήδη προειδοποιήσει ο Ερμής. Η Κίρκη τότε παρακάλεσε τον Οδυσσέα να μην τη σκοτώσει και του εξήγησε για ποιον λόγο μεταμόρφωνε  τους άντρες που ερχόντουσαν εκεί σε ζώα. Ο Οδυσσέας τη διέταξε να ξαναμεταμορφώσει τους συντρόφους του σε ανθρώπους και τότε όλοι μαζί φιλοξενήθηκαν στο παλάτι της Κίρκης για έναν χρόνο αφήνοντας πίσω τους τις ατυχίες της Κίρκης.

Τελικά, από την περιπέτεια του Οδυσσέα στο νησί της Κίρκης, μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι με ψύχραιμη σκέψη και προσεκτικές ενέργειες είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες που συναντούμε στη ζωή.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: (Α1) Αγγέλη Δανάη, Κεφάλα Σοφία- Ευτυχία

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Ελευθέριος Σαρρηνικολάου Α3

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ο Οδυσσέας και η μάγισσα Κίρκη"

Σχολιάστε

Top