Ο Στάθης Ριζάκος διάβασε και προτείνει το βιβλίο «Η Φάρμα των Ζώων» του Τζ. Όργουελ

Περίληψη

Σε ένα αγρόκτημα τα ζώα επαναστατούν και ανατρέπουν την καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου. Ωστόσο, καθώς τα γουρούνια αποκτούν εξουσία διαφθείρονται και προδίδουν τα ιδανικά της επανάστασης. Έτσι, η νέα εξουσία δεν αργεί να αποδειχτεί το ίδιο κακή ή και χειρότερη από την προηγούμενη.

Χαρακτήρες

Ναπολέων, Σνόουμπολ, Σκουήλερ, Μίνιμους, γερο-στρατηγός, γουρουνόπουλα, νεαρά γουρούνια, Μπόξερ, Μόλλυ, Κλόβερ, Βενιαμίν, Μύριελ, Μπλούμπελ, Τζέσσυ, Πίντσερ, κουτάβια, Μωυσής (κοράκι), γάτα, πρόβατα, κότες, αγελάδες, κ. Τζόουνς, κ. Φρέντερικ, κ. Πίλκινγκτον, κ. Γουάιμπερ.

Υπόθεση

 Στη φάρμα του κυρίου Τζόουνς, τα ζώα υποκινούμενα από ένα γουρούνι, το γερο-στρατηγό, σχεδιάζουν την επανάσταση τους. Πρωταρχικός τους στόχος είναι η δίωξη του ανθρώπου αφέντη τους και η αυτοδιαχείριση της φάρμας. Ο στόχος τους εκπληρώθηκε με επιτυχία και η φάρμα πλέον ανήκει στα ζώα και διοικείται από αυτά. Την εξουσία αναλαμβάνουν τα γουρούνια με αρχηγό τον Σνόουμπολ, ένα ικανό γουρούνι, όμως, υπάρχουν έντονες πολιτικές συγκρούσεις ανάμεσα στον Σνόουμπολ και ένα άλλο γουρούνι, τον Ναπολέοντα.

Ο ήρωας/η ηρωίδα που μου κίνησε το ενδιαφέρον

 Ο Μπόξερ, ο οποίος είναι πιστό, αξιοσέβαστο, ευγενικό, αφοσιωμένο άλογο, που δουλεύει σκληρά αλλά είναι αρκετά αφελές και εύπιστο. Ο Μπόξερ συνεισφέρει την πιο επίπονη σωματική εργασία στο αγρόκτημα ακολουθώντας την απλοϊκή πεποίθηση ότι δουλεύοντας σκληρότερα θα λύσει όλα τα προβλήματα των ζώων.

Κριτική

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, ένα σαφές πολιτικό μυθιστόρημα, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες (ίσως να είναι λίγο βαρύ για τις μικρότερες). Μιλάει για την ικανότητα των απλών ατόμων να συνεχίσουν να πιστεύουν σε μια επανάσταση που έχει προδοθεί εντελώς. Ακόμη, διαφαίνεται στο βιβλίο η φράση: «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα», ένα σχόλιο για την υποκρισία των κυβερνήσεων που διακηρύσσουν την απόλυτη ισότητα των πολιτών τους αλλά δίνουν εξουσία και προνόμια σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε άτομα με ενδιαφέρον στην πολιτική.

Στάθης Ριζάκος, Β5

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης