21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έχει οριστεί να εορτάζεται κάθε χρόνο η 21η Μαρτίου. Ανακηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 1999 από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) με στόχο την υποστήριξη της γλωσσικής πολυμορφίας μέσω της ποιητικής έκφρασης, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία ν” ακουστούν γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση.

  Λίγοι όμως γνωρίζουν πως η αρχική έμπνευση ανήκει σε Έλληνα. Ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας ήταν ο πρώτος που πρότεινε το 1997 να υιοθετηθεί ο εορτασμός ημέρας Ποίησης. Την ημέρα εισηγήθηκε η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, καθώς η 21η Μαρτίου αποτελεί την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, συνδυάζοντας έτσι το φως με το σκοτάδι, όπως η ποίηση.

    Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στην Ελλάδα το 1998 και την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρεσβευτής της χώρας μας στην UNESCO, εισηγήθηκε την καθιέρωσή της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Η πρόταση υπερψηφίστηκε και στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μη θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη.

«Πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε,
ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία,
τη χρειάζεται την ποίηση.
Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα, και τι θα γινόμασταν
αν η πνοή μας λιγόστευε;
Είναι μια πράξη εμπιστοσύνης και ένας Θεός το ξέρει αν τα δεινά μας
δεν τα χρωστάμε στη στέρηση εμπιστοσύνης…»                       Γιώργος Σεφέρης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης