
«Θα ήθελα να κοιμηθώ μια μέρα και να ξυπνήσω σ’έναν αιώνα όπου και τα πουλιά ακόμη να κελαηδούν ελληνικά» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει επίσης καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Σήμερα τιμάμε την γλώσσα μας που έχει καταφέρει τόσα πολλά μέσα στους αιώνες και έχει δημιουργήσει άλλα τόσα, που μας δείχνει πόσο ισχυρή μπορεί να είναι μια γλώσσα και πόσα μπορεί να καταφέρει. Για τον δυτικό κόσμο ξεκινάει με τα Ομηρικά έπη, που είναι το καμάρι και η τιμή της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
«Σχεδόν φοβάμαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η ομορφιά.» ΤΖΕΙΜΣ ΤΖΟΥΣ
Επίσης η ελληνική γλώσσα παρουσιάζεται σε πολλά επιστημονικά και φιλοσοφικά κείμενα. Η Καινή Διαθήκη, το ιερό βιβλίο της πιο διαδεδομένης θρησκείας, γράφτηκε στα ελληνικά και έπειτα μεταφράστηκε σε άλλες γλώσσες. Τέλος η ελληνική έχει επηρεάσει και άλλους τομείς, όπως την πολιτική, τις τέχνες, τη φιλοσοφία, το θέατρο κλπ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ίσως μια μικρή και σύντομη ιστορική αναδρομή να βοηθήσει στην κατανόηση του μεγαλείου που κουβαλάει η ελληνική γλώσσα. Έχει την μακροβιότερη καταγεγραμμένη ιστορία με τουλάχιστον 3.400 χρόνια γραπτής ιστορίας και χρησιμοποιείται αδιάλειπτα εδώ και 2.600 χρόνια. Το ελληνικό αλφάβητο προέρχεται από το φοινικικό, αφού δέχθηκε πρώτα κάποιες αλλαγές, καθώς το φοινικικό περιείχε μόνο σύμφωνα. Από αυτό το αλφάβητο επηρεάστηκαν και άλλα όπως το λατινικό, το κυριλλικό και το γοτθικό.
«Οι Έλληνες της Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνος είχαν φθάσει την γλώσσα σε τέτοιο σημείο, ώστε με αυτήν να εξερευνούν ιδέες όπως η δημοκρατία και οι απαρχές του σύμπαντος, έννοιες όπως το θείο και το δίκαιο. Είναι μια θαυμάσια και εξαιρετική γλώσσα.» PETER JONES
Η εξέλιξή της χωρίζεται συμβατικά από τους επιστήμονες σε 6 περιόδους: την Πρωτοελληνική Γλώσσα, τα Μυκηναϊκά Ελληνικά (η γλώσσα του μυκηναϊκού πολιτισμού, η οποία καταγράφεται σε πίνακες γραμμένους σε γραμμική Β από τον 15ο αιώνα π.Χ. και έπειτα), την Αρχαία Ελληνική (είναι η γλώσσα της αρχαϊκής και της κλασικής εποχής και η γλώσσα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού), την Ελληνιστική Κοινή (δημιουργία από την συγχώνευση της ιωνικού διαλέκτου με την αττική διάλεκτο), τη Μεσαιωνική Ελληνική (γνωστή και ως βυζαντινή Ελληνική) και την σημερινή μας εκδοχή, τη Νεοελληνική Γλώσσα.
«Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.» ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΣΑΓΚΡΕΡΟ
Όμως η σπουδαιότητά της γίνεται πιο αντιληπτή άμα δούμε πόσο αγαπημένη και ζηλευτή γίνεται από τους άλλους λαούς. Εκατομμύρια άτομα γνωρίζουν ελληνικά, είτε την αρχαία ελληνική, είτε τα νέα ελληνικά. Ο συνολικός αριθμός ομιλίας της ως ξένη γλώσσα κυμαίνεται στα 3 με 5 εκατομμύρια ατόμων σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα υπάρχει και μια μικρή χώρα στη Λατινική Αμερική όπου πάνω από 6.000 κάτοικοι μιλούν ελληνικά, τιμούν και γιορτάζουν τις σημαντικές μας επετείους (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου) και έχουν πάνω από 23 δρόμους και πλατείες με ελληνικά ονόματα και αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων. Τέλος συγκίνηση και περηφάνεια φέρνει στον λαό μας ένα βίντεο που δημιουργήθηκε το 2021 με αφορμή την ημέρα αυτή, στο οποίο 536 μαθητές και σπουδαστές από 54 χώρες εξηγούν γιατί επιλέγουν να μάθουν ελληνικά.
«Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα, ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών.» ΦΡΑΝΓΚΙΣΚΟΣ ΛΙΓΚΟΡΑ
Θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας και την γλώσσα που την αντιπροσωπεύει και να την κάνουμε περήφανη κάθε μέρα που ζούμε, γιατί είναι μια γλώσσα με ιστορία και με την χρήση της θα πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερη ιστορία.
Πηγες: