Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ: ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ 2.175 ΧΡΟΝΩΝ

Η τεχνολογία αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας εδώ και χρόνια. Τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα τάμπλετ, είναι αντικείμενα που συναντάμε πλέον κάθε μέρα. Έχεις όμως αναρωτηθεί πότε άρχισαν όλα; Ποια ήταν η μορφή του πρώτου υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας; Για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε; Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, είναι η απάντηση στην ερώτησή σου. Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες γι αυτόν!

 

Σχετικά με την κατασκευή του

Η λειτουργία και η δομή του: Ο πρώτος υπολογιστής, γνωστός επίσης και ως υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος/χρονολόγιο των Αντικυθήρων, είναι ένα τεχνούργημα που λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής.

Χρησιμοποιούνταν για την απεικόνιση των κινήσεων των ουράνιων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης και προσδιόριζε την ημερομηνία έναρξης αρχαίων ελληνικών αγώνων.

Αποτελείται από 82 θραύσματα, από τα οποία, 7 είναι τα μεγαλύτερα. Είναι κατασκευασμένος από μπρούτζο και βρισκόταν μέσα σε ξύλινο πλαίσιο. Σύμφωνα με σύγχρονη έρευνα, έφερε 30 οδοντωτούς τροχούς, περιστρεφόμενους γύρω από 10 άξονες. Οι ενδείξεις του, διαβάζονταν από τουλάχιστον 5 καντράν, που το καθένα είχε ένα ή περισσότερους δείκτες. Στις πλάκες και τους περιστρεφόμενους δίσκους του, υπήρχαν επιγραφές με αστρονομικούς και μηχανικούς όρους.

Πότε δημιουργήθηκε: Όπως προδίδουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κατασκευής του, χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο, μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.

Πού και από ποιον κατασκευάστηκε: Έχουν γίνει αρκετές έρευνες προκειμένου να απαντηθούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα, παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία έτσι ώστε να σχηματιστεί μια σίγουρη άποψη.

Ο καθηγητής Ντέρεκ ντε Σόλα Πράις, φυσικός και ιστορικός της επιστήμης που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Yale , υποστήριξε ότι η συσκευή αυτή θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί από τη Σχολή του Απολλώνιου στη Ρόδο.

Παρ’ όλα αυτά, τα συμπεράσματά του δεν έγιναν αποδεκτά από τους ειδικούς της εποχής, οι οποίοι πίστευαν ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν το θεωρητικό υπόβαθρο αλλά όχι την απαιτούμενη πρακτική τεχνολογία για μια τέτοια κατασκευή.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν τον Αρχιμήδη ή και τον Κτησίβιο ως πιθανούς εφευρέτες του οδοντωτού τροχού.

 

Σχετικά με την ανάσυρσή του

Πού και από ποιον ανασύρθηκε: Ανασύρθηκε από αλιείς στα Αντικύθηρα, ένα νησί της νοτίου Ελλάδος. Βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και μεταξύ της Κρήτης και των Κυθήρων. Συγκεκριμένα, βρέθηκε σε ένα ναυάγιο, στα ανοιχτά του νησιού. Στο ναυάγιο αυτό, βρέθηκαν πολλοί άλλοι θησαυροί και αγάλματα.

Πότε ανασύρθηκε: Ηανάσυρσή του, χρονολογείται στην αρχή του 20ου αιώνα, το 1900. Οι ανασκαφές που έγιναν μετά την ανακάλυψή του, διήρκησαν περίπου μισό χρόνο. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ένας δύτης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο έμειναν παράλυτοι.

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, συνεχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο μυστήριο και προκαλεί δέος σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει τραβήξει την προσοχή εκατοντάδων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο και πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτόν μένουν ακόμα αναπάντητα.

Μια ομάδα μελετητών από το Univercity College του Λονδίνου, στην οποία συμμετέχουν και δύο Ελληνες επιστήμονες συνδέει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με τον Αρχιμήδη

Ο Άρης Δακανάλης, φυσικός- μέλος UCL Antikythera Research Team, επισημαίνει: «Η ομάδα μπόρεσε να φτιάξει ένα πλανητάριο, ένα μοντέλο για το χαμένο πλανητάριο, σύμφωνα με τα επιγραφικά στοιχεία και ένα σωζόμενο γρανάζι. Πρέπει να υπήρχε ένα μηχανικό πλανητάριο. Δηλαδή φανταστείτε να υπάρχει ας πούμε μία απεικόνιση όπου η γη είναι στο κέντρο και γύρω γύρω από τη γη, σε τροχιά, να βρίσκονται οι πέντε γνωστοί πλανήτες της αρχαιότητας».

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου UCL, στην οποία συμμετέχει η Ελληνίδα αρχαιομεταλλουργός Μυρτώ Γεωργακοπούλου και ο φυσικός Αρης Δακανάλης κατάφερε να αναπαραστήσει το μεγαλύτερο τμήμα του εσωτερικού αυτής της πανάρχαιας μηχανής αστρονομικών υπολογισμών, που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 1ου π.Χ. αιώνα.

Σημαντικός κρίκος στη δημιουργία του μηχανισμού ο Αρχιμήδης και ο Άρης Δακανάλης, φυσικός- μέλος UCL Antikythera Research Team, επισημαίνει: «Σίγουρα ο Αρχιμήδης, είχε μπλεχτεί με το σχεδιασμό τέτοιων μηχανισμών και πιθανότατα να ήταν ίσως και ο πνευματικός του πατέρας μπορεί να ήτανε και από τους πρώτους που σχεδίαζαν έναν τόσο όμορφο μηχανισμό, και τότε η ανθρώπινη διανόηση ήταν όπως αυτή σήμερα και μπορούσαν οι άνθρωποι να φτιάξουν τέτοια θαυμαστά αντικείμενα όπως τον μηχανισμό των Αντικυθήρων».

https://www.cnn.gr/focus/story/297088/mixanismos-antikythiron-epistimones-vrikan-to-kleidi-gia-ta-mystika-toy

Ιωάννα Δημητριάδου, Α1

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης