H ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΜΑΝΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

«Ένα απ’ τα δυνατότερα συναισθήματα πού πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος…»

George Horton, ΠρέσβηςτωνΗ.Π.Α

Horton, G. (1993), The Blight of Asia, (Η κατάρα της Ασίας), μετάφραση – σχόλια: Σολομωνίδου, Β. Γ., Αθήνα: Εστία

 

Ο νομπελίστας συγγραφέας Ernest Miller Hemingway, σε ηλικία μόλις 20 χρονών, διετέλεσε πολεμικός ανταποκριτής της καναδικής εφημερίδας Toronto Star στην Ευρώπη και περιέγραψε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1925 εκδίδει το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Στην Eποχή μας, με πρώτο διήγημα το διήγημα «Στην προκυμαία της Σμύρνης».

«Το χειρότερο, είπε, ήταν οι γυναίκες με τα νεκρά παιδιά. Δεν μπορούσαμε να τις πείσουμε να μας δώσουν τα πεθαμένα παιδιά τους. Είχαν τα παιδιά τους, νεκρά ακόμα και έξι μέρες, αλλά δεν τα εγκατέλειπαν. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Τελικά έπρεπε να τους τα πάρουμε με τη βία».

Η ιστορία της Μικρασιάτισσας μάνας, όπως υμνήθηκε μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα, τους πίνακες, τα γλυπτά, τα τραγούδια. Ένας ύμνος στο μεγαλείο της λεβέντισσας ψυχής που έχασε τα πάντα, αλλά βρήκε τη δύναμη να κοιτάξει μπροστά και να υπερασπιστεί τη ζωή και τη μνήμη με το βλέμμα στραμμένο στη Χαμένη Πατρίδα.

Δεν έχει σημασία αν είναι μορφωμένη, πλούσια ή απλά κυρά κι αφέντρα του σπιτιού της. Η ψυχή της (από το ρήμα «ψύχω», δηλαδή «πνέω») ίδια, αναλλοίωτη, έδωσε πνοή στις στάχτες μιας καταστροφής και έγινε η αιτία της ύπαρξης. Η ψυχή της Μικρασιάτισσας μάνας βρίσκεται στο επέκεινα ενός κόσμου που έδειξε ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στον άνθρωπο.

Αφιερώνουμε αυτή την παρουσίαση στη μητρική αγκαλιά, την τόσο μεγάλη αγκαλιά που γίνεται το καταφύγιο του κόσμου όλου.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο-αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για τη συμμετοχή μας στη διημερίδα του δικτύου.

https://www.youtube.com/watch?v=E78rB6iPWKc

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης