ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Στo πλαίσιo του δικτύου «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον» είχαμε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχουμε στους προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικούς αγώνες ρητορικής που διοργάνωσε η “Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης”. Θέμα των αγώνων ήταν η κλιματική αλλαγή και ομάδες σχολείων από όλη την Ελλάδα επιχειρηματολόγησαν υπέρ και κατά της άποψης ότι “η κλιματική αλλαγή είναι φυσικό φαινόμενο για το οποίο δεν ευθύνεται ο άνθρωπος”. Το σχολείο μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση στους τελικούς αγώνες και η εμπειρία ήταν πραγματικά μοναδική. Πραγματικά ήταν μια άψογη διοργάνωση από ανθρώπους άξιους, ευγενικούς και παθιασμένους με το έργο τους. Είμαστε πολύ τυχεροί που αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης έγιναν οι νέοι μας φίλοι και μας ενέταξαν στην ομάδα τους. Ευελπιστούμε σε νέες δράσεις και συνεργασίες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια εποχή που η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας στη Γη.

Ας γνωρίσουμε , όμως, καλύτερα την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και δράσης.

ΕΕΠΦ-LOGO

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος. Έχει ως αποστολή της να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί, τόσο τους Έλληνες όσο και αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα για τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας και να δραστηριοποιείται για τη προστασία της. Ασχολείται ενεργά με τους εξής βασικούς τομείς:

  • Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις
  • Έργα και προγράμματα προστασίας της φύσης
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση με πέντε εγκεκριμένα από το ΥΠΠΕΘ πανελλήνια Δίκτυα
  • Αειφορική διαχείριση στον τομέα του τουρισμού
  • Eυαισθητοποίηση του κοινού

Γενικά για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση είναι απολύτως αναγκαία σήμερα για να διασφαλίσει την ποιότητα της δικής μας ζωής, καθώς και εκείνης των επομένων γενεών.

Κάθε Πρόγραμμα λοιπόν, που απευθύνεται σε συγκεκριμένη ομάδα (ανάλογα με ηλικία, τόπο διαμονής, ενδιαφέροντα, κλπ.) ή θεματολογία (ενέργεια, απορρίμματα, νερό, γεωργία, βιώσιμη ανάπτυξη, ακτές, μεταφορές κ.α.) έχει οπωσδήποτε την αξία του.

Όμως, οι κίνδυνοι, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον είναι οι ίδιοι σε πολλές περιοχές της χώρας μας και εκτός αυτής. Γι” αυτό, είναι εξαιρετικά χρήσιμη η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Αυτό μας οδηγεί στη δημιουργία Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στα οποία, με τη βοήθεια μοντέρνων εργαλείων επικοινωνίας, όπως το Internet, οι εμπειρίες πολλών καθίστανται εύκολα κτήμα του καθενός.

Η ΕΕΠΦ έχει δραστηριοποιηθεί, από πολύ νωρίς, σε διεθνή και εθνικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου συμμετέχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο μαθητές, με δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Αυτές τις γνώσεις τις προσφέρει στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα με 5 ολοκληρωμένα Προγράμματα:

  1. Οικολογικά Σχολεία
  2. Νέοι Δημοσιογράφοι
  3. Μαθαίνω για τα Δάση
  4. Φύση χωρίς Σκουπίδια
  5. Πράσινες Γωνιές

Τα τρία πρώτα προγράμματα συντονίζονται διεθνώς από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE).

Όλα τα Προγράμματα και Δίκτυα Π.Ε. της ΕΕΠΦ είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Απόφαση ΥΠΕΠΘ, αρ. πρωτ. 39271/Γ7/ 17-04-2006, Θέμα: «Εθνικά – Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).

ΠΗΓΗ: https://www.eepf.gr/el/

 

Την Παρασκευή 27/5/2022 η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης διοργάνωσε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυσή της. Στην εκδήλωση απονεμήθηκε από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το βραβείο «Βύρων Αντίπας» στον Γιάννη Μπουτάρη, για την μακρόχρονη προσφορά του στην προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας. Η ΕΕΠΦ απονέμει το βραβείο «Βύρων Αντίπας» σε πρόσωπα ή μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν διακριθεί για τη διαχρονική προσφορά τους στα περιβαλλοντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρώην πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ Μιχαήλ Δεκλερής, ο Δρ. Luc Hoffman φιλέλληνας και υπέρμαχος της ελληνικής φύσης, ο αείμνηστος δασάρχης Πάρνηθας Γιώργος Ντούρος κ.ά.

Την ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση, αλλά λόγω της εξεταστικής περιόδου ήταν σχεδόν αδύνατο να ταξιδέψουμε στην Αθήνα. Ευχόμαστε, όμως, καλή αντάμωση σε νέες δράσεις και εκδηλώσεις.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης