ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Photo by Guillaume Falco from Pexels

Στο κείμενο που ακολουθεί μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου Πα.Μακ. προβληματίζονται για την κλιματική αλλαγή και αναλύουν τα επιχειρήματά τους, σύμφωνα με τα οποία πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει εξαιτίας της βλαβερής ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα (20ό), έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει». Αυτά είπε ο Ζαν-Υβ Κουστώ, ο διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος και, πραγματικά, είχε δίκαιο. Στη σημερινή εποχή, στον 21ο αιώνα, η Φύση μάς φέρνει αντιμέτωπους με την κλιματική αλλαγή. Τι είναι, όμως, και ποιος ευθύνεται για αυτήν;

Ως κλιματική αλλαγή νοείται η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος. Οι ανάγκες του ανθρώπου για βέλτιστη ποιότητα ζωής ολοένα και μεγαλώνουν. Καθημερινές δραστηριότητες, όπως αυτοκίνηση, παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα, λειτουργία βιομηχανικών παραγωγών και κτηνοτροφία επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, καθώς προκαλούν έκκριση μεγάλων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά τα αέρια αποτρέπουν τη θερμότητα η οποία εκπέμπεται από τη Γη να διαχυθεί στο διάστημα και την εγκλωβίζουν στην ατμόσφαιρά της, προκαλώντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2019 η παγκόσμια μέση θερμοκρασία υπερέβη τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,1˚C, θα μπορούσαμε να πούμε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα πρόβλημα το οποίο διαρκώς οξύνεται και κύρια αιτία του αποτελεί η ανθρώπινη δραστηριότητα.

pexels-pixabay-60013

Εκτός από τα επιστημονικά τεκμήρια, πολλοί λαοί αντιλήφθηκαν από νωρίς την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στη Φύση. οι Αρχαίοι Έλληνες, όπως και λαοί της Άπω Ανατολής, για παράδειγμα, απέφευγαν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και προσπαθούσαν να ζουν με αρμονία και ισορροπία. Ενδεικτικό είναι επίσης ένα απόσπασμα της απάντησης που έστειλε το 1855 ο αρχηγός των Ινδιάνων στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, στο οποίο μιλάει για την αλαζονεία των ανθρώπων: «(…) Ο λευκός άνθρωπος (…) συμπεριφέρεται στη μητέρα του, τη γη, και στον αδερφό του, τον ουρανό, σαν να ήταν πράγματα που αγοράζονται, που λεηλατούνται, που πουλιούνται, όπως τα πρόβατα ή τα λαμπερά μαργαριτάρια. Η απληστία του θα καταβροχθίσει τη γη και δε θ’ αφήσει πίσω της παρά μια έρημο». Αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαμε σύμφωνα με την ιδιαίτερη φιλοσοφία των Ινδιάνων αγαπώντας και τιμώντας τη Φύση και θεωρώντας τη Γη μητέρα μας, δεν θα ήμασταν τώρα αντιμέτωποι με τη σκληρότητα του κλίματος.

Πράγματι, η σύγχρονη «φιλοσοφία» τού δυτικού κυρίως ανθρώπου έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον: Η γραμμή παραγωγής, οι άσκοπες μετακινήσεις και οι αναζητήσεις ορυκτού πλούτου, είναι όλα κομμάτι της καταστροφικής δραστηριότητας του ανθρώπου. Αποτελέσματά της; Η χλωρίδα και η πανίδα πολλών τόπων στερεύει, ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, ακραία καιρικά φαινόμενα κτυπούν κάθε γωνιά της γης, οι πάγοι στους πόλους της λιώνουν και η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Χωρίς την εγωιστική ανθρώπινη δράση, τίποτα δεν θα ήταν όπως τώρα.

Κατά την περίοδο του lock down για τον περιορισμό του κορωνοϊού, που παγκοσμίως βρισκόμασταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, –και οι βλαβερές για το περιβάλλον δραστηριότητές μας είχαν περιοριστεί– είδαμε πόσο καλύτερη ήταν η κατάσταση για το φυσικό περιβάλλον! Σύμφωνα με έρευνα του εργαστηρίου Jet Propulsion τής NASA στη Νότια Καλιφόρνια παρατηρήθηκε εντυπωσιακά γρήγορη αποκατάσταση του όζοντος σε όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας. Η υπερθέρμανση και το λιώσιμο των πάγων ελαττώθηκαν. Η φύση ήταν καλύτερα χωρίς εμάς. Δεν υπέφερε από τη ρύπανση και τη μόλυνση που της προκαλούσαμε τόσα χρόνια. Όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς, υπάρχουμε και εμείς στη Γη. Πρέπει λοιπόν να ζήσουμε αρμονικά μαζί της και όχι σαν να είμαστε μόνοι μας, σαν να είμαστε οι κυρίαρχοι.

Ολοκληρώνοντας, καταλήγουμε ότι ΝΑΙ, ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και ΟΧΙ, η κλιματική αλλαγή δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να την αντιμετωπίσουμε ως σύνολο, αλλά και ως μονάδα. Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ΤΩΡΑ και δεν μπορούμε να αποποιηθούμε την ευθύνη μας για αυτήν!

Παχατουρίδου Αλεξάνδρα Α2

Ρέντζος Δημήτρης Α2

Σαραφείδη Κωνσταντίνα Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης