ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Με το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών και το εξαιρετικό δυναμικό του γνωριστήκαμε στο πλαίσιο του Δικτύου για τα 100 χρόνια  από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η διοργάνωση της ημερίδας του δικτύου εκείνο το διήμερο  του Μαΐου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και μας δόθηκε από την οργανωτική επιτροπή ένα μάθημα συνεργασίας. Πάνω από όλα, όμως, θέλουμε να τονίσουμε ότι γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους, που έχουν πάθος για τη δουλειά τους, ακαταπόνητους και ενθουσιώδεις. Παρουσίασαν εξαιρετικές δουλειές και ενέπνευσαν τους μαθητές σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερη αναφορά θέλουμε να κάνουμε στον κ. Βαγγέλη Κυριακουλόπουλο, υποδιευθυντή του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών,  που ήταν και ο σύνδεσμός  μας. Ήταν πραγματική τύχη η συνάντηση και η συνεργασία μαζί του. Πάντα πρόθυμος να μας βοηθήσει, να μας υποστηρίξει. Ο λόγος του πάντα γλυκός και καλοπροαίρετος. Του ευχόμαστε ολόψυχα να είναι πάντα γερός, πάντα δημιουργικός και ελπίζουμε να μας δοθούν κι άλλες ευκαιρίες για συνεργασία. Θέλουμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε όλους τους νέους μας φίλους που συμμετείχαν στο δίκτυο και να ευχηθούμε καλή αντάμωση. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών, τον Διευθυντή του, κ. Ιωάννη Σφαέλο και όλους τους καταπληκτικούς συναδέλφους για την πρωτοβουλία τους και την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετέχουμε σε κάτι τόσο ωραίο.

Για να ανταποδώσουμε και εμείς με τη σειρά μας κάνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στην ιστορία του σχολείου, όπως τη βρήκαμε στην ιστοσελίδα του σχολείου. Για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το σχολείο που μας τίμησε με τη συνεργασία και τη φιλία του.

Τo Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το 1972 με την υπουργική απόφαση 80852/5-8-72 και το σχολικό έτος 1972-73 λειτούργησε η πρώτη τάξη Δημοτικού και Γυμνασίου. Εισήχθησαν 30 μαθητές σε κάθε τάξη με κλήρωση. Τις επόμενες χρονιές η εισαγωγή γινόταν με κατατακτήριες εξετάσεις μέχρι της καταργήσεώς τους το 1982. Από τότε οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση από τους αιτούντες εκτός από τις σχολικές χρονιές 2013-14 και 14-15 που επανήλθαν προσωρινά οι εξετάσεις στην Α Γυμνασίου και  στην Α Λυκείου.

Με το Π.Δ. 631/29-8-78 ιδρύεται το μεικτό Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών και καθορίζεται θέση Γενικού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης ως Διευθυντή όλου του Σχολείου. Με τον βασικό νόμο για τη γενική εκπαίδευση 309/76, άρθρο 79, κυρώνεται η μέχρι τότε λειτουργία του Πειραματικού Σχολείου και οι τίτλοι. Από το 1977 ιδρύεται Πειραματικό Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο και από το 1978 Μονοθέσιο Δημοτικό τα οποία όμως θα λειτουργήσουν από το σχολ. έτος 1984-85. Από τότε εισαγωγική τάξη θεωρείται το νηπιαγωγείο και συμπληρώνονται τα κενά με κλήρωση. Τα Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων διατελούν υπό την άμεση εποπτεία καθηγητή Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρώτος επόπτης υπήρξε ο καθηγητής της φιλοσοφίας κ. Αναστάσιος  Ζούμπος και από το 1982 μέχρι το 2003 ο καθηγητής παιδαγωγικής κ. Αλέξανδρος Κοσμόπουλος. Το 2003 – 2005 ανέλαβε ο καθηγητής της συμβουλευτικής κ. Σπύρος  Κρίβας και στη συνέχεια από το σχολικό έτος 2005-2006  ο καθηγητής παιδαγωγικής κ. Σήφης  Μπουζάκης. Από το 2012-13 μέχρι το 2018 Επόπτης και Πρόεδρος του ΕΠΠΕΣ ήταν ο Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Περιβολαρόπουλος Λέανδρος.

Στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών προσέρχονται καταρχήν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών για να ασκούνται και να εκπονούν εργασίες. Επίσης, προσέρχονται τόσο οι νεοδιόριστοι στα πλαίσια της εισαγωγικής επιμόρφωσης όσο και μετεκπαιδευόμενοι καθηγητές στα πλαίσια περιοδικής επιμόρφωσης για δειγματικές διδασκαλίες.

Σήμερα το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί με τρεις ανεξάρτητες διοικητικά σχολικές μονάδες, το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο που στεγάζεται σε δικό του κτίριο στον  χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών που στεγάζονται πλέον μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Διευθυντής του σχολείου είναι ο κος  Ιωάννης Σφαέλος, Φυσικός,  και υποδιευθυντής ο κος Βαγγέλης Κυριακουλόπουλος, Θεολόγος. Το σχολείο εκπονεί πολλά ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, πραγματοποιεί πολλές δράσεις και έχει διακριθεί σε πολλούς τομείς.

Μπορείτε να δείτε τις δράσεις και να παρακολουθείτε τα νέα του σχολείου στον παρακάτω σύνδεσμο: http://lyk-aei-patras.ach.sch.gr/index.php

Καλή αντάμωση, νέοι μας φίλοι!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης