ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ο όμιλος αρχαιολογίας έδωσε τη δυνατότητα σε όσους συμμετείχαν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την επιστήμη της Παλαιογραφίας.

Παλαιογραφία είναι η επιστήμη που εξετάζει τη γραφή πριν την εμφάνιση της τυπογραφίας. Η παλαιογραφία είναι αναγκαία για την ανάγνωση και έκδοση αρχαίων κειμένων που υπάρχουν μόνο σε χειρόγραφα. Ο όμιλος ασχολήθηκε με δύο κυρίως τομείς, το θεωρητικό και τον πρακτικό. Στο θεωρητικό εξετάσαμε σύντομα την ιστορία της γραφής, ενώ στο πρακτικό ασκηθήκαμε (διασκεδαστικά!…) στην ανάγνωση αρχαίων ελληνικών χειρόγραφων. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των αρχαίων ελληνικών χειρόγραφων είναι χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης (πάνω από πέντε χιλιάδες), ασχοληθήκαμε ιδιαιτέρως με αυτά, αλλά διαβάσαμε και άλλα χειρόγραφα άλλων αρχαίων κειμένων.

Γιατί επιλέξαμε αυτό το αντικείμενο; Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αγάπη μας για τα αρχαία ελληνικά. Επιπλέον, διότι μας συγκινεί η επαφή με κείμενα που γράφτηκαν ακόμη και πριν 2.500 χρόνια. Τον Μάιο ο όμιλός μας σχεδιάζει να επισκεφτεί την πατριαρχική Ι. Μονή Βλατάδων. Είναι το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου της πόλης που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Εκεί λειτουργεί το Ίδρυμα Πατερικών Μελετών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο υπάρχουν σε microfilms περίπου 9.100 χειρόγραφα που φυλάσσονται στο Άγιο Όρος. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να έρθουν οι μαθητές, και περισσότερο οι κοπέλες, σε επαφή μ’ αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο. Θα κλείσουμε τη σύντομη αυτή παρουσίαση μ’ έναν λόγο του μεγάλου Γαλιλαίου (1564-1642) που μας ενέπνευσε: «Το αλφάβητο είναι η πιο μεγάλη ανακάλυψη του ανθρώπου. Μεταδίδει τις πιο κρυφές του σκέψεις σε οποιοδήποτε άλλο άτομο, με δυσκολία όχι μεγαλύτερη από αυτή που δημιουργούν οι συνδυασμοί εικοσιτεσσάρων μικρών χαρακτήρων πάνω σε μια κόλλα χαρτί».

p52-457

Papyrus 52 (100-125 μ.X.)
Φυλάσσεται στη Rylands Library στο Μάντσεστερ, και είναι τα αρχαιότερο χειρόγραφο μέχρι στιγμής της Καινής Διαθήκης.

επιμέλεια κειμένου: Παχατουρίδου Αλεξάνδρα Α2

Λαμπρινός Παναγιώτης Γ2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης