ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ…

Δράσεις του Ομίλου Μαθηματικών του Σχολείου μας

Τη φετινή χρονιά, το Σχολείο μας (Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας) σε συνεργασία με το NOESIS-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, προσέφερε δωρεάν στην εκπαιδευτική κοινότητα και στο ευρύ κοινό, χριστουγεννιάτικες κάρτες οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα https://sites.google.com/view/xmascards2021/ ώστε να χρησιμοποιηθούν από όποιον ήθελε να στείλει τις χριστουγεννιάτικες ευχές του.

Τα θέματα των καρτών είναι μαθηματικές-εικαστικές δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών του Ομίλου Μαθηματικών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στα έργα αυτά υλοποιούνται οι μαθηματικές ιδέες των ισομετριών (isometries) και των ψηφιδώσεων (tessellations).

image012 image010 image008 image006 image004 image002

Επίσης, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ομίλου Μαθηματικών του Σχολείου μας συμμετείχαν με τις μαθηματικές-εικαστικές δημιουργίες τους στην παγκόσμια εικαστική δράση συμμετοχικής τέχνης La Grande Lessive (Η Μεγάλη Μπουγάδα), η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 120 χώρες σε όλο τον κόσμο την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου  2021 και διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

image014 image016 image018

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ομίλου Μαθηματικών του Σχολείου μας με το MOMus – Moυσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τις αλληλεπιδράσεις των Μαθηματικών με την Τέχνη στο πλαίσιο του οποίου οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ομίλου διερεύνησαν την εικαστική αποτύπωση των ισομετριών και ψηφιδώσεων μέσω της χαρακτικής και συγκεκριμένα της υψιτυπίας, χαράσσοντας τα δικά τους πρωτότυπα σχέδια σε μήτρες και στη συνέχεια τυπώνοντας τα σχέδιά τους. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή των υπευθύνων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου (Εύη Παπαβέργου και Κατερίνα Παρασκευά, επιμελήτριες εκπαίδευσης MOMus, Χριστίνα Παπαϊωακείμ και Μαρία Κεχαγιόγλου, μουσειολόγοι/μουσειοπαιδαγωγοί).

image022 image026 image030

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης