ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

   Ως κάπνισμα ορίζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός.   Είναι από τις πιο διαδεδομένες συνήθειες σε όλο τον κόσμο.   Στην Ελλάδα,  σύμφωνα με έρευνες από την ευρωπαϊκή ένωση,   οι καπνιστές αντιπροσωπεύουν το 38% του γενικού πληθυσμού.   Όπως γίνεται αντιληπτό το νούμερο των Ελλήνων καπνιστών είναι τεράστιο,  όπως και το μέγεθος του προβλήματος.  

   Οι Παράγοντες που οδηγούν ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πολλοί και δρουν σε πολλά επίπεδα.   Τέτοια παραδείγματα  είναι η περιέργεια,   η προσπάθεια κοινωνικοποίησης κλπ.   Αρχικά οι περισσότεροι αρχίζουν το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εφηβείας για να ξεπεράσουν το στρες και διάφορα «προβλήματα» της ηλικίας.   Επίσης θεωρούν το κάπνισμα ως ένα τρόπο για να δείξουν ότι έχουν μεγαλώσει ή ίσως η πιο ανόητη αίτια είναι για την επονομαζόμενη «μαγκιά»,   και τον εντυπωσιασμό των συνομήλικων τους.   Φυσικά δεν είναι μόνο ο εντυπωσιασμός αλλά και η ένταξη σε μια παρέα ή για να μην αισθάνονται απομονωμένοι από την κοινωνία.   Ακόμα,   παλαιοτέρα,   δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματος και μάλιστα επί πρωθυπουργία Βενιζέλου θεωρούνταν τιμή για κάποιον άνδρα να καπνίζει.   Του προσέθετε γόητρο.   Αργότερα μετά το 1950 έγινε αποδεκτό από την κοινωνία ότι το κάπνισμα σκοτώνει.  Τέλος,   τα συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών σε συνδυασμό με τις καλοστημένες και αποπλανητικές διαφημίσεις μπορούν να ωθήσουν ένα άτομο στο κάπνισμα.  

   Η βασικότερη συνέπεια του καπνίσματος προφανώς είναι τα προβλήματα υγείας.   Καρδιαγγειακά νοσήματα,  δυσλειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος,   αρτηριακή πίεση,   θρομβώσεις,  πνευμονικά εμφυσήματα και φυσικά ως αποκορύφωμα ο καρκίνος κάθε μορφής και ειδικά του πνεύμονα.   Δυστυχώς όμως δεν επηρεάζεται μόνο ο καπνιστής αλλά και όποιο άτομο βρίσκεται κοντά του,   με σημαντικότερα θύματα τα μικρά παιδιά.   Όλοι αυτοί είναι οι επονομαζόμενοι «παθητικοί καπνιστές».   Το κάπνισμα είναι μια από τις βασικότερες εξαρτίσεις και  τα άτομα τα οποία καπνίζουν είναι παρά πολύ δύσκολο να κόψουν το τσιγάρο  ή έστω να το ελαττώσουν.   Η μείωση του χρόνου ζωής όπως είναι λογικό είναι σημαντική και τα φαινόμενα πρόωρης γήρανσης εξίσου σημαντικά.  Και ακόμα η ελάττωση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο είδος ανορεξίας.  Επιπλέον το κάπνισμα είναι μια αρκετά δαπανηρή συνήθεια.   Για παράδειγμα αν ένα πακέτο κοστίζει 3 ευρώ,   σ ένα χρόνο ο καπνιστής δαπανεί 1080.  

   Αξίζει να αναφερθούν κάποια στοιχειά σχετικά με το κάπνισμα.    Το 1/3 των καπνιστών δεν κάνει ποτέ προσπάθεια να κόψει το κάπνισμα! Είναι θλιβερό ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα,   και ένα μεγάλο μέρος αυτών,   θα είναι νέοι άνθρωποι.   Στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών.   Η ατομική προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος χωρίς στήριξη,   επιτυγχάνει μόνο σε ένα ποσοστό 3%.   Τέλος,   ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία.  

   Το κάπνισμα και ιδίως στις μικρές ηλικίες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα κάθε κοινωνίας.   Πρέπει να ληφθούν άμεσα μετρά για την έγκαιρη καταπολέμηση του προβλήματος ή έστω για την καταστολή του.  

Κουρλετάκης Βασίλης & Μαράκης Αλέξανδρος

 

Top