Ένας αιώνας γυναικείας μόδας

1

1910’s

Με την αρχή του Α’ Παγκοσμίου πολέμου (1914) και την λήξη του Belle Epoque η μόδα υπέστην αλλαγές. Μέχρι τότε η γυναικεία μόδα ήταν ιδιαίτερα ‘’φανταχτερή’’ ίσως και υπερβολική. Από τότε και μετά είχε ως βάσεις της την ελευθερία της κίνησης και της άνεσης. Παρόλα αυτά, ακόμα διατηρούσε το στοιχείο της κομψότητας και της διακριτικής υπερβολής. Τότε ήταν που εμφανίστηκε ο κορσές.

1920’s

Τα 20’s ήταν η εποχή του ‘’charleston’’. Παρατηρείται μια έκρηξη δημιουργικότητας στο σχεδιασμό φορεμάτων, παπουτσιών, μαγιό καθώς και στις κομμώσεις. Συνεχώς προστίθονταν νέα στοιχεία στο γυναικείο ντύσιμο άγνωστα μέχρι τότε. Την εποχή εκείνη ήταν που ιδρύθηκε και ο γνωστός οίκος Chanel.
1930’s
Την περίοδο του μεγάλου οικονομικού κράχ και της πτώσης του χρηματιστηρίου, η γυναικεία μόδα έχασε κάτι από τον παιχνιδιάρικο αέρα της και τα ρούχα έγιναν πιο σεμνά και εφαρμοστά. Φθινότερα υφάσματα όπως το βαμβάκι έγιναν πιο δημοφιλή, επίσης τα φερμουάρ υπερίσχυσαν των κουμπιών. Στη μόδα ήρθαν και τα χαμηλοτάκουνα παπούτσια.
1940’s
Η μόδα της δεκαετίας του 40’ είχε ως πρότυπο το σωματότυπο κλεψύδρα, δηλαδή φαρδιοί ώμοι, λεπτή μέση και μεγάλοι γοφοί. Έτσι ακόμα και αν δεν είχες αυτό το σωματότυπο το πετύχαινες με τις βάτες στους ώμους και τα πολύ στενά στη μέση φορέματα, φούστες και κουστούμια. Τα φορέματα και οι φούστες έγιναν κάπως πιο κοντά φτάνοντας μέχρι το γόνατο και το όλο ντύσιμο πήρε ένα πιο στρατιωτικό στυλ.
1950’s
Τις προηγούμενες δεκαετίες η μόδα είχε δεχτεί την επιρροή του β’ παγκοσμίου πολέμου. Στα 50’s λοιπόν η λιτότητα τελειώνει και αρχίζει μια τάση υπερβολής και ελευθερίας. Τα κοψίματα μένουν πάνω κάτω τα ίδια αλλά υπάρχει επανάσταση στα υφάσματα, στα εντυπωσιακά καινούρια χρώματα και σχέδια. Πλέτες στις φούστες και φανταχτερά κολιέ είναι χαρακτηριστικά των 50’s.
1960’s
Στα 60’s η μόδα δέχτηκε μεγάλες αλλαγές αν συγκρίνουμε τις αρχές με τα τέλη της δεκαετίας. Ξεκίνησε αφήνοντας λίγο πίσω της τον ενθουσιασμό των 50’s και έγινε πιο classy, τα ρούχα πιο κομψά και κυριλέ. Στη συνέχεια όμως ακολούθησε μία έκρηξη χρωμάτων, μίνι φουστών, φαρδιών παντελονιών και πολύχρωμων σχεδίων. Για πρώτη φορά το Παρίσι δεν είναι το κέντρο της μόδας αλλά τη θέση του παίρνει το Λονδίνο.
1970’s
Το 70 είναι η εποχή των ‘’χίπις’’. Τα λουλουδάτα ρούχα, οι πλατφόρμες και γενικά τα πολύχρωμα, ιδιάιτερα ‘’prints’’ ήταν πολυφορεμένα. Οι έφηβες φορούσαν υπερβολικά στενά-εφαρμοστά μπλουζάκια ενώ τα rollerskates ήταν απαραίτητο αξεσουάρ. Οι γυναίκες προτιμούν να φορούν τζιν (ιδιαίτερα καμπάνες) ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν όλων των ειδών τα σακάκια. Σημαντικό γεγονός ήταν η ελευθερία στο ντύσιμο της γυναίκας αφού unisex ρούχα φοριόντουσαν με περισσότερη άνεση από κάθε άλλη δεκαετία.
1980’s
Τα 80’s ήταν η εποχή της ντίσκο. Φουσκωτά μαλλιά, neon χρώματα και καινοτομία ήταν τα χαρακτηριστικα της. Οι ζώνες αποτελούσαν αξεσουάρ «ζωτικής» σημασίας. Στη γυναικεία μόδα της περιόδου αυτής ηταν όλα δυνατά. Ένας εναλλακτικός τρόπος  ντυσίματος για τις έφηβες ήταν τα υπερβολικά στενά τζιν και τα κολεγιακά σακάκια, ενώ οι στάμπες με ονόματα ροκ συγκροτημάτων ήταν πολύ δημοφιλής. Η Nike ήταν η πιο φορεμένη μάρκα.
1990’s
Την δεκαετία του 90, η υπερβολή που χαρακτήριζε τα 80’s, στο μακιγιαζ, στο ντύσιμο, στα χτενίσματα, ξεπερνιέται και τα έντονα χρώματα και σχέδια αφήνονται πίσω καθώς τώρα ξαναέρχεται στη μόδα το απλό και casual look. Φαρδιά φούτερ, πουκάμισα, ζιβάγκα, φούστες και φορέματα σε γήινους τόνους και οτιδήποτε έχει να κάνει με τζιν ύφασμα και ιδιαίτερα τα ψηλόμεσα denim παντελόνια κυριαρχούν.
2000’s
Η μόδα το millenium μπορεί κανείς να πει ότι ‘’χάλασε’’. Το ντύσιμο των εφήβων περιλάμβανε παιδικές μπλούζες και αξεσουάρ, τζιν με στάμπες και τα περίφημα ‘’chokers’’. Για τις μεγαλύτερες γυναίκες τα χαμηλοκάβαλα τζιν και αθλητικά παπούτσια φοριούνταν σε καθημερινή βάση ενώ για ένα πιο επίσημο ντύσιμο φορούσαν συνήθως μίνι φούστες και τακούνια. Τα φωτεινά χρώματα κυριαρχούσαν, παράλληλα η γυναικεία μόδα επηρεάστηκε πολύ από χιπ χοπ ρεύματα.
2010’s
Από το 2010 και μετά η μόδα συνεχώς αντλεί και επαναφέρει στοιχεία από προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης δεν μένει καθόλου στατική χρόνο με το χρόνο αναπροσαρμόζεται. Από ψηλόμεσα παντελόνια μέχρι κολάν, φαρδιές ζακέτες και δερμάτινα μπουφάν, από πουλόβερ και πουκάμισα μέχρι κοντά εφαρμοστά φορέματα, ολόσωμες φόρμες και φούστες, από αθλητικά παπούτσια μέχρι ψηλοτάκουνες γόβες, σίγουρα μπορούμε να παρατηρήσουμε μία τεράστια στυλιστική ποικιλία.

Αλεξάνδρα Απικιάν

Δανάη Ζαχαριουδάκη

Μάνος Καθαράκης

Σταύρος Καλομοίρης

Top