
Γράφει ο Δημήτρης Παναηλίδης (Β5)
Γνωστός για το συγγραφικό του έργο. Πλάθει φανταστικούς κόσμους, ψυχαγωγώντας και προβληματίζοντας μικρότερες ηλικίες, ενώ οι ποιητικές του συλλογές αγγίζουν βαθιά τους μεγαλύτερους. Ένας άνθρωπος με ξεχωριστές αντιλήψεις και γνώσεις στον τομέα του. Αυτός είναι ο Θάνος Κόσυβας.
Παρά … 4ο: Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη συγγραφή και πότε καταλάβατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με αυτή επαγγελματικά;
Θάνος Κόσυβας: Από νωρίς έγραφα ποιήματα, διηγήματα και αργότερα παραμύθια για παιδιά. Στο Δημοτικό σχολείο έγραφα ωραίες εκθέσεις και μικρές ιστορίες. Αργότερα στο στρατό άρχισα να γράφω ποιήματα και κατέληξα να γράφω παιδικά βιβλία από το 2016 και έπειτα. Μοναδικό μου μέλημα είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και μέσα από αυτό να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να μάθουν να ονειρεύονται. Γιατί το διάβασμα ανοίγει ορίζοντες, καλλιεργεί τη φαντασία και εξασκεί το νου στη δημιουργία.
Παρά … 4ο: Τι είδους βιβλία έχετε γράψει; Ποιο από τα έργα σας νιώθετε ότι σας εκφράζει περισσότερο και γιατί;
Θάνος Κόσυβας: Έχω εκδώσει 3 ποιητικές συλλογές: «Σ” ελλειπτική τροχιά», εκδόσεις Μάτι, 2011, «Μεσημβρινοί», εκδόσεις (poema), 2014, Ποιητικό-Φωτογραφικό Λεύκωμα «Αμμόχωστος», Ποίηση: Θάνος Κόσυβας-Φωτογραφία: Πέτρος Φιάκκας, εκδόσεις Άτλαντας, 2017.
Επίσης έχω γράψει 5 παιδικά βιβλία σε δική μου εικονογράφηση:
«Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες», εκδόσεις «Αλέξανδρος», 2016, με θέμα τη διαφορετικότητα.
«Το δάσος φύλακας», εκδόσεις «Αλέξανδρος», 2016, με θέμα την προστασία του δάσους.
«Γράμμα στον Αη-Βασίλη από τον Ομράν», αυτοέκδοση, 2017, με θέμα το δικαίωμα στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
«Ο Ρούλης ο φουγαρούλης έγινε… καπνός!», εκδόσεις Άτλαντας, 2019, με θέμα τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στα παιδιά.
«Σωσός, ο γάτος που έτρωγες ελιές», εκδόσεις Οξύνοια, 2022, με θέμα τη φιλοζωία και την προστασία των αδέσποτων ζώων.
Θεωρώ ότι το πρώτο μου παιδικό βιβλίο, «Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες», με εκφράζει περισσότερο, γιατί μιλάει για τη φιλία, τη διαφορετικότητα και την αυτοπεποίθηση.
Με τη «Βούλα…» προσπάθησα να ενημερώσω και να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά για θέματα ρατσισμού και σεβασμού της διαφορετικότητας, ώστε να εξοικειωθούν με τέτοιες έννοιες και να γαλουχηθεί μια νέα γενιά με αυτές τις αξίες. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν την αποδοχή, να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Η βία και ο εκφοβισμός δεν έχει καμία θέση στα σχολεία. Μαθαίνουμε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και να μιλάμε χωρίς φόβο. Μόνο η χαρά και η μόρφωση αρμόζει στα σχολεία και στη ζωή των παιδιών.
Επίσης ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου έχει και το τελευταίο μου παιδικό βιβλίο «Σωσός, ο γάτος που έτρωγες ελιές», γιατί αναφέρεται στη φιλοζωία και την προστασία των αδέσποτων ζώων, καθώς έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω του ομώνυμου δικού μας γάτου που ήταν αδέσποτος και τώρα είναι μέλος της οικογένειάς μου. Αυτό που μας μαθαίνουν τα ζώα είναι να αγαπάμε άνευ όρων, να εκφράζουμε τα αληθινά συναισθήματά μας, να σεβόμαστε τον χώρο των άλλων, να διαλέγουμε τους ανθρώπους που πραγματικά μας ταιριάζουν και όχι τοξικές παρέες, να προστατεύουμε την οικογένεια και πάνω απ’ όλα αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά το σεβασμό στη ζωή και στα ζώα. Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ώστε να καλλιεργηθεί στα παιδιά η ενσυναίσθηση. Η φιλοζωία είναι στάση ζωής, είναι η αγάπη για τα ζώα και τη ζωή. Η αγάπη για τα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού.
Παρά …4ο: Πείτε μας τους αγαπημένους σας συγγραφείς.
Θάνος Κόσυβας: Αγαπημένοι συγγραφείς από παιδί ήταν ο Μενέλαος Λουντέμης, η Πηνελόπη Δέλτα και ο Ιούλιος Βερν. Μεγαλώνοντας αγάπησα όλο το έργο του μεγάλου έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη καθώς και τους ποιητές Κωνσταντίνο Καβάφη και Νικηφόρο Βρεττάκο. Από τους σύγχρονους έλληνες συγγραφείς δεν χάνω βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού.
Παρά …4ο: Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τα ευρήματα έρευνας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου ότι το 35% των Ελλήνων δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο;
Θάνος Κόσυβας: Δυστυχώς αρκετοί έχουν εγκαταλείψει την ανάγνωση ενός βιβλίου και προτιμούν την γρήγορη ηλεκτρονική ανάγνωση, πάνω από ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή, ξοδεύοντας αδιάκοπα χρόνο και φαιά ουσία.
Η ανάγνωση ενός βιβλίου συμβάλλει στην αλλαγή μας προς το καλύτερο και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, μας μορφώνει, αλλά ταυτόχρονα -το κυριότερο- λειτουργεί και ως πολύτιμος οδηγός για τη σκέψη μας και ως φάρος για τη συνείδησή μας. Τα βιβλία είναι δυνατόν να αποτελέσουν μια ώθηση για έναν καινούργιο κόσμο, για να μπει φως στη ζωή μας.
Παρά …4ο: Πιστεύετε ότι οι νέοι διαβάζουν βιβλία; Κατά την γνώμη σας, επιδιώκεται η κουλτούρα της φιλαναγνωσίας στα παιδιά στην Ελλάδα του σήμερα;
Θάνος Κόσυβας: Δύο στους πέντε εφήβους στην Ελλάδα διαβάζουν λογοτεχνία εκτός σχολείου. Το μεγάλωμα σε ένα περιβάλλον με βιβλία και αναγνώστες (γονείς ή παππούδες ή μεγαλύτερα αδέρφια) αποτελεί βασικό παράγοντα για την προώθηση των αναγνωστικών συνηθειών. Ο αριθμός των βιβλίων και οι βιβλιοθήκες στα σπίτια επηρεάζουν τις αναγνωστικές συνήθειες. Η ανάγνωση μαζί με τους γονείς αποδεικνύεται ευεργετική για τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, τονίζοντας τη σημασία ενός περιβάλλοντος πλούσιου σε βιβλία για τη διαμόρφωση αναγνωστικών συνηθειών. Θεωρώ ότι το παιδικό αναγνωστικό κοινό είναι ώριμο και με την καθοδήγηση των γονέων και των δασκάλων έχει ανέβει αρκετά το επίπεδο. Έχει τα δικά του γούστα και προτιμήσεις σε παιδικά βιβλία και ήρωες. Προτείνουν, αντιπροτείνουν, αμφισβητούν και συχνά αφοπλίζουν εμάς τους μεγάλους με τις επιλογές τους και τις ευφάνταστες ερωτήσεις τους στις παρουσιάσεις βιβλίων, έχουν άποψη και την εκφράζουν.
Παρά …4ο: Ευχαριστούμε πολύ!
Θάνος Κόσυβας: Χαρά μου!