Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα

ΑΠΟ: ΜΑΝΤΖΟΥΦΑΣ ΗΛΙΑΣ - Μαρ• 08•15

Γράφει η Ελένη Πυθαράκατάλογος

Το έργο της Μ. Κλιάφα  τιτλοφορείται «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα». Μέσα από αυτό, η συγγραφέας θα μας διηγηθεί την ιστορία μιας έφηβης Εβραιοπούλας, της Ρεβέκκας. Ο χωροχρόνος στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα είναι η Ελλάδα του 20ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή που αυτή βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, είναι εκτός της Ρεβέκκας, η μεικτή οικογένεια της, με τους γονείς της, τον μικρότερο αδελφό της Οβαδία, τον  παππού Οβαδία και την γιαγιά Σαρίνα. Πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στη ζωή της, είναι η παιδική της φίλη Μαρίνα, ο Αντρίκος και ο Κωνσταντίνος οι οποίοι τα αποτελέσουν τους μελλοντικούς εραστές της Ρεβέκκας.

Με αφορμή τη ζωή της Ρεβέκκας, θα αντλήσουμε πολλές πληροφορίες για την συνταρακτική απήχηση που είχε ο πόλεμος στη ζωή των ανθρώπων. Η πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου, βρίσκει την Ρεβέκκα άρρωστη στο κρεβάτι με αμυγδαλίτιδα. Η ίδια απογοητεύεται που ήταν απούσα σε μια τόσο ανατρεπτική εξέλιξη. Αν και η Ρεβέκκα έχει χάσει την αρχή του πολέμου, θα βιώσει έντονα την υπόλοιπη περίοδο του. Τις πρώτες μέρες, το όλο κλίμα δεν θυμίζει πόλεμο, αλλά με το πέρασμα του χρόνου η κατάσταση χειροτερεύει. Η φτώχεια και η μετανάστευση είναι μερικά από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ρεβέκκα. Το γεγονός μάλιστα ότι η ίδια είναι Εβραία, χειροτερεύει την κατάσταση, αφού οι Εβραίοι θα υποστούν τα πιο ανατριχιαστικά μαρτύρια. Η Ρεβέκκα θα χάσει πολλά από τα αγαπημένα της πρόσωπα όχι μόνο εξαιτίας  των θανάτων που επέφερε ο πόλεμος, αλλά και λόγω της εβραϊκής της καταγωγής που στάθηκε εμπόδιο στις φιλίες της. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν απανωτά χτυπήματα, καθώς ο έρωτας θα της χτυπήσει δύο φορές την πόρτα, διαταράσσοντας την ήδη κλονισμένη ψυχολογική της κατάσταση.  Η οικογένειά της, θα διαχωριστεί, οι σχέσεις των μελών της θα αλλάξουν. Η Ρεβέκκα θα αναγκασθεί να υπομείνει ψυχολογικά και σωματικά μαρτύρια για να επιβιώσει. Θα τα καταφέρει;  Θα συναντήσει ξανά την οικογένειά της;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα σας απαντηθούν μόνο αν διαβάσετε το βιβλίο. Προετοιμαστείτε να εθιστείτε με την πολυτάραχη ζωή της Ρεβέκκας, μέσα από το βιβλίο «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα», το οποίο θα συνιστούσα ανεπιφύλαχτα σε όλους. Ένα προσεγμένο και επιμορφωτικό βιβλίο με μελαγχολικό χαρακτήρα, και βαθιά νοήματα, πολλά από τα οποία ταυτίζονται με γεγονότα της καθημερινής ζωής. Αυτό το βιβλίο, δεν θα έπρεπε με τίποτα να λείπει από την βιβλιοθήκη σας.

Σχολιάστε

Top