Καβάλα: το μικρό Monte Carlo

ΑΠΟ: ΜΑΝΤΖΟΥΦΑΣ ΗΛΙΑΣ - Μαρ• 08•15

Γράφει η Μάρια Τσεκμέζογλου images

Η Καβάλα είναι μία πανέμορφη πόλη με πολλές φυσικές ομορφιές.Τα τελευταία χρόνια μπορεί να έχουν γίνει αρκετές αλλαγές που έχουν αρνητική επιρροή στην πόλη,δεν παύει όμως να αποτελεί μια ξεχωριστή πόλη με πλούσιο πολιτισμό.Ο τουρισμός στην Καβάλα αυξάνεται ραγδαία καθημερίνα και γι’αυτό τον λόγο αρκετοί συγγραφείς και περιηγητές της έχουν αποδώσει στο παρελθόν το χαρακτηρισμό «το μικρό Monte Carlο». Και δεν είχαν άδικο.Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επιλέγει ένας τουρίστας να περάσει τοσο τις χειμερινές όσο και τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Καβάλα.Αρχικά οι τουρίστες αξίζει να επισκεφτούν την Καβάλα για να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία της μέσα απο τα μνημεία και τα μουσεία.Η Καβάλα, έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον με τόση τέχνη, που δίνει την εντύπωση πως ο χρόνος έχει σταματήσει.

Λαογραφικό Μουσείοa1
Το τελευταίο στη σειρά νεοκλασικό κτίριο είναι το Λαογραφικό Μουσείο και διαθέτει μια εκπληκτική κατασκευαστική γραμμή. Εκτός από το Λαογραφικό Μουσείο, στο ισόγειό του φιλοξενεί την έκθεση έργων του Θάσιου γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή.

Αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας
Στις αίθουσες του Μουσείου φιλοξενούνται ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό Ντάκιλι Τάς, επιτύμβιες στήλες και γλυπτά αρχιτεκτονικά μέρη που ανήκουν στους ρωμαϊκούς χρόνου, επιγραφές γλυπτά και χρυσά νομίσματα αλλά και η Νεάπολη και το Ιερό της Θεάς Παρθένου. Επίσης, υπάρχουν ευρήματα από τις αποικίες της Θάσου, Γαλυψό, Οισύμη και Στρύμη, από τα Άβδηρα και από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κάστρο της Καβάλας
Είναι σίγουρα ένα από τα μνημεία που χωρίς ενδοιασμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σήμα κατατεθέν της πόλης.Παρότι με το πέρασμα των αιώνων τα κτίσματα του κάστρου δέχτηκαν σειρά βομβαρδισμών και λεηλασιών ορισμένα τμήματα διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολύ καkastro_tripadvisor_kavala_citypedia_2λή κατάσταση. Μάλιστα κάποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται εδώ.

Καμάρες
Είναι το εντυπωσιακότερο τμήμα ενός εκτεταμένου συστήματος ύδρευσης που κατασκευάστηκε για να υδροδοτήσει τον άνυδρο βράχο της χερσονήσου Παναγίας, όπου αναπτύχθηκε η αρχαία και μεσαιωνική φάση της πόλης της Καβάλας.Η σημερινή του μορφή οφείλεται στην εκτεταμένη ανακατασκευή που υπέστη στα χρόνια του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1520-1530). Ωστόσο η μελέτη της τοιχοποιίας των κατώτερων τμημάτων, επιτρέπει να υποθέσουμε ότι είναι παλαιότερο. Ενδεχομένως η αρχική του φάση να ανήκει στο ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νεάπολης.

Αρχαίοι Φίλιπποι
Δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Κρηνίδες, από τους Θασίτες άποικους που την ίδρυσαν Η πόλη αποτελεί ορόσημο για την χριστιανοσύνη, καθώς ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης το 50 μ.Χ., Σήμερα, εξακολουθούν να γίνονται ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες στο παρελθόν έχουν αναδείξει τμήματα της αγοράς, των ανακτόρων, των τειχών, κ.ά., με πιο σημαντικό το αρχαίο θέατρο το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα κατά τη διάρκεια του ομώνυμου Φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Καβάλα όμως οι περισσότεροι τουρίστες δεν έρχονται μόνο για να ενημερωθούν και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης αλλά και για να διασκεδάσουν.Η Καβάλα φημίζεται για τις εξαιρετικές παραλίες στις οποίες πολλοί κάτοικοι και τουρίστες περνάνε ξέγνιαστες στιγμές μακριά από τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας.Τα καταγάλανα νερά των ακτών της Καβάλας μαγεύουν τους τουρίστες ειδικά αυτούς που μένουν σε μέρη μακριά από την θάλασσα και αποτελούν γι΄αυτούς μοναδικό τοπίο.Επίσης στην Καβάλα υπάρχουν και φοβερά μέρη αναψυχής: μπαράκια,καφετέριες,παραδοσιακά ταβερνάκια πλάι στο κύμα αλλα και μαγαζία με φθηνά,απλά αλλά και εντυπωσιακά ρούχα.

5427802176_3760e92cc2_b1.jpg
Τέλος,το καλύτερο φυλαγμένο μυστικό της Ελλάδος περιτριγυρισμένο από τα καταγάλανα νερά του Β. Αιγαίου και σε απόσταση μόλις 6 ναυτικά μίλια από την απέναντι ακτή βρίσκεται το νησί της Θάσου. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ξενοιασιάς και χαλάρωσης, σε ένα τόπο ανέγγιχτο.Η απόσταση Καβάλας Θάσου αλλά και το κόστος μεταφοράς με το Ferry boat είναι ελάχιστο και όλοι οι τουρίστες αξίζουν να επισκεφθούν αυτό το φανταστικό νησί.

Η Καβάλα είναι μία πόλη που κρύβει πολλές ομορφιές και κάθε τουρίστας αξίζει να τις ανακαλύψει και να ζήσει μία αξέχαστη εμπειρία!

Σχολιάστε

Top