ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ της Αλογάκου Φωτεινής μαθητριας Γ΄ γυμνασίου

social-media

Με την ονομασία μέσα κοινωνικής δικτύωσης εννοούμε τους σύγχρονους διαδικτυακούς τρόπους επικοινωνίας(facebook, twitter, instagram κ.α.). Αποτελούν ένα σύγχρονο φαινόμενο στην εποχή μας που επηρεάζει τα περισσότερα άτομα στην κοινωνία μας και ειδικά τους νέους. Αφού αποτελούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία είναι επόμενο να εμφανίζουν και κάποιες επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) από την συχνή χρήση τους.

bit660

Ξεκινώντας, ένα από τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης των μέσων αυτών είναι ότι μπορείς εύκολα και χωρίς περιττά έξοδα(αφού χρειάζεσαι μόνο μια συσκευή) να επικοινωνήσεις με πλήθος ανθρώπων ακόμα και όταν δεν τους γνωρίζεις. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι, αυτά τα μέσα, σου προσφέρουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία οποιουδήποτε είδους(μόδα, video-παιχνίδια, ταινίες). Επί προσθέτως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν τη ευκαιρία να εκφράσει ένα άτομο τη δική του διαφορετική γνώμη και να διαμορφώσει την προσωπικότητα του.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα αρνητικά από τη χρήση τους. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη ιδιωτικότητας καθώς είναι πολύ εύκολο να εκθέσεις την προσωπική σου ζωή με αρνητικές συνέπειες όπως π.χ. bullying. Επίσης, ο εθισμός είναι μία αρνητική επίπτωση που μπορεί να δημιουργήσει τάσεις απομόνωσης από το κοινωνικό περιβάλλον, όπως π.χ. παρέες με άλλα άτομα, αλλά και αποξένωση. Γεγονός είναι ότι ο εθισμός μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη πραγματικότητα.

images

 

 

 

 

Κλείνοντας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσφέρει μεγάλες δυνατότητες επικοινωνίας, πληροφόρησης ακόμα και γνώσης και η χρήση τους μπορεί να είναι αποτελεσματική αλλά θα πρέπει να υπάρχει μέτρο γιατί η χρήση του διαδικτύου επιφυλάσσει κινδύνους ειδικά για τις νεότερες ηλικίες που δεν γνωρίζουν πως μπορούν να προστατευτούν.

ΑΛΟΓΑΚΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Σχολιάστε

Top