Το γνωστό σε όλους απόφθεγμα:
’’Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν’’ ανήκει στον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη.
Ποιος ήταν όμως ο Ιπποκράτης και γιατί ονομάζεται πατέρας της ιατρικής;
Κατά το έτος 460 π.Χ στο νησί Κω, γεννήθηκε ο Ιπποκράτης. Οι γονείς του ήταν ο Ηρακλείδης και η Φαιναρέτη. Ο πατέρας του και ο παππούς του, Ιπποκράτης Α’, του μετέδωσαν τις πρώτες γνώσεις και του ενέπνευσαν το ενδιαφέρον για την ενασχόληση με την ιατρική επιστήμη. Πέρα όμως από την ιατρική ο Ιπποκράτης ενδιαφερόταν και για τα ταξίδια καθώς τα θεωρούσε πολύτιμες εμπειρίες, αφού μέσα από αυτά, κατάφερνε να συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες για την καλή επιβίωση των ανθρώπων. Θεωρούσε σημαντικό να γνωρίζει για το κλίμα ενός τόπου, για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων μιας περιοχής, για τις αρρώστιες που ανέπτυσσαν και για το πως το περιβάλλον επιδρούσε στην καθημερινότητα τους.
Αφού ταξίδεψε σε Ελλάδα και εξωτερικό, επέστρεψε στην Κω όπου δίδαξε στην ιατρική σχολή του νησιού εφαρμόζοντας καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους. Αντιστάθηκε στις στερεοτυπικές αντιλήψεις της εποχής εκείνης απαγορεύοντας την εφαρμογή της λεγόμενης ‘’μαγικής’’ ιατρικής στην οποία πίστευαν οι άνθρωποι τότε. Πολύτιμος βοηθός του ήταν η Μητέρα φύση από την οποία δημιούργησε φάρμακα χρησιμοποιώντας βότανα και φυτά. Τον διέκρινε η ευγένεια, η εχεμύθεια, η υπομονή και η πίστη στον Θεό. Υποστήριζε ότι οι παραπάνω αρετές αλλά και η αγάπη για τον άνθρωπο, έπρεπε να χαρακτηρίζουν τους γιατρούς, ώστε να είναι ικανοί να θεραπεύουν τους ασθενείς τους τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή.
Ο Ιπποκράτης δικαίως ονομάστηκε πατέρας της ιατρικής και σ΄ αυτόν οφείλουμε τον πρώτο ολοκληρωμένο κώδικα της ιατρικής δεοντολογίας, δηλαδή τον Όρκο του Ιπποκράτη, στον οποίο ορκίζονται οι απόφοιτοι των Ιατρικών σχολών όλου του κόσμου. Ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί συγγραφικό έργο του ίδιου και περιλαμβάνεται στην Ιπποκρατική Συλλογή η οποία περιέχει σημαντικές ιατρικές διδασκαλίες. Ο όρκος ταυτίζεται απόλυτα με τις ηθικές αξίες και θεωρείται ιερός. Οι γιατροί δεσμεύονται σ’ αυτόν πίστη και αφοσίωση κατά την ορκωμοσία τους. Μέρος της απαγγελίας του όρκου δηλώνει τα εξής σε απλή μετάφραση:
- Θα χρησιμοποιώ την θεραπευτική αγωγή για την ωφέλεια των ασθενών μου.
- Θα απέχω από κάθε εκμετάλλευση των σωμάτων των ασθενών.
- Θα σέβομαι τα μυστικά των ασθενών και των οικογενειών τους.
Το ηθικό κομμάτι του χαρακτήρα τονίζεται έντονα αφού ο ίδιος απέφευγε να λαμβάνει χρήματα από τους ασθενείς του.
Σας παραθέτω τον όρκο του Ιπποκράτη στην αυθεντική του μορφή όπως διαβάζεται στα αμφιθέατρα των ιατρικών σχολών.
Πηγές:
https://kos.gr/gr/life-and-legacy
https://www.drpatoulias.com/post/orkos
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ Γ3