ΑΛΦΡΕΔΟ ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ-ΤΟ «ΞΑΝΘΟ ΒΕΛΟΣ» (Σίμος Ιωαννίδης)

Αlfredo di Stefano

Μπορεί η νέα γενιά που παρακολουθεί ποδόσφαιρο να νομίζει πως γνωρίζει τους θρύλους του ποδοσφαίρου, όπως ήταν ο Πελέ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα κι ο Γιόχαν Κρόιφ, αλλά οι περισσότεροι νέοι, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν έναν από αυτούς, τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο γεννήθηκε στην Αργεντινή τον Ιούλιο του 1924 και άφησε την τελευταία του πνοή τον Ιούλιο του 2014, σε ηλικία 88 ετών. Για να δούμε, λοιπόν, σε αυτό το άρθρο-αφιέρωμα, ποιος ήταν αυτός ο θρυλικός παίχτης και τι έχει κατορθώσει που τον κατατάσσει επάξια στους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου…

Αναμφίβολα, τα αθλητικά προσόντα του Αλφρέδο Ντι Στέφανο και η δεινότητά του στο σκοράρισμα ήταν αυτά που του χάρισαν με την ομάδα του, τη Ρεαλ Μαδρίτης5 συνεχόμενα (!) Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (1956, 1957, 1958 ,1959, 1960), 8 Πρωταθλήματα Ισπανίας (1954, 1955, 1956, 1958, 1961, 1962, 1963, 1964), 1 Κύπελλο Ισπανίας (1962) και 1 Διηπειρωτικό το 1960!

Ο Ντι Στέφανο, πέρα από ποδοσφαιρική καριέρα, έκανε καριέρα και στη μεγάλη οθόνη! Εμφανίστηκε αρκετές φορές στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Πρώτα, στο έργο Con los mismos colores, αργεντίνικη ταινία του 1949 που γνώρισε εμπορική επιτυχία. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε στην Ισπανία σε πολλές ταινίες-ντοκιμαντέρ, αφιερωμένες στη Ρεάλ Μαδρίτης. Επιπλέον, στις ταινίες Once pares de botas (1954), La batalla del domingo (1963) αλλά και στην ταινία Saeta Rubia, που γυρίστηκε το 1956 και στην οποία παίζει τον δικό του ρόλο. Ήταν, επίσης, πρωτοπόρος στη διαφήμιση μεταξύ αθλητών, υποστηρίζοντας πολλές εταιρείες και επωφελήθηκε σημαντικά από αυτό, καθώς η δημοτικότητά του έφτασε στα ύψη!

1

Κατοικούσε στην Ισπανία μέχρι τον θάνατό του το 2014. Στο χρονικό αυτό διάστημα που συνέπεσε με το τέλος του 20ού αιώνα, απόλαυσε την αναγνώριση από την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα με πολλαπλούς τίτλους και διακρίσεις. Η πολύχρονη παρουσία του στη Ρεάλ Μαδρίτης και η συνεισφορά του στην καταξίωσή της ως αδιαφιλονίκητης «Βασίλισσας της Ευρώπης», οδήγησε τον σύλλογο στην ανακήρυξή του το 2000 σε Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου. Νωρίτερα, στις 24 Δεκεμβρίου 1989, του απονεμήθηκε η «Σούπερ Χρυσή Μπάλα» (Super Ballon d” Or) υπερψηφώντας των Γιόχαν Κρόιφ και Μισέλ Πλατινί που είχαν κερδίσει το έπαθλο τρεις φορές ο καθένας, ενώ ο ίδιος δύο. Το ειδικό αυτό βραβείο δεν έχει απονεμηθεί από τότε ξανά. Επίσης, εκλέχθηκε τέταρτος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα σε ειδική ψηφοφορία του περιοδικού France Football, ανάμεσα στους νικητές της Χρυσής Μπάλας. Το 2000 στην ψηφοφορία της «FIFA Football Family» και των αναγνωστών του περιοδικού FIFA Magazine για την ανάδειξη του καλύτερου ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, κατατάχθηκε δεύτερος με 9,8 % των ψήφων, πίσω μόνο από τον Πελέ που πρώτευσε με 72,8 %.

Πηγές πληροφοριών: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Alfredo_Di_St%C3%A9fano

https://www.realmadrid.com/sobre-el-real-madrid/el-club/historia/jugadores-de-leyenda-futbol/alfredo-di-stefano-laulhe

Alfredo Di Stéfano, Real Madrid legend and the greatest footballer of all time

ΤΖΑΛΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Περί ΤΖΑΛΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 84 Άρθρα
INGIRUMIMUSNOCTEETCONSUMIMURIGNI

1 Σχόλιο

  1. Ένας θρύλος του αθλήματος που πέτυχε σχεδόν όσα κανένας άλλος στην καριέρα του. Ως λάτρης της Βασίλισσας Ρεάλ τον γνωρίζω, αλλά καλά έκανες Σίμο και τον επέλεξες σε αυτό σου το άρθρο-αφιέρωμα, γιατί τα νέα παιδιά έχω κι εγώ την αίσθηση ότι δεν τον γνωρίζουν.

Υποβολή απάντησης