ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ… Η τέχνη της παρατήρησης – Μέρος 1ο: Ισλανδία (Έλενα Ζαχαροπούλου)

Φωτογραφία… η τέχνη της παρατήρησης

Η φωτογραφία δεν είναι απλώς η αποτύπωση μιας στιγμής, ενός χώρου ή μιας κατάστασης, είναι μια προσωπική δημιουργία, είναι η αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον μας, είναι ο κόσμος μέσα από τα μάτια μας και γι’ αυτό μπορεί να συγκινήσει, να παρακινήσει, να ευαισθητοποιήσει, να αποτελέσει μορφή τέχνης ή και ντοκουμέντο, να ωθήσει σε διαμαρτυρία, να συνθέσει μια ανάμνηση, να μας κάνει να δούμε το όμορφο, το ενδιαφέρον, το εξαιρετικό σε καθετί μικρό, σε καθετί που το φως εκείνη τη στιγμή το κάνει να μοιάζει συναρπαστικό, ζωηρό, όμορφο, γαλήνιο ή και μελαγχολικό, σκληρό, άδικο, ανυπόφορο…

Η φωτογραφία σήμερα έχει γίνει πιο προσιτή από ποτέ, καθώς δεν χρειάζεται απαραιτήτως τον σκοτεινό θάλαμο, τις εκτυπώσεις ή τα φιλμ, και χωρίς αυτό να είναι καλό ή κακό, πλέον με την ψηφιακή φωτογραφία όλοι έχουμε μια ευκαιρία παραπάνω να δούμε τον κόσμο μέσα από τον φακό και να δημιουργήσουμε τις δικές μας αναμνήσεις με έναν τρόπο που έως πρόσφατα δεν ήταν δυνατός. Αποτελεί βέβαια θέμα συζήτησης αν αυτό απομακρύνει τη φωτογραφία από την τέχνη, αλλά εμένα προσωπικά -εξαιρώντας την τάση της αυτοαπεικόνισης, που χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης- το γεγονός ότι χιλιάδες ή εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για την ταξιδιωτική φωτογραφία, με κάνει πολύ χαρούμενη.

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι ιδιαίτερη γιατί συνδυάζει την εμπειρία του ταξιδιού με αυτή της φωτογραφίας και αν κάτι μας κάνει πραγματικά πλούσιους σε αυτή την ζωή είναι να ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμό μας και να γνωρίσουμε μικρές γωνιές αυτού του πλανήτη που μας φιλοξενεί και που η γνωριμία μαζί του ποτέ δεν θα μας απογοητεύσει. Δεν σας κρύβω λοιπόν, πως αν ήμουν ξανά 18 χρονών, θα επέλεγα να αξιοποιήσω όλες τις ταξιδιωτικές δυνατότητες που μου δίνει το γεγονός ότι ζω σε μια χώρα της Ευρώπης, όπως τα προγράμματα για νέους DiscoverEU ή Interrail,  και  εννοείται θα λάμβανα μέρος και στους αντίστοιχους φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης μέσα από τον δικό μου φακό, με πρώτη την Ισλανδία. (Θα ακολουθήσουν οι Βαλτικές χώρες και η Σκανδιναβία).

IMG_3482

IMG_3486

IMG_5151

IMG_5152

IMG_5154

IMG_5159

IMG_5170

IMG_5171

IMG_4504

IMG_3495

IMG_5172

IMG_5965

IMG_5890

IMG_3468

IMG_3480

IMG_5169

IMG_5168

IMG_5153

IMG_3478

IMG_3493

IMG_3466

IMG_5146

IMG_5162

Μπορείτε να επισκεφθείτε και τη συλλογή φωτογραφιών μου στο instagram από διάφορα μέρη που έχω ταξιδέψει.

21

3 Σχόλια

  1. Υπέροχες φωτογραφίες Έλενα! Μας ταξίδεψες στην πανέμορφη Ισλανδία, την χώρα του Πάγου και της Φωτιάς, την οποία δεν έχω επισκεφθεί, αλλά θα ήθελα πάρα πολύ – ιδίως μετά το φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσες! Περιμένω με ανυπομονησία και τις επόμενες δημοσιεύσεις σου, γιατί μου αρέσει πολύ η τέχνη της φωτογραφίας, την οποία φαίνεται ότι κατέχεις!

  2. Σε ευχαριστώ πολύ Άγγελε, και για τα όμορφα λόγια και για τη θερμή φιλοξενία στο καταπληκτικό περιοδικό του σχολείου, που με τόση αγάπη, μικροί και μεγάλοι, έχετε δημιουργήσει και πολύ χαιρόμαστε όσοι συμμετέχουμε!! Αν τώρα καταφέρω να σας ταξιδέψω λίγο με τις φωτογραφίες μου, αυτό θα με κάνει ακόμα πιο χαρούμενη!!

  3. Πραγματικά φανταστικές λήψεις! Και εξαιρετικό το κείμενο που αναφέρεσαι στη σχέση σου με την τέχνη της φωτογραφίας! Θα ήθελα πολύ κι οι μαθητές μας που σύντομα θα ενηλικιωθούν να προσέξουν την αναφορά σου στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τους διαγωνισμούς που μπορουν να τους ανοίξουν κυριολεκτικά νέους δρόμους και να τους οδηγήσουν στο «κυνήγι» του πολιτισμικού θησαυρού της Ευρώπης…

Υποβολή απάντησης